Нада за срећнију младост: Успјешно оперисан у Турској

Фарис Ножић, 16-годишњи тинејџер из Босне и Херцеговине, који болује од булозне епидермолизе и код којег су прсти били спојени због болести те није могао користити руке, успјешно је оперисан у турском граду Санлиурф.

Босна и Херцеговина 31.10.2022 | 10:23
Нада за срећнију младост: Успјешно оперисан у Турској

Можда сте негдје чули или видјели слоган "Дјецу лептире и обичан додир боли", али вам вјероватно баш и није било јасно о чему се заправо ради. 

Овдје се уствари ради се о дјеци обољелој од булозне епидермолизе, болести чија је главна карактеристика крхка и рањива кожа попут лептирових крила. 

За ову дјецу и обичан додир може значити нову бол и ново оштећење. Њихова свакодневица значи бол, нове ране, нова превијања, хируршке захвате, сталну зависност, помоћ, његу и пратњу других. 

Зато обољеле од булозне епидермолизе зову "дјеца лептири". 

Булозна епидермолиза је врло ријетка и тешка генетска болест коју карактеризира јака осјетљивост коже, а у неких обољелих и слузница, са стварањем мјехура и рана. 

Кожа је осјетљива на најмањи притисак, трљање и додир, па врло лако настају болне ране попут опекотина. 

Осим кожних проблема, ова болест праћена је и низом компликација на осталим органима (очима, пробавном систему и систему за покретање), тако да већина обољелих постају 80 до 100-постотни инвалиди већ након неколико година живота. 

Управо због тих карактеристика ова болест захтијева мултидисциплинаран приступ и праћење обољелих.

Тако је због прогресије булозе епидермолизе, код младог Фариса из БиХ већи дио тијела био је прекривен ранама, а прсти су му се временом спојили. 

Породица Ножић тражила је љекаре који им могли помоћи те су се путем интернета упознали са специјалистом естетске, пластичне и реконструктивне хирургије Абдулкадиром Цалавулом из приватне болнице у Санлиурфи у Турској. 

Фарис је потом с породицом отпутовао у Санлиурфу гдје је подвргнут тросатној операцији коју је успјешно обавио медицински тим од десет особа. 

Након операције Фарис је казао да због болести већину времена није могао да излази изван куће, додајући да је врло сретан што ће поново моћи користити руке. 

"Дуго нисам могао да користим руке, мајка ми је углавном помагала. Веома сам срећан што ћу поново користити своје руке. Захваљујем се свима овдје", рекао је овај тинејџер. 

Његова мајка Медиха Ножић истакла је да су се код Фариса појавиле ране по тијелу још док је био мали. 

"Одвели смо га у болницу и рекли су нам да има булозну епидермолизу. Радимо на лијечењу нашег дјетета већ дуги низ година. Сазнали смо да у Турској постоји третман за ову болест. Дошли смо овдје и заиста хвала свима. Доктор Абдулкадир Цалавул и цијела екипа су нас прелијепо дочекали и операција је прошла успјешно", казала је. 

Отац Салко Ножић истакао је да је веома сретан да је операција била успјешна те се захвалио свима. Цалавул, који је обавио операцију, рекао је да су оперативни захвати код ове ријетке кожне болести веома захтјевни и тешки. 

"Будући да је кожа пацијената веома осјетљива, мјесто које додирнете некада остаје у вашим рукама. Породица је прошла кроз доста потешкоћа због овог проблема. Фарисова породица нам се обратила за помоћ и ево операција је била врло успјешна. Сада ће Фарис моћи користити руке“, казао је Цалавул за Анадолију.

Фото: Анадолија, Независне новине 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Хазим

31.10.2022 09:50

Брз опоравак. А фамилији пуно снаге да издрже ове тешке али и сретне дане ако бог да који су пред њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

31.10.2022 19:23

Брз опоравак и пуно среце у зивоту!!!

Name

Што

31.10.2022 10:17

Бржи опоравак ти желим, дјечаче. Буди храбар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Захвалност и честитке

31.10.2022 10:34

За љекарски тим који је младог момка ријешио великог здравственог проблема,а њему желим живот без бола,и потпуни опоравак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саки

31.10.2022 11:50

БРЗ опоравак зелим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесен

31.10.2022 12:47

Сунце мило ? Богу хвала и екипи доктора, даце Бог да све буде у реду ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго дијете

31.10.2022 12:48

Много среће ти желим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ван Гог

31.10.2022 15:46

Конацно једна добра позитивна вјест. Камо среце да је висе такви позитивна вјести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

31.10.2022 16:26

Све најбоље ти зелим драги дјецаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

31.10.2022 22:26

Брз и успјешан опоравак желим