Зашто је волан аутомобила често лепљив?!

Да ли сте приметили да када узмете волан у руке, у аутомобилу, он је лепљив. Ако се питате зашто је то тако,ускоро ц́ете добити одговор на ово питање.

Занимљивости 02.11.2022 | 16:34
Зашто је волан аутомобила често лепљив?!

Претпостављамо да сте приметили да је волан некако лепљив – као нека врста лепка. Не сец́ате се да сте по њему просули било шта, од сокова до лепљиве соде. Па зашто изгледа лепљиво?

Постоји много разлога…. Волани су углавном пресвучени вештачком кожом или винилом, два материјала који могу да сакупе много површинских остатака попут зноја или уља са ваших руку, лосиона или масти од хране.

Иако се можда нец́ете осец́ати као да су вам руке прљаве у тренутку када приметите лепљивост, то може бити „акумулација“ од прошлих путовања, односно држања волана.

Права кожа је прозрачна, што значи да можда нец́е задржати толико површинског уља као синтетика. Али то не значи да је изузет од тог осец́аја лепљивости.

Када УВ зраци ударе у кожу волана, могу да изнесу уља у тканини на површину, стварајуц́и осец́ај клизавости. (Лепила која се користе за лепљење коже такође могу “прокрварити”)

Као што вероватно можете претпоставити, једно лако решење је чишц́ење волана. Можете користити крпу за чишц́ење дизајнирану за одређени материјал волана или влажну крпу за прање. Ако је кожа, можда ц́ете желети да нанесете балзам, под условом да је погодан за волан аутомобила.

Алтернативно, можете узети, на пример, пар возачких рукавица, које не само да побољшавају приањање на волану, вец́ спречавају да уље и друге нечистоц́е пређу са ваших руку на волан.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар