Тегле празне: Домаћа зимница никад скупља

Због инфлације, неконтролисаног раста цијена и плата и пензија које не прате тај тренд и припремање зимнице у јеку сезоне за многе грађане БиХ постаје луксуз.

Република Српска 30.10.2022 | 19:52
Тегле празне: Домаћа зимница никад скупља

Припремање зимнице некада је била незаобилазна ставка у буџету сваког домаћинства. Зима се дочекивала са шпајизима пуним тегли паприка, краставаца или ајвара и буради са купусом и туршијом. Ове зиме ће, кажу грађани, већина тегли остати празна јер се прави само онолико колико се мора.

Кажу да нису спремали много јер су цијене превисоке. Они који имају земљу посадили су своје поврће и тиме уштедјели неку марку.

Неки су, пак и поред високих цијена морали да спреме нешто како би имали здраву хану за дјецу или унуке. Други сматрају да се због високих цијена и много посла ипак више исплати купити готову зимницу у маркетима.

Да припремање зимнице постаје луксуз, свједоче цијене поврћа на пијацама које, кажу трговци, никада нису биле више. Цијене су, каже Оленија Трифковић, продавац на пијаци у Биејљини, ове године достигле своје рекорде.

“Квалитетнија паприка рога кошта од 4,5 - 5  КМ, али може да се нађе и по цијени од 2,5 - 3,5 КМ. Бијела бабура је 3,5 КМ, краставац за салату је 3,5 КМ, а онај ситни за туршију и тегле је од 3,5 до 4,5 КМ. Сад му је цијена мало пала, па се корнишон може купити и по 4 КМ”, каже Трифковићева.

Купус је, додаје читаву сезону коштао 1 КМ за кг, али му цијена полако  пада.

Пијаце пуне робе, а новчаници празни. Због тога је многима тешко да купе и килограм поврћа како би спремили ручак.

Некада се, кажу грађани, куповало много више, а сада се пребројава сваки пфениг како би се преживио мјесец. Оно што се мора, додају, мора се и, са тим човјек мора да се помири “ покривајући се колико је јорган дуг”, истичу.

Неки купују и на комад, потврђују трговци.

“Дођу купци па узму килограм или ни толико него два, три комада, стално кукајући да не могу да издрже стална поскупљења са тако малим платама и пензијама”, каже Милан Кантар, продавац на приједорској пијаци.

“Кукамо и ми када идемо по робу али шта да радимо, све је поскупјело и у продавницама и у маркетима”, истиче Оленија Трифковић.

Грађани поручују да је поражавајуће то да су се незапослени, радници и пензионери с минималним примањима још давно одрекли свега без чега се
може, али да им посљедњих мјесеци луксуз постају и основне животне намирнице.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Драган

30.10.2022 19:12

Кукајте Додику он вам баци сто марака пред изборе сви њему глас сад расподјелитете 100 км на 4 год биће зимнице пуни шпаизи. Ал ћете се најести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

30.10.2022 21:07

Стаце народу зимницу нека оду у Лактасе даим Дидик накупи они трулли круска и јабука па нека једу гласали су за њега сад нек цркавају.

Name

Ре

30.10.2022 21:09

Народ сто је добио,добијо је од Додика сад нема за цетири године ниста ,сад само нек врацају кредите Додикове и кроз разна поскупљења народ нек цркава.

Name

Ре

31.10.2022 06:31

Само нек кукају! Ниста није скупо од пољопривреде гдје се знојем све узгаја и заљева. Што се не Пише о шумокрадицама које легално сијеку друштвено добро, продају по ненормалним цијенама оно сто није ни одгајао. Производна цјена пелета је 230КМ а продају 700 до 900. Производна цјена купуса је 0,75 на паци испод 1,00 КМ и увјек накупци имају несто док пољупривредник и незна дали висе уопште да сије.

Name

Јаран

30.10.2022 19:29

Нек скупља колико хоце битно је да има лука ида је цјена за сада скромна.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Марија

30.10.2022 19:53

Зимница Вам је скупа ,а цигаре,кафане и гориво није.Е данасње домацице тако се не зиви.Ја синоц у цафе-пицерији мајка са двије дјевојцице у пола 11.Дјеца од 2 и 4 год.Гдје смо то ми.Некада би газда рекао дјеца у та доба немају ста тразити у цафеу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незгодан

31.10.2022 01:41

Нису цијене високе, него су плате и пензије ниске. Нема везе, нас народ це то као и обицно пропратити коментарима типа "цути, добро је да није и горе". И тако сваке године, у круг, а круг је све мањи. И онда се прицају прице о томе да треба остати, да треба издрзати... Докле то треба издрзати? 25 година од како је рат заврсен, а РС и цитава БиХ иду уназад. Дакле, докле то треба трпити, и кад се треба окренути и реци "збогом, ко изадје задњи нек' угаси свјетло"?

ОДГОВОРИТЕ