Враћање клевете у кривичне законе није ЕУ стандард

Управни одбор Удружења БХ новинари изражава забринутост због захтјева предсједника СНСД-а и члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика да се клевета и увреда поново уведу у кривични закон Републике Српске, што је у супротности са европским стандадима  заштите слободе изражавања и инфомисања.

Република Српска 01.11.2022 | 15:26
Враћање клевете у кривичне законе није ЕУ стандард

Ово је поручено у саопштењу за јавност Управног одбора БХ новинари.

"Додик је јуче на Тwиттеру написао да је затражио од Министарства правде Републике Српске да изврши припрему новог сета закона у области спречавања ширења лажних вијести и говора мржње, као и увођење клевете и увреде у Кривични законик РС као кривичног дјела", каже се у саопштењу и додаје:

"Управни одбор Удружења БХ новинари сматра да овако ригидна интервенција у медијско законодавство, чак и на нивоу иницијативе актуелног члана Предсједништва БиХ, представља недопустиво ограничавање слободе медија и слободе изражавања, те наговјештава враћање Босне и Херцеговине двије деценије уназад, у период када су новинари могли завршити у затвору ради својих текстова и рада у јавном интересу."

УО БХ новинара истиче да Милорад Додик није једини политичар који заговара криминализацију клевете и увреде.

"Посљедњих мјесеци свједочимо сличним иницијативама водећих политичара у оба бх. ентитета и приједлозима криминализације клевете. У случају БиХ и нескривених притисака и мијешања политичара у рад правосуђа, овакве иницијативе су неприхватљиве и отварају простор за политичку злоупотребу законодавно – правног система и правосудних институција", истиче се у саопштењу.

Сама могућност, како каже, да новинар или новинарка оду у затвор је застрашујућа!

"Иако је клевета и даље кривично дјело у неким европским државама, судови готово никако не  примјењују опцију затворске казне за то дјело. Са друге стране, примјери из Турске, гдје су новинари/ке осуђивани на дуготрајне затворске казне због клевете, нису нимало охрабрујући у том погледу, а није тешко претпоставити да и у БиХ има много оних који прижељкују повратак једне врсте вербалног деликта и затворских казни за медијске професионалце и друге бх. грађане који јавно износе критичке ставове и пропитују поступке овдашњих власти", наводи се.

БХ новинари подсјећају да је Босна и Херцеговина прва земља у регији која је декриминализовала клевету и била предводник позитивних трендова у медијском законодавству.

Тврде да враћање клевете и увреде у сферу кривичних закона беспотребно би нас одвело десет корака уназад и послало веома лошу поруку нашим европским партнерима у вријеме када очекујемо кандидатски статус за Европску унију.

"Подсјећамо да је Европска комисија од бх. власти затражила да гарантују слободу изражавања и медија и заштиту новинара/ки као један од осам темељних услова за добијање кандидатског статуса. Зато се не смију дозволити овакви покушаји гушења слободе медија и притиска на новинаре и медије, посебно оне који критички извјештавају о потезима власти и откривају корупцијске афере у које су умијешани бх. политичари", категорични су БХ новинари.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ДК

01.11.2022 14:36

Па, то ако врате могу да затворе РТРС, АТВ, све оне анонимне портале. Мазалица, Ковачевић и екипа ће у затвор због твитовања итд. Ако ико клевеће и лаже, то су црвени секташи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дк

01.11.2022 16:23

Само оно што Додиковци причају је ок. Сви остали спадају у оне који би кршили овај тзв Додиков закон и било би им суђено по том закону. Ово је трагедија чиста за све који имају мозак

Name

Прво

01.11.2022 16:48

Треба осудити бурлу јер нема вецег манипулатора који стално несто измисља и оптузује опзицију и њихове кандидате повезујуци са неким спијунима и страним амбасадама

Name

ТеДк

01.11.2022 17:17

Па опет Баја и Снсд, би били застицени, сви остали осудјивани

Name

Зоран

01.11.2022 14:45

Сто није вец једном затразио да се уведе Закон о Порјеклу Имовине.Колико це мо јос цекати да лопови заврсе гдје им је мјесто?11

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.11.2022 14:51

Ма немојте,а слобода изражавања вам је лаж,увреде,дирање у породице итд.итд. Слобода изражавања је за културан народ који је користе на прихватљив начин,а не за чобане.Никада не бјежим ни од какве истине,али све то треба нормално изразити,а не на било какав начин.Одавно сте изгубили компас,господо новинари,прешли све границе укуса,и сами себе срозали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

01.11.2022 15:14

Рекао сам вам да сте се превише заиграли и да ће томе морати доћи крај. Угледајте се на Тањуг, њему неби сметао тај закон. НЕЋЕТЕ моћи више блатити некога лажима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

01.11.2022 15:16

Чуј ово, сама могућност да новинарка оде у затвор је застрашујћа! О Боже господе, па није света крава! Ко год је крив, нека иде у затвор. Сви који желе да се скривају иза новинарског позива и да блате све одреда, треба да за то и одговарају. Крај приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан бн

01.11.2022 15:27

Хоћел ико стати у крај баји, народ тотално заглупио, али једног дана доће крај и откриће се шта је све радио, доће нам на наплату све

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

01.11.2022 15:29

Зашто да не ? Србија и Хрватска их имају зашто не и БХ ? Нико неће бити осуђен ако се не докаже да је вријеђао и клеветао . Шта се штити са тим што није кривично дјело ? Нису једини грађани ове државе пполитичари . Клевеће и вријеђа ко кога хоће и ником ништа . Пише коме шта падне на памет !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.11.2022 16:30

А са твојим дјеловањем и вандалским понашањем ми смо враћени барем200г назад.Ста је не можеш стегнути гузицу да шути мораш срати около

Name

Полетарац

01.11.2022 16:44

Није проблем у закону, вец у насем правосудју. Овдје ни убице ако су подобни не добијају казне, замислите тек како би подобни и даље могли да лазу цим зину, а нормалан народ висе не би могао да цује никакав глас разума јер би насе "судство" само неподобне процесуирало. Ако се не слазете, присјетите се недавног слуцаја гдје је прогласено да је цовјек претуцен на смрт умро природном смрцу...

Name

Гладни борац са 65 година

01.11.2022 16:48

Ко се нашао санкционисати клевете.Нај већи нечовјек који је узорпирао и блокирао све институције а ријечник му је туга голема,покрао изборе.........цијели свијет зна.Јавно је на митингу рекао за федерацију"јебем ти тај ентитет". И очекује да му Хаџифејзовић честита на "побједи"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Према

01.11.2022 17:16

Овом закону Вукановић неће излазити из затвора или ће постати одмјеренији политичар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

01.11.2022 20:11

Слажем се, Вукановић је више пута рекао да су покрали паре, други пута нека води рачуна шта говори, требао је рећи, отуђили паре, то је права истина !

Name

Ослабило срце

01.11.2022 21:12

Знаци ипак му смета када народ скандира "Миле, лопове" ! Ко о цему, курва о постењу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камо среће

02.11.2022 08:42

Да се не указује на енормни криминал и корупцију , на крађу и избора и свега другога . Онда би значило да је друштво колико - толико нормално и да грађани могу да живе колко-толико нормално , али то није ни близу нормалног , управо због криминала , корупције ,отимачине , пљачке , крађе избора , али по режиму , мора се шутјети и прихватити здраво за готово . Колике су размјере криминала , крађе , отимачине , издаје , критике на рачун режима су и преблаге .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп оп стоп

03.11.2022 10:00

Једноумље И болест свака јавна лицност је подлозена критици овисно ста ради.

ОДГОВОРИТЕ