Novi rast kamata: Rate kredita veće i za 100 maraka

Ovih dana svjedočimo najbržem tempu rasta kamata u istoriji eura. Naime, Evropska centralna banka (ECB) je u četvrtak, 27. oktobra, po treći put povećala referntnu kamatnu stopu i to sa 1,25 na 2 %, što je ujedno i do sada najveće pojedinačno povećanje u istoriji eurozone.

Region 31.10.2022 | 22:25
Novi rast kamata: Rate kredita veće i za 100 maraka

Osim referentne kamatne stope povećana je i stopa na prekoračene depozite banaka, zatim refinansiranje banaka, kao i na prekoračene pozajmice banaka.

Podsjetimo prvo povećanje referentne kamatne stope je bilo u julu, da bi drugo povećanje, uslijedilo već u septembru.

Kako je saopšteno iz ECB-a u četvrtak, očekuje se dalji rast kamatnih stopa u cilju obuzdavanja inflacije, a  neki analitičari predviđaju povećanje od pola poena već u decembru.

Podizanje referentnih kamatnih stopa ECB-a odražava se i na cijenu zaduživanja – rastu stope euribora, što automatski poskupljuje i kredite u Bosni i Hercegovini čija je otplata vezana za kretanje ove evropske kamatne stope.

Šta ovo povećanje  kamatnih stopa znači prosječnom građaninu slikovito je za BUKU objasnio doktor ekonomskih nauka i direktor PREF-a, Miloš Grujić:

“Primjera radi, ako ste uzeli kredit prošle godine u iznosu od 100.000 KM na 20 godina, po kamatnoj stopi čiji je prosjek tada bio oko 3,5%, imali ste ratu od 580 KM. Međutim, tada je euribor bio ispod nule, a po bankarskoj formuli  kada se računa kamatna stopa to je nula plus 3,5 % što je 3,5%. Sada je euribor porastao, prešao je 2 posto i kada to dodate 3,5 % imate 5,5% i mjesečnu ratu 680 KM. Znači rata je veća 100 KM. Do kada će to još ići je pitanje svih pitanja”.

I ekonomista Igor Gavran za BUKU kaže da je teško predvidjeti do kada se rast kamata može nastaviti jer njihov cilj nije neka određena kamatna stopa nego zaustavljanje rasta inflacije i njeno svođenje na željeni nivo od oko 2% godišnje. Obzirom da je inflacija još uvijek daleko od ovog nivoa, ističe, realno je očekivati još znatan rast kamatnih stopa ECB u narednom periodu.

Ističe i da će novi rast kamatnih stopa u bh. bankama jako teško podnijeti i građani i privreda, jer nam slijedi dodatni udar i povećanje troškova života i poslovanja za one s ugovorenim varijabilnim kamatnim stopama koje će banke sasvim izvjesno povećavati iako za takvim potezom nema opravdanja.

“Obzirom na visoku profitabilnost i hiperlikvidnost domaćih banaka, nije opravdano ni korektno da povećavaju kamatne stope srazmjerno rastu referentnih stopa u EU jer one ne odražavaju njihove stvarne troškove finansiranja, ali nema nikakve sumnje da će banke kao i uvijek gledati vlastiti interes a ne interes klijenata”, jasan je Gavran.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva je upozorila da pooštravanje monetarne politike "previše i prebrzo" povećava rizik od produžene recesije u mnogim ekonomijama.

MMF predviđa da će globalni ekonomski rast usporiti sa 3,2 posto ove na 2,7 procenata naredne godine.

(Buka)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

A jbt

31.10.2022 21:32

Opet Dodik kriv!!

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2022 22:27

E jbte on!

