Ne treba se previše nadati ukidanju akciza na gorivo

Vozači u Republici Srpskoj ne treba previše da se nadaju kada je riječ o ukidanju akciza na gorivo, a koje se mjesecima unazad najavljuje.

Republika Srpska 01.11.2022 | 09:45
Ne treba se previše nadati ukidanju akciza na gorivo

Naime, vlast je prošle sedmice predstavila budžet za narednu godinu, u kojem se jasno vidi kako nemaju u planu da se odreknu prihoda po tom osnovu.

Naprotiv, Vlada Republike Srpske računa kako će po osnovu prihoda koje prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, među kojima su i akcize, dobiti 177,5 miliona više nego u ovoj godini.

Tačnije, do kraja ove godine u budžet Republike Srpske bi se po osnovu indirektnih poreza trebalo sliti 1,73 milijarde maraka.

Nacrtom budžeta za 2023. godinu, plan je da ta cifra bude 1,9 milijardi maraka ili više od deset odsto nego ove godine.

U obrazloženju svog prijedloga, Vlada ni jednom jedinom riječju ne spominje ukidanje akciza i pad prihoda po tom osnovu.

“Predviđa se da će u 2023. godini doći do značajnog rasta prihoda od indirektnih poreza koji će pripasti Budžetu RS zbog nastavka trenda rasta cijena, a takođe očekuje se i rast krajnje potrošnje u Republici Srpskoj, što će uticati na rast koeficijenta raspodjele prihoda od indirektnih poreza za Republiku Srpsku”, navodi se u ovom dokumentu.

Podsjećamo, vladajući SNSD deklarativno nije protiv ukidanja ovog nameta koji u velikoj mjeri utiče na konačnu cijenu goriva, ali poteze koje su njihovi predstavnici povlačili u posljednjih nekoliko mjeseci, ovaj proces su značajno usporili.

Naime, po pitanju ukidanja akciza ostalo je da se usvoji izvještaj zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH, ali je sjednicu otkazao predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Nebojša Radmanović pod izgovorom kako je u toku izborna kampanja te kako je praksa od ranije da se u tom periodu sjednice ne zakazuju.

On je tako lopticu prebacio novom sazivu poslanika koji bi početkom decembra trebao da održi konstitutivnu sjednicu.

Ekonomista Svetlana Cenić ocjenjuje da se sve radi planski, u cilju obmane građana.

“Oni koji su se o svemu usaglasili odlaze jer im je istekao mandat, pa moramo čekati ove novoizabrane da uđu u parlament gdje je pitanje da li će oni to u tom obliku prihvatiti. Kada prođe procedura u parlamentu ide ogroman posao oko usaglašavanja procedure koji će se odvući ko zna do kada”, kazala je ona.

Smatra kako vlast nema namjeru da se odrekne akciza.

“Njima sada treba novac jer su se istrošili za izbore, a to predstavlja značajan prihod. Isto je i sa PDV-om i nultim stopama, od kojih takođe neće biti ništa”, zaključila je Cenićeva.

Inače, procjene su da bi ukidanjem akciza gorivo na benzinskim pumpama bilo jeftinije do 50 feninga.

(Capital/ Ilustracija/ rac.co.ok)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Patriota

01.11.2022 09:00

Ko se i nadao ukidanja akciza,i ne treba,glasali smo za ovo,suti i trpi i dalje,uzeli vecinu i u skupstini i u parlamentu BiH,nema ovdje nafake

ODGOVORITE
Name

Sydney

01.11.2022 09:52

A zasto da ukinu akcize da bi bogatasi koji imaju milione imali jeftino gorivo,Bolje je od tih viska para koje donose akcize pomoc socjalno ugrozene i one sa malim penzijama i platama,

Name

Што би

01.11.2022 09:05

Укидали нешто кад функционише, народ се небуни а њима свима добро , сви су у колу и обогатили се а уједно побјеђују јер се морају подржавати и Миле је све поткупио, јуче читам коментар човјека кои за Чавићевог човјека а зове га ћошко тврди да је богаташ и да има негдје кућу која по процјени вриједи милион ако је то истина шта онда ови остали имају.

ODGOVORITE
Name

Zoran

01.11.2022 15:33

Pa valjda je tih bogatasa,velika manjina,ovde je napaceni narod u pitanju.

Name

BL

01.11.2022 09:21

Ne treba se nikako nadat ukidanju, to ide u redovne troskove, toliki je raspad sistema da ne mogu preusmijerit pare s druge strane.

ODGOVORITE
Name

Ma jok ne ukidati

01.11.2022 10:15

Zašto bi ukidali kada su glasači rekli da im nije problem plaćati...pa i veće...nesebičan je ovo narod,nebeski

Name

Marko BL

01.11.2022 09:44

Kovas .ebe glasali ste za Burlu

ODGOVORITE
Name

maxi

01.11.2022 10:40

akcize su dokaz koliko su moji srbi glupav narod ..pa jedan glas je suvise za one koji vam.nisu htjeli obezbjediti jeftinije gorivo ,a samim tim i sve ostalo sto zavisi od goriva , hrana , prevoz , sve osnovno ..mi smo glupi i tacka .

ODGOVORITE
Name

KRIMINALCI NA TZ VLASTI

01.11.2022 10:52

Netreba se nadati nikako NARKO KARTELI SU NA VLASTI

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.11.2022 16:50

Tome se ne treba nimalo nadati jer oni od toga vraćaju MMF potraživanja

Name

Haj, haj

01.11.2022 17:34

Obecanje ludo radovanje, dok je bila komoanija obecavili kule, vile, i gradove a sad narode ostasmo kratkih rukava