Шта институције чине да би били кажњени починиоци насиља?

Самоубиство младића које се десио у Лакташима, шокирало је јавност. Још је страшнија чињеница да је један од фактора који је довео до тога,  исмијавање на друштвеним мрежама. Стручњаци поручују да је проблем у недостатку контроле таквих садржаја.

Република Српска 31.10.2022 | 20:19
Шта институције чине да би били кажњени починиоци насиља?

Још један у низу негативних утицаја друштвених мрежа имао је трагичне посљедице. Још један млади живот је угашен, јер није припадао обрасцима понашања у заједници које креирају друштвене мреже, закључују психолози.

Истичу да друштвене мреже служе појединцима који желе да испоље понашање ниже вриједности, насиље и клевету на рачун других, без санкција и сагледавања посљедица, а најчешће жртве су управо млади.

„Ми смо путем друштвених мрежа улицу увели у стан, кућу, када свако има могућност да преко друштвених мрежа уђе код дјетета у породицу у стан, или неке друге особе, и да врши свој утицај увијек циљано мотивисан патолошким потребама тих људи. Не можемо рећи да на друштвеним мрежама једноставно доминирају вриједности, доминирају лоше вриједности, другим ријечима, доминирају лоше особине, лоше намјере, лоши утицаји, лоши садржаји, који управо условљавају одређено опажање, доживљавање и реаговање. Дакле, штетно дјелују на формирање човјека“, каже  психолог Александар Милић.

У друштву је промовисан погрешан начин комуникације кроз насиље које испољавају појединци, са одликама психопатске личности. Код оваквих особа доминира амбиција у односу на њихове способности, кажу психолози, а реакција је изостала.

Као доказ наводе пуштање на слободу особа које су снимале и објавиле видео младића који је исмијаван на разговору за посао.

„Замислите зашто су они окарактерисани као недозвољено снимање. Овде се ради о убиству. Они су непосредне или посредне убице, та два човјека, па и власник, који се прави да то не зна. Дакле, то је огледало наше стварности“, каже Милић.

Садржаји насиља или исмијавања нарушавају здраво одрастање дјеце, упозоравају стручњаци. Друштвене мреже кроје имагинарну стварност и правила понашања која се вреднују бројем лајкова.

Много је случајева гдје је пласирани задржај негативно утицао на појединца, а да заједница није реаговала, кажу социолози.

„Ми живимо у том неком времену гдје је озбиљно пољуљан систем вриједности, гдје је све зарад тог неког публиковања на друштвеним мрежама, неких лајкова, прегледа, кликова да правимо од себе неке занимљиве ликове, а са друге стране, не тако ријетко, ево овај примјер нам показује да смо спремни да злоупотријебимо нечију личност, да злоупотријебимо нечији живот, на крају крајева да директно или индиректно доведемо до ових случајева којима, ево, свједочимо данас. Кључно је питање зашто нисмо урадили ништа да осудимо тај снимак, да га пријавимо“, упитао је социолог Владимир Васић.

„Оно што је симптоматично за сам народ, уопште за грађане, то је да када се деси, нажалост, овакав случај, пажњу нашу привлачи веома кратко, можда два, три до пет дана. Након тога брзо заборављамо, а проблем и даље постоји. Дакле, ово је само рефлексија злоупотребе и злостављања у стварном свијету, који се појављује у дигиталном окружењу, а видимо да не остаје само у дигиталном окружењу, већ и да има посљедице у стварном окружењу, односно стварном свијету“, каже комуниколог Младен Бубоњић.

Стручњаци истичу да дјецу од малих ногу треба упозоравати на лош утицај друштвених мрежа и како да га препознају, али и да га пријаве. Надлежне институције требало би да имају оштрије казне за оне који су својим дјеловањем на друштвеним мрежама довели нечији живот у питање, мишљење је струке.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

А није Ц

31.10.2022 19:55

Нико се не бави дјецом. Породица је растурена, ради се недељом, сви су у потрази за новцем који је преко потребан за живот. У школама раде педагози који дјеци отворено говоре да им ништа не могу помоћи, за психологе не знам ни шта бих рекла, немам мишљење-што је страшно. Омбудсмани се јаве да постоје када је дан дјечијих права, да нам нешто поруче из своје рупе и ничим се не залажу да та дјеца расту боље! Дјеца су доста препуштена себи, телефонима, улици, какве институције. Породица треба да је институција, а губи на значењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сетавијахиле

31.10.2022 21:14

Свака част на коментару... Друштво је растурено, затровано и осакаћено. Не могу вјеровати да овако озбиљни друштвени поремећаји немају већи број коментара, било каквих. А кад су вијест политичари и неке риалити ругобе онда је низ коментара километарски. Нек нас је срамота?

