Кина упозорава: САД повећава ризик од глобалне рецесије 

Глобални економисти: Константно повећавање каматних стопа у САД повећава ризик од глобалне рецесије 

Свијет 03.11.2022 | 08:21
Кина упозорава: САД повећава ризик од глобалне рецесије 

Америчке Федералне резерве (ФЕД) повећале су у среду референтну камату за додатних 0,75 процентних поена четврти пут заредом, што је изазвало општу забринутост у свету.

Резултати анкете коју је програм „Глобал Бизнис“ ЦГТН-а при Кинеској медијској групи спровео у сарадњи са кинеским универзитетом Женмин показује да би америчко константно повећавање каматних стопа могло довести до убрзане глобалне рецесије.

Анкета је спроведена међу 100 економиста широм света, 90 испитаника сматра да амерички потез повећава ризик од стагфлације, док 94 одсто анкетираних сматра да амерички потез могао да доводи до снажног раста дужничког ризика у земљама у развоју.

ФЕД је разлог повећавања каматних стопа у последњих годину дана приписале инфлацији у земљи, наводећи да је инфлација привремена. Међутим, само 15 одсто испитаника се слаже са тврдњом ФЕД-а. 57 одсто учесника анкете мисли да је главни узрок инфлације америчка лабава монетарна политика и учестало штампање долара, док око половине испитаника сматра да је америчко покретање трговинских спорова са Кином једна од важних узрока инфлације у земљи.

Чак 72 одсто економиста сматра да ће висока стопа инфлације представљати главни проблем са којим ће се америчка економија суочавати у наредних годину до две године.

Под утицајем америчких константних повећавања камате, као и из разлога спречавања инфлације и стабилизације домаћих валута, централне банке многих земаља су повећавале каматне стопе у својим земљама. 72 одсто анкетираних економиста тврди да амерички потези угрожавају запошљавање у многим земљама, до 83 одсто њих процењује да ће то поткопавати друштвену стабилност у земљама у развоју.  

Потези ФЕД-а су такође повећали забринутост тржишта због перспективе глобалне економије. 73 одсто испитаника сматра да потези ФЕД-а оптерећују глобалне економске токове, док 88 одсто њих прогнозира да ће то довести до нестабилности на глобалном финансијском тржишту, још 82 одсто анкетираних верује да ће амерички потези представљати ударе на поверење тржишта и инвеститора.

Светска банка је раније упозорила да ће таласи повећавања каматних стопа широм планете гурнути светску економију у рецесију. 54 одсто испитаника сматра да ФЕД има циљ да својим потезима пребаци ризике домаће инфлације на иностранство, док 67 одсто економиста апелује на САД да више размишљају о могућностима преливања ризика при њиховом доношењу одлука, како не би додатно отежале глобалну економију која је ионако већ у рецесији, преноси КМГ.

(БН Фото: КМГ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БЛб

03.11.2022 07:59

Па вратите им све њихове безвриједне доларе у САД, па нека се играју монопола са ибтако безвриједним папиром. Они су пројектовали да долар има некаквy вриједност из које ниста не стоји осим дибре и брзе стампарије и тако они настампају и купују за безвриједан папир. Е тога изгледа висе неце бити јер је изгледа просло вријеме безвриједниг новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајден

03.11.2022 08:13

После мене, потоп !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека Кина

03.11.2022 08:26

Упути критике на рачун Русије, Путина, због рата, због диктатуре итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имају они

03.11.2022 08:28

И сами проузроковане проблеме због некретнина, фирме им пропадају сто мозе нову свјетску кризи изазвати као она из УСА 2007/2008, Лехманн Бротхерс.

ОДГОВОРИТЕ