Не треба се превише надати укидању акциза на гориво

Возачи у Републици Српској не треба превише да се надају када је ријеч о укидању акциза на гориво, а које се мјесецима уназад најављује.

Република Српска 01.11.2022 | 09:45
Не треба се превише надати укидању акциза на гориво

Наиме, власт је прошле седмице представила буџет за наредну годину, у којем се јасно види како немају у плану да се одрекну прихода по том основу.

Напротив, Влада Републике Српске рачуна како ће по основу прихода које прикупља Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, међу којима су и акцизе, добити 177,5 милиона више него у овој години.

Тачније, до краја ове године у буџет Републике Српске би се по основу индиректних пореза требало слити 1,73 милијарде марака.

Нацртом буџета за 2023. годину, план је да та цифра буде 1,9 милијарди марака или више од десет одсто него ове године.

У образложењу свог приједлога, Влада ни једном једином ријечју не спомиње укидање акциза и пад прихода по том основу.

“Предвиђа се да ће у 2023. години доћи до значајног раста прихода од индиректних пореза који ће припасти Буџету РС због наставка тренда раста цијена, а такође очекује се и раст крајње потрошње у Републици Српској, што ће утицати на раст коефицијента расподјеле прихода од индиректних пореза за Републику Српску”, наводи се у овом документу.

Подсјећамо, владајући СНСД декларативно није против укидања овог намета који у великој мјери утиче на коначну цијену горива, али потезе које су њихови представници повлачили у посљедњих неколико мјесеци, овај процес су значајно успорили.

Наиме, по питању укидања акциза остало је да се усвоји извјештај заједничке комисије оба дома Парламента БиХ, али је сједницу отказао предсједавајући Представничког дома БиХ Небојша Радмановић под изговором како је у току изборна кампања те како је пракса од раније да се у том периоду сједнице не заказују.

Он је тако лоптицу пребацио новом сазиву посланика који би почетком децембра требао да одржи конститутивну сједницу.

Економиста Светлана Ценић оцјењује да се све ради плански, у циљу обмане грађана.

“Они који су се о свему усагласили одлазе јер им је истекао мандат, па морамо чекати ове новоизабране да уђу у парламент гдје је питање да ли ће они то у том облику прихватити. Када прође процедура у парламенту иде огроман посао око усаглашавања процедуре који ће се одвући ко зна до када”, казала је она.

Сматра како власт нема намјеру да се одрекне акциза.

“Њима сада треба новац јер су се истрошили за изборе, а то представља значајан приход. Исто је и са ПДВ-ом и нултим стопама, од којих такође неће бити ништа”, закључила је Ценићева.

Иначе, процјене су да би укидањем акциза гориво на бензинским пумпама било јефтиније до 50 фенинга.

(Цапитал/ Илустрација/ рац.цо.ок)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Патриота

01.11.2022 09:00

Ко се и надао укидања акциза,и не треба,гласали смо за ово,сути и трпи и даље,узели вецину и у скупстини и у парламенту БиХ,нема овдје нафаке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

01.11.2022 09:52

А засто да укину акцизе да би богатаси који имају милионе имали јефтино гориво,Боље је од тих виска пара које доносе акцизе помоц соцјално угрозене и оне са малим пензијама и платама,

Name

Што би

01.11.2022 09:05

Укидали нешто кад функционише, народ се небуни а њима свима добро , сви су у колу и обогатили се а уједно побјеђују јер се морају подржавати и Миле је све поткупио, јуче читам коментар човјека кои за Чавићевог човјека а зове га ћошко тврди да је богаташ и да има негдје кућу која по процјени вриједи милион ако је то истина шта онда ови остали имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

01.11.2022 15:33

Па ваљда је тих богатаса,велика мањина,овде је напацени народ у питању.

Name

БЛ

01.11.2022 09:21

Не треба се никако надат укидању, то иде у редовне троскове, толики је распад система да не могу преусмијерит паре с друге стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма јок не укидати

01.11.2022 10:15

Зашто би укидали када су гласачи рекли да им није проблем плаћати...па и веће...несебичан је ово народ,небески

Name

Марко БЛ

01.11.2022 09:44

Ковас .ебе гласали сте за Бурлу

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxи

01.11.2022 10:40

акцизе су доказ колико су моји срби глупав народ ..па један глас је сувисе за оне који вам.нису хтјели обезбједити јефтиније гориво ,а самим тим и све остало сто зависи од горива , храна , превоз , све основно ..ми смо глупи и тацка .

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРИМИНАЛЦИ НА ТЗ ВЛАСТИ

01.11.2022 10:52

Нетреба се надати никако НАРКО КАРТЕЛИ СУ НА ВЛАСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.11.2022 16:50

Томе се не треба нимало надати јер они од тога враћају ММФ потраживања

Name

Хај, хај

01.11.2022 17:34

Обецање лудо радовање, док је била комоанија обецавили куле, виле, и градове а сад народе остасмо кратких рукава