Name

Aca

01.11.2022 05:11

A,je.o ti on suprugu,,,ON JE KRIV STO NAS JE OSIROMASIO DO TE MJERE DA VISE NEMOZE,PRAUNUKE NAM ZADUZIO DA TO ZA PRICU NIJE,A ZADUZENJA VRACATI NEMOZEMO,JER JE SVE STO JE BILO PRIVREDE UNISTIO I POKRAO,ON I NJEGOVA RODBINA,KUMOVI I POLTRONI BLISKI MU.KRIV JE I ZATO STO NAM JE CAST UPRLJAO,NAMETNUO NAM PEJE KOLJACA UNUKU I PROGLASIO JE ZA SRPSKU VOLJU,KRIV JE STO JE NJEGOV NACIONALNI"INTERES USTVARI INTERES NJEGOVOG DZEPA,PA NAS INTERES NACIONALNI POSTADE RVARSKI MOST I GENOCID RVATA NAD SRBIMA,KRIV JE I ZATO STO NAS JE TOLIKO ZAVADIO ,DA SE BRACA GLOZE ,KRIV JE ZATO STO SUDSTVO,SKOLSTVO,ZDRAVSTVO OD KORUPCIJE ZIVJETI NEMOZE I NESLUZI NARODU,KRIV JE STO NAM JE POLITIKOM ZAVADE CRKVU UDALJIO OD NARODA,JER MNOSTVO POPOVA,SA GLAVNIM NA CELU POTKUPI'A ONDA NAROD OD CRKVE ODRODI,ETO MAZGOVE,DO SUTRA BI NABRAJATI MOGAO. SVAKO KO JE NORMALAN TO ZNA,ALI SEKTASIMA JE BITNO SAD I ODMAH LOVU UZETI,SRPSTVO,NAROD I DRZAVA IH NIJE NIKAD NI INTERESOVAL0.LAKO BI MI ZA KAMATU DA NAM NIJE SVEGA OVOG GORE POBROJANOG.

Name

Zvornik

01.11.2022 05:17

Nije za ovo ali za propas Bobar banke, Srpske banke, Balkal banke jeste. Razvojna je pri kraju. Propast preduzeća, njegovo djelo. Budžet predsjednika 56 miliona, a Vučićev 3,5 miliona. Da dalje ne nabrajam političke aspekte, jer mislim da ti je dosta. Sve u svemu kad ga zbace sa vlasti RS će biti prazna ljuštura.

Name

Re

01.11.2022 05:21

A nego ko je drugi,da imamo jaku privredu i dobre plate neko bi nesto i ustedio ne bi dizao toliki kredit

Name

RR

01.11.2022 05:57

Majmun je kriv za iseljavanje mladosti u Njemacku.

Name

Prijedorcanin M.

01.11.2022 05:58

Kako ne spominjete klijent koji je digao bank.kredit sa ne promenjivom kamatom(ugovorenom) da li tu može doći do promjene jer znamo u kakvoj državi živimo.

Name

MeNAGER

31.10.2022 22:45

Jutros inflacija jede kredite a veceras inflacija povecava rate U proslom vjeku u bivsoj nam drzavi inflacija je pojela kredite zato sto su krediti bili u nasim domacim bankama a nemojte misliti da ce ove strane dopustiti takvo nesto U njihovim bankama moze propasti vasa ustedjevina ali njihov kredit propasti nece (njihova banka njihova pravila) Po dolasku takvog stanja kod nas nasa drzava ce stati iza svog naroda kao sto je stala u situaciji sa kreditima u Svicarskim frankama

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.11.2022 07:33

Narode samo šutite moramo tako dok ne ustoličio generala a onda lako ćemo.Neka nam je dragi Bog na pomoci

Name

GTI...

01.11.2022 07:46

Opletite po Dodiku,on je kriv za rat u Ukrajini i sa naftnu krizu, i sto vode nema u Africi.

ODGOVORITE
Name

re

01.11.2022 10:46

Hahahahaha...kralju

Name

Do te situacije

01.11.2022 12:27

Mi smo vec bili unisteni.

Name

Analitičar

01.11.2022 08:16

Kako reče ona spisateljica Rudan daj Putine krehni tu bombu na Ameriku i Englesku pa da nas riješiš više i Bajuna Dode i svih njegovih satelita i kredita i lošeg života i inflacije i kamata i svega na ovom svijetu!!Daj matere ti učini to i spasi nas muka!!??

ODGOVORITE
Name

Haha

01.11.2022 13:32

Opleo bi on da smije, jer za jednu na Ameriku i Britaniju ide 10 na Moskvu. Jesi pametan baš!

Name

Zoran

01.11.2022 15:46

Moze li neko odgovoriti,ko placa one crnce u kk igokea,Laktasi,odakle novci,za sve to ,ko to finansira,da li je ikad tu bila nezavisna,tj. neutralna inspekcija?

Name

Igre bez granica

01.11.2022 12:35

Na svetskom nivou i samo preslikali..... Riba ribi grize rep a koja strada valjda i znate! Svako ko se dobro okoristio u skaradnom sistemu sve to zdusno podrzava, a sta laze pa i to je u svrhu toga od cega ima interes...

ODGOVORITE
Name

BOKI

06.11.2022 15:05

Ko placa Zelenskom silne miliarde ?ko drugi nego narod.Ljudi podignu kredit i svaki mjesec uredno ratu placaju a glavnica stoji.

ODGOVORITE