Tegle prazne: Domaća zimnica nikad skuplja

Zbog inflacije, nekontrolisanog rasta cijena i plata i penzija koje ne prate taj trend i pripremanje zimnice u jeku sezone za mnoge građane BiH postaje luksuz.

Republika Srpska 30.10.2022 | 19:52
Tegle prazne: Domaća zimnica nikad skuplja

Pripremanje zimnice nekada je bila nezaobilazna stavka u budžetu svakog domaćinstva. Zima se dočekivala sa špajizima punim tegli paprika, krastavaca ili ajvara i buradi sa kupusom i turšijom. Ove zime će, kažu građani, većina tegli ostati prazna jer se pravi samo onoliko koliko se mora.

Kažu da nisu spremali mnogo jer su cijene previsoke. Oni koji imaju zemlju posadili su svoje povrće i time uštedjeli neku marku.

Neki su, pak i pored visokih cijena morali da spreme nešto kako bi imali zdravu hanu za djecu ili unuke. Drugi smatraju da se zbog visokih cijena i mnogo posla ipak više isplati kupiti gotovu zimnicu u marketima.

Da pripremanje zimnice postaje luksuz, svjedoče cijene povrća na pijacama koje, kažu trgovci, nikada nisu bile više. Cijene su, kaže Olenija Trifković, prodavac na pijaci u Biejljini, ove godine dostigle svoje rekorde.

“Kvalitetnija paprika roga košta od 4,5 - 5  KM, ali može da se nađe i po cijeni od 2,5 - 3,5 KM. Bijela babura je 3,5 KM, krastavac za salatu je 3,5 KM, a onaj sitni za turšiju i tegle je od 3,5 do 4,5 KM. Sad mu je cijena malo pala, pa se kornišon može kupiti i po 4 KM”, kaže Trifkovićeva.

Kupus je, dodaje čitavu sezonu koštao 1 KM za kg, ali mu cijena polako  pada.

Pijace pune robe, a novčanici prazni. Zbog toga je mnogima teško da kupe i kilogram povrća kako bi spremili ručak.

Nekada se, kažu građani, kupovalo mnogo više, a sada se prebrojava svaki pfenig kako bi se preživio mjesec. Ono što se mora, dodaju, mora se i, sa tim čovjek mora da se pomiri “ pokrivajući se koliko je jorgan dug”, ističu.

Neki kupuju i na komad, potvrđuju trgovci.

“Dođu kupci pa uzmu kilogram ili ni toliko nego dva, tri komada, stalno kukajući da ne mogu da izdrže stalna poskupljenja sa tako malim platama i penzijama”, kaže Milan Kantar, prodavac na prijedorskoj pijaci.

“Kukamo i mi kada idemo po robu ali šta da radimo, sve je poskupjelo i u prodavnicama i u marketima”, ističe Olenija Trifković.

Građani poručuju da je poražavajuće to da su se nezaposleni, radnici i penzioneri s minimalnim primanjima još davno odrekli svega bez čega se
može, ali da im posljednjih mjeseci luksuz postaju i osnovne životne namirnice.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dragan

30.10.2022 19:12

Кукајте Додику он вам баци сто марака пред изборе сви њему глас сад расподјелитете 100 км на 4 год биће зимнице пуни шпаизи. Ал ћете се најести.

ODGOVORITE
Name

Valjuga

30.10.2022 21:07

Stace narodu zimnicu neka odu u Laktase daim Didik nakupi oni trulli kruska i jabuka pa neka jedu glasali su za njega sad nek crkavaju.

Name

Re

30.10.2022 21:09

Narod sto je dobio,dobijo je od Dodika sad nema za cetiri godine nista ,sad samo nek vracaju kredite Dodikove i kroz razna poskupljenja narod nek crkava.

Name

Re

31.10.2022 06:31

Samo nek kukaju! Nista nije skupo od poljoprivrede gdje se znojem sve uzgaja i zaljeva. Što se ne Piše o šumokradicama koje legalno sijeku društveno dobro, prodaju po nenormalnim cijenama ono sto nije ni odgajao. Proizvodna cjena peleta je 230KM a prodaju 700 do 900. Proizvodna cjena kupusa je 0,75 na paci ispod 1,00 KM i uvjek nakupci imaju nesto dok poljuprivrednik i nezna dali vise uopšte da sije.

Name

Jaran

30.10.2022 19:29

Nek skuplja koliko hoce bitno je da ima luka ida je cjena za sada skromna.....

ODGOVORITE
Name

Ana Marija

30.10.2022 19:53

Zimnica Vam je skupa ,a cigare,kafane i gorivo nije.E danasnje domacice tako se ne zivi.Ja sinoc u cafe-piceriji majka sa dvije djevojcice u pola 11.Djeca od 2 i 4 god.Gdje smo to mi.Nekada bi gazda rekao djeca u ta doba nemaju sta traziti u cafeu.

ODGOVORITE
Name

Nezgodan

31.10.2022 01:41

Nisu cijene visoke, nego su plate i penzije niske. Nema veze, nas narod ce to kao i obicno propratiti komentarima tipa "cuti, dobro je da nije i gore". I tako svake godine, u krug, a krug je sve manji. I onda se pricaju price o tome da treba ostati, da treba izdrzati... Dokle to treba izdrzati? 25 godina od kako je rat zavrsen, a RS i citava BiH idu unazad. Dakle, dokle to treba trpiti, i kad se treba okrenuti i reci "zbogom, ko izadje zadnji nek' ugasi svjetlo"?

ODGOVORITE