Кина повећава финансијску подршку реалној економији

Кина ће повећати финансијску подршку реалној економији и одржавати прудентну монетарну политику, изјавио је гувернер Кинеске народне банке (ПБОЦ) Ји Ганг у суботу на сесији највишег законодавног органа Кине.

Свијет 31.10.2022 | 12:29
Кина повећава финансијску подршку реалној економији

Кина је у току ове године разумно повећала ликвидност, повећавши у првих девет месеци нове кредите за 18,08 милијарди јуана (2,49 милијарди долара), што је раст од 1,36 милијарди јуана у односу на исти период прошле године.

Наменски кредит у износу од 200 милијарди јуана обезбеђен је ове године како би се олакшала испорука некретнина и ублажила фрустрација купаца станова.

Кина ће наставити да спроводи прудентну монетарну политику и свеобухватно појачати и побољшати финансијску надзор, рекао је Ји.
Он је рекао да ће Кина наставити да продубљује финансијске реформе и отварање, уз активно реаговање на финансијске ризике.

Кина је постигла важан помак у решавању великих финансијских ризика, средивши од 2017. до 2021. године више од 12 милијарди јуана неизвршених имовина у банкарском сектору.

Кад је реч о курсу домаће валуте, Ји је рекао да ће Централна банка Кине одржавати јуан релативно стабилним док ће повећавати флексибилност курса валуте.

Кина је ове године представила неколико мера како би повећала подршка економији. БДП у Кини у трећем кварталу је порастао за 3,9 посто у односу на исто раздобље лане, што је било изнад тржишних очекивања.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар