Vraćanje klevete u krivične zakone nije EU standard

Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog zahtjeva predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se kleveta i uvreda ponovo uvedu u krivični zakon Republike Srpske, što je u suprotnosti sa evropskim standadima  zaštite slobode izražavanja i infomisanja.

Republika Srpska 01.11.2022 | 15:26
Vraćanje klevete u krivične zakone nije EU standard

Ovo je poručeno u saopštenju za javnost Upravnog odbora BH novinari.

"Dodik je juče na Twitteru napisao da je zatražio od Ministarstva pravde Republike Srpske da izvrši pripremu novog seta zakona u oblasti sprečavanja širenja lažnih vijesti i govora mržnje, kao i uvođenje klevete i uvrede u Krivični zakonik RS kao krivičnog djela", kaže se u saopštenju i dodaje:

"Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra da ovako rigidna intervencija u medijsko zakonodavstvo, čak i na nivou inicijative aktuelnog člana Predsjedništva BiH, predstavlja nedopustivo ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja, te nagovještava vraćanje Bosne i Hercegovine dvije decenije unazad, u period kada su novinari mogli završiti u zatvoru radi svojih tekstova i rada u javnom interesu."

UO BH novinara ističe da Milorad Dodik nije jedini političar koji zagovara kriminalizaciju klevete i uvrede.

"Posljednjih mjeseci svjedočimo sličnim inicijativama vodećih političara u oba bh. entiteta i prijedlozima kriminalizacije klevete. U slučaju BiH i neskrivenih pritisaka i miješanja političara u rad pravosuđa, ovakve inicijative su neprihvatljive i otvaraju prostor za političku zloupotrebu zakonodavno – pravnog sistema i pravosudnih institucija", ističe se u saopštenju.

Sama mogućnost, kako kaže, da novinar ili novinarka odu u zatvor je zastrašujuća!

"Iako je kleveta i dalje krivično djelo u nekim evropskim državama, sudovi gotovo nikako ne  primjenjuju opciju zatvorske kazne za to djelo. Sa druge strane, primjeri iz Turske, gdje su novinari/ke osuđivani na dugotrajne zatvorske kazne zbog klevete, nisu nimalo ohrabrujući u tom pogledu, a nije teško pretpostaviti da i u BiH ima mnogo onih koji priželjkuju povratak jedne vrste verbalnog delikta i zatvorskih kazni za medijske profesionalce i druge bh. građane koji javno iznose kritičke stavove i propituju postupke ovdašnjih vlasti", navodi se.

BH novinari podsjećaju da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u regiji koja je dekriminalizovala klevetu i bila predvodnik pozitivnih trendova u medijskom zakonodavstvu.

Tvrde da vraćanje klevete i uvrede u sferu krivičnih zakona bespotrebno bi nas odvelo deset koraka unazad i poslalo veoma lošu poruku našim evropskim partnerima u vrijeme kada očekujemo kandidatski status za Evropsku uniju.

"Podsjećamo da je Evropska komisija od bh. vlasti zatražila da garantuju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara/ki kao jedan od osam temeljnih uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Zato se ne smiju dozvoliti ovakvi pokušaji gušenja slobode medija i pritiska na novinare i medije, posebno one koji kritički izvještavaju o potezima vlasti i otkrivaju korupcijske afere u koje su umiješani bh. političari", kategorični su BH novinari.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

DK

01.11.2022 14:36

Pa, to ako vrate mogu da zatvore RTRS, ATV, sve one anonimne portale. Mazalica, Kovačević i ekipa će u zatvor zbog tvitovanja itd. Ako iko kleveće i laže, to su crveni sektaši.

ODGOVORITE
Name

Re Dk

01.11.2022 16:23

Samo ono što Dodikovci pričaju je ok. Svi ostali spadaju u one koji bi kršili ovaj tzv Dodikov zakon i bilo bi im suđeno po tom zakonu. Ovo je tragedija čista za sve koji imaju mozak

Name

Prvo

01.11.2022 16:48

Treba osuditi burlu jer nema veceg manipulatora koji stalno nesto izmislja i optuzuje opziciju i njihove kandidate povezujuci sa nekim spijunima i stranim ambasadama

Name

TeDk

01.11.2022 17:17

Pa opet Baja i Snsd, bi bili zasticeni, svi ostali osudjivani

Name

Zoran

01.11.2022 14:45

Sto nije vec jednom zatrazio da se uvede Zakon o Porjeklu Imovine.Koliko ce mo jos cekati da lopovi zavrse gdje im je mjesto?11

ODGOVORITE
Name

Goran

01.11.2022 14:51

Ma nemojte,a sloboda izražavanja vam je laž,uvrede,diranje u porodice itd.itd. Sloboda izražavanja je za kulturan narod koji je koriste na prihvatljiv način,a ne za čobane.Nikada ne bježim ni od kakve istine,ali sve to treba normalno izraziti,a ne na bilo kakav način.Odavno ste izgubili kompas,gospodo novinari,prešli sve granice ukusa,i sami sebe srozali.

