Нови раст камата: Рате кредита веће и за 100 марака

Ових дана свједочимо најбржем темпу раста камата у историји еура. Наиме, Европска централна банка (ЕЦБ) је у четвртак, 27. октобра, по трећи пут повећала рефернтну каматну стопу и то са 1,25 на 2 %, што је уједно и до сада највеће појединачно повећање у историји еурозоне.

Регион 31.10.2022 | 22:25
Нови раст камата: Рате кредита веће и за 100 марака

Осим референтне каматне стопе повећана је и стопа на прекорачене депозите банака, затим рефинансирање банака, као и на прекорачене позајмице банака.

Подсјетимо прво повећање референтне каматне стопе је било у јулу, да би друго повећање, услиједило већ у септембру.

Како је саопштено из ЕЦБ-а у четвртак, очекује се даљи раст каматних стопа у циљу обуздавања инфлације, а  неки аналитичари предвиђају повец́ање од пола поена већ у децембру.

Подизање референтних каматних стопа ЕЦБ-а одражава се и на цијену задуживања – расту стопе еурибора, што аутоматски поскупљује и кредите у Босни и Херцеговини чија је отплата везана за кретање ове европске каматне стопе.

Шта ово повећање  каматних стопа значи просјечном грађанину сликовито је за БУКУ објаснио доктор економских наука и директор ПРЕФ-а, Милош Грујић:

“Примјера ради, ако сте узели кредит прошле године у износу од 100.000 КМ на 20 година, по каматној стопи чији је просјек тада био око 3,5%, имали сте рату од 580 КМ. Међутим, тада је еурибор био испод нуле, а по банкарској формули  када се рачуна каматна стопа то је нула плус 3,5 % што је 3,5%. Сада је еурибор порастао, прешао је 2 посто и када то додате 3,5 % имате 5,5% и мјесечну рату 680 КМ. Значи рата је већа 100 КМ. До када ће то још ићи је питање свих питања”.

И економиста Игор Гавран за БУКУ каже да је тешко предвидјети до када се раст камата може наставити јер њихов циљ није нека одређена каматна стопа него заустављање раста инфлације и њено свођење на жељени ниво од око 2% годишње. Обзиром да је инфлација још увијек далеко од овог нивоа, истиче, реално је очекивати још знатан раст каматних стопа ЕЦБ у наредном периоду.

Истиче и да ће нови раст каматних стопа у бх. банкама јако тешко поднијети и грађани и привреда, јер нам слиједи додатни удар и повећање трошкова живота и пословања за оне с уговореним варијабилним каматним стопама које ће банке сасвим извјесно повећавати иако за таквим потезом нема оправдања.

“Обзиром на високу профитабилност и хиперликвидност домаћих банака, није оправдано ни коректно да повећавају каматне стопе сразмјерно расту референтних стопа у ЕУ јер оне не одражавају њихове стварне трошкове финансирања, али нема никакве сумње да ће банке као и увијек гледати властити интерес а не интерес клијената”, јасан је Гавран.

Челница Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгиева је упозорила да пооштравање монетарне политике "превише и пребрзо" повец́ава ризик од продужене рецесије у многим економијама.

ММФ предвиђа да ц́е глобални економски раст успорити са 3,2 посто ове на 2,7 процената наредне године.

(Бука)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

А јбт

31.10.2022 21:32

Опет Додик крив!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.10.2022 22:27

Е јбте он!