Name

Ре

31.10.2022 21:53

Добар коментар.??

Name

Шта ће чинити

01.11.2022 03:43

Не чине ништа! Важно је да су њихови живи и здрави, а за туђе их боли брига!

Name

Рајко

31.10.2022 21:04

Нек се институције баве о томе ста је Сенад казао....то је тренутно најважнија ствар за РС а можда и за земаљску куглу хахаха....

ОДГОВОРИТЕ
Name

доx

31.10.2022 22:00

не

Name

доx

31.10.2022 22:05

Мобнинг је свугдје у свјету а оцекивати одс.....да несто ураде је равно слијатању на Марс.Момак хтио запоцети зивот постено и зарадјивати постено..налети на обицног медједа без сколе да га психцки убије...питање је какво пнасање је и полиција имала.........Покој му дуси а породици сауцесце.

Name

Приједорцанин М.

01.11.2022 06:13

Рајко.шта ти значи то хахаха.јави ссе хитно психологу на преглед.

Name

Татар

01.11.2022 07:45

А зашто тако брзо заборавимо тако велик и акутан проблем Зато што нам наша власт одмах сутра припрема и пласира још већи и акутнији да би нам одвукли пажњу и себи отворили простор за деловање А знамо шта то знаци

Name

Које институције?!

01.11.2022 08:39

Наше институције су задужене да искривљују стварност,штите злотворе,и фалсификују истину!То доказује и ова трагедија,изазвана од стране заштићених злочинаца,који убијају поштење и честитост.Подвести под "кривично дјело,"НЕДОЗВОЉЕНО СНИМАЊЕ",и пустити их на слободу,равно је поруци"САМО НАСТАВИТЕ И ДАЉЕ,КО ИМ ЈЕ КРИВ,ШТО НИСУ КРИМИНАЛЦИ,КОЈИ СЕ БОГАТЕ!" У "институцијама су демони прерушени у људски облик,који остварују своје злочиначке намјере,не бирајући средства,ни начине.Да није тако,ова двојица убица,би моментално били иза решетака,а власник бензинске платио казну од које се не би опоравио до краја живота,а добио би и трајну забрану на бављење било којим бизнисом.Уз то би био приморан да ради код сличног себи,и трпи сва могућа малтретирања. Систем је узрок сваког зла,а грађани су кривци у великом проценту,јер,својим не реаговањем,у старту нису показали свој бунт,и пресудили свим виновницима који учествују у гашењу многих живота,и разарању породица!!! Нека је покој младој души,предивног младића,а његовој породици искрено саучешће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

01.11.2022 09:02

Улица се настанила одавно и у образовне установе!!!Није то ниста сто је поцело јуце!!!Вец 20 година се обара утицај сколе тј онемугуцацва утицај струке!!!Високе амбиције неспособних људи су имплементиране и примјењене у највисим институцијама!!!То је нацин зивљења!Насиље је свакодневница која је омца око врата свма и на свкаом мјесту!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

микица

01.11.2022 10:50

ма проблем је у функционисању породица, све креће од породице и односа у њој, Докле год родитељи буду затварали очи пред тим каква су им дјеца, дал су проблематична , праве ли проблеме у школи на улици и какви су према другој дјеци овако ће бити и још горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

02.11.2022 05:35

Микица, Децко је имао 22 године јавијо се на оглас за посао и онда настаје малтретирање неко то немозе да поднесе , нису родитељи криви сто је монструм на пупи снимао и правијо се балавац па то је одрастао цовјек урадијо ста казе једес ли цевапе спавас ли на послу јесили понијо деку да се покријес ало људи ста ту спрдате монструме осудити на највецу казну , а да муп републике српке није добро обавјестијо тузиластво засто неко неузме изјаву од тузитељице да видите како су у полицији прихватили децка кад је пријавијо спорни снимак полиција ради само по налогу снсд немојте да се правите вазни паметни .