ODGOVORITE
Name

Refa

01.11.2022 15:14

Rekao sam vam da ste se previše zaigrali i da će tome morati doći kraj. Ugledajte se na Tanjug, njemu nebi smetao taj zakon. NEĆETE moći više blatiti nekoga lažima.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

01.11.2022 15:16

Чуј ово, сама могућност да новинарка оде у затвор је застрашујћа! О Боже господе, па није света крава! Ко год је крив, нека иде у затвор. Сви који желе да се скривају иза новинарског позива и да блате све одреда, треба да за то и одговарају. Крај приче.

ODGOVORITE
Name

Goran bn

01.11.2022 15:27

Hoćel iko stati u kraj baji, narod totalno zaglupio, ali jednog dana doće kraj i otkriće se šta je sve radio, doće nam na naplatu sve

ODGOVORITE
Name

XY

01.11.2022 15:29

Zašto da ne ? Srbija i Hrvatska ih imaju zašto ne i BH ? Niko neće biti osuđen ako se ne dokaže da je vrijeđao i klevetao . Šta se štiti sa tim što nije krivično djelo ? Nisu jedini građani ove države ppolitičari . Kleveće i vrijeđa ko koga hoće i nikom ništa . Piše kome šta padne na pamet !

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.11.2022 16:30

A sa tvojim djelovanjem i vandalskim ponašanjem mi smo vraćeni barem200g nazad.Sta je ne možeš stegnuti guzicu da šuti moraš srati okolo

Name

Poletarac

01.11.2022 16:44

Nije problem u zakonu, vec u nasem pravosudju. Ovdje ni ubice ako su podobni ne dobijaju kazne, zamislite tek kako bi podobni i dalje mogli da lazu cim zinu, a normalan narod vise ne bi mogao da cuje nikakav glas razuma jer bi nase "sudstvo" samo nepodobne procesuiralo. Ako se ne slazete, prisjetite se nedavnog slucaja gdje je proglaseno da je covjek pretucen na smrt umro prirodnom smrcu...

Name

Gladni borac sa 65 godina

01.11.2022 16:48

Ko se našao sankcionisati klevete.Naj veći nečovjek koji je uzorpirao i blokirao sve institucije a riječnik mu je tuga golema,pokrao izbore.........cijeli svijet zna.Javno je na mitingu rekao za federaciju"jebem ti taj entitet". I očekuje da mu Hadžifejzović čestita na "pobjedi"

ODGOVORITE
Name

Prema

01.11.2022 17:16

Ovom zakonu Vukanović neće izlaziti iz zatvora ili će postati odmjereniji političar.

ODGOVORITE
Name

He He

01.11.2022 20:11

Slažem se, Vukanović je više puta rekao da su pokrali pare, drugi puta neka vodi računa šta govori, trebao je reći, otuđili pare, to je prava istina !

Name

Oslabilo srce

01.11.2022 21:12

Znaci ipak mu smeta kada narod skandira "Mile, lopove" ! Ko o cemu, kurva o postenju!

ODGOVORITE
Name

Kamo sreće

02.11.2022 08:42

Da se ne ukazuje na enormni kriminal i korupciju , na krađu i izbora i svega drugoga . Onda bi značilo da je društvo koliko - toliko normalno i da građani mogu da žive kolko-toliko normalno , ali to nije ni blizu normalnog , upravo zbog kriminala , korupcije ,otimačine , pljačke , krađe izbora , ali po režimu , mora se šutjeti i prihvatiti zdravo za gotovo . Kolike su razmjere kriminala , krađe , otimačine , izdaje , kritike na račun režima su i preblage .

ODGOVORITE
Name

Op op stop

03.11.2022 10:00

Jednoumlje I bolest svaka javna licnost je podlozena kritici ovisno sta radi.

ODGOVORITE