Name

Аца

01.11.2022 05:11

А,је.о ти он супругу,,,ОН ЈЕ КРИВ СТО НАС ЈЕ ОСИРОМАСИО ДО ТЕ МЈЕРЕ ДА ВИСЕ НЕМОЗЕ,ПРАУНУКЕ НАМ ЗАДУЗИО ДА ТО ЗА ПРИЦУ НИЈЕ,А ЗАДУЗЕЊА ВРАЦАТИ НЕМОЗЕМО,ЈЕР ЈЕ СВЕ СТО ЈЕ БИЛО ПРИВРЕДЕ УНИСТИО И ПОКРАО,ОН И ЊЕГОВА РОДБИНА,КУМОВИ И ПОЛТРОНИ БЛИСКИ МУ.КРИВ ЈЕ И ЗАТО СТО НАМ ЈЕ ЦАСТ УПРЉАО,НАМЕТНУО НАМ ПЕЈЕ КОЉАЦА УНУКУ И ПРОГЛАСИО ЈЕ ЗА СРПСКУ ВОЉУ,КРИВ ЈЕ СТО ЈЕ ЊЕГОВ НАЦИОНАЛНИ"ИНТЕРЕС УСТВАРИ ИНТЕРЕС ЊЕГОВОГ ДЗЕПА,ПА НАС ИНТЕРЕС НАЦИОНАЛНИ ПОСТАДЕ РВАРСКИ МОСТ И ГЕНОЦИД РВАТА НАД СРБИМА,КРИВ ЈЕ И ЗАТО СТО НАС ЈЕ ТОЛИКО ЗАВАДИО ,ДА СЕ БРАЦА ГЛОЗЕ ,КРИВ ЈЕ ЗАТО СТО СУДСТВО,СКОЛСТВО,ЗДРАВСТВО ОД КОРУПЦИЈЕ ЗИВЈЕТИ НЕМОЗЕ И НЕСЛУЗИ НАРОДУ,КРИВ ЈЕ СТО НАМ ЈЕ ПОЛИТИКОМ ЗАВАДЕ ЦРКВУ УДАЉИО ОД НАРОДА,ЈЕР МНОСТВО ПОПОВА,СА ГЛАВНИМ НА ЦЕЛУ ПОТКУПИ'А ОНДА НАРОД ОД ЦРКВЕ ОДРОДИ,ЕТО МАЗГОВЕ,ДО СУТРА БИ НАБРАЈАТИ МОГАО. СВАКО КО ЈЕ НОРМАЛАН ТО ЗНА,АЛИ СЕКТАСИМА ЈЕ БИТНО САД И ОДМАХ ЛОВУ УЗЕТИ,СРПСТВО,НАРОД И ДРЗАВА ИХ НИЈЕ НИКАД НИ ИНТЕРЕСОВАЛ0.ЛАКО БИ МИ ЗА КАМАТУ ДА НАМ НИЈЕ СВЕГА ОВОГ ГОРЕ ПОБРОЈАНОГ.

Name

Зворник

01.11.2022 05:17

Није за ово али за пропас Бобар банке, Српске банке, Балкал банке јесте. Развојна је при крају. Пропаст предузећа, његово дјело. Буџет предсједника 56 милиона, а Вучићев 3,5 милиона. Да даље не набрајам политичке аспекте, јер мислим да ти је доста. Све у свему кад га збаце са власти РС ће бити празна љуштура.

Name

Ре

01.11.2022 05:21

А него ко је други,да имамо јаку привреду и добре плате неко би несто и устедио не би дизао толики кредит

Name

РР

01.11.2022 05:57

Мајмун је крив за исељавање младости у Њемацку.

Name

Приједорцанин М.

01.11.2022 05:58

Како не спомињете клијент који је дигао банк.кредит са не промењивом каматом(уговореном) да ли ту може доћи до промјене јер знамо у каквој држави живимо.

Name

МеНАГЕР

31.10.2022 22:45

Јутрос инфлација једе кредите а вецерас инфлација повецава рате У прослом вјеку у бивсој нам дрзави инфлација је појела кредите зато сто су кредити били у насим домацим банкама а немојте мислити да це ове стране допустити такво несто У њиховим банкама мозе пропасти васа устедјевина али њихов кредит пропасти неце (њихова банка њихова правила) По доласку таквог стања код нас наса дрзава це стати иза свог народа као сто је стала у ситуацији са кредитима у Свицарским франкама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.11.2022 07:33

Народе само шутите морамо тако док не устоличио генерала а онда лако ћемо.Нека нам је драги Бог на помоци

Name

ГТИ...

01.11.2022 07:46

Оплетите по Додику,он је крив за рат у Украјини и са нафтну кризу, и сто воде нема у Африци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.11.2022 10:46

Хахахахаха...краљу

Name

До те ситуације

01.11.2022 12:27

Ми смо вец били унистени.

Name

Аналитичар

01.11.2022 08:16

Како рече она списатељица Рудан дај Путине крехни ту бомбу на Америку и Енглеску па да нас ријешиш више и Бајуна Доде и свих његових сателита и кредита и лошег живота и инфлације и камата и свега на овом свијету!!Дај матере ти учини то и спаси нас мука!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

01.11.2022 13:32

Оплео би он да смије, јер за једну на Америку и Британију иде 10 на Москву. Јеси паметан баш!

Name

Зоран

01.11.2022 15:46

Мозе ли неко одговорити,ко плаца оне црнце у кк игокеа,Лактаси,одакле новци,за све то ,ко то финансира,да ли је икад ту била независна,тј. неутрална инспекција?

Name

Игре без граница

01.11.2022 12:35

На светском нивоу и само пресликали..... Риба риби гризе реп а која страда ваљда и знате! Свако ко се добро окористио у скарадном систему све то здусно подрзава, а ста лазе па и то је у сврху тога од цега има интерес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОКИ

06.11.2022 15:05

Ко плаца Зеленском силне милиарде ?ко други него народ.Људи подигну кредит и сваки мјесец уредно рату плацају а главница стоји.

ОДГОВОРИТЕ