Напад у Могадишу, 100 мртвих, 300 повријеђених

Најмање 100 особа убијено, а 300 повређено када су две аутомобил-бомбе експлодирале испред министарства образовања у главном граду Сомалије.

Свијет 30.10.2022 | 15:46
Напад у Могадишу, 100 мртвих, 300 повријеђених

У Могадишу, престоници Сомалије, догодила се експлозија када су две аутомобил-бомбе експлодирале у делу града у којем се налази зграда министарства образовања, преноси Ројтерс.

Прва експлозија погодила је зид министарства, које се налази на прометној раскрсници К5 у Могадишу. Други аутомбил је експлодирао када је стигло возило Хитне помоћи и када се окупио велики број људи да помогне повређенима.

У обе експлозије је погинуло најмање 100 особа, а 300 је повређено, рекао је председник Сомалије Хасан Шеик Мухамед, истичући да су међу њима и мајке са децом, и студенти, и пословни људи.

Број жртава би, како каже, могао да порасте. Међу повређенима има оних који су у тешком стању.

Глас Америке јавља да је међу погинулима локални новинар, а да и међу рањенима има медијских радника.

Зона код раскрснице К5 обично је препуна људи који ту купују и продају све - од хране, преко одеће, девиза, итд. Међутим, у тренутку напада овде је било тихо.

За сада нико није преузео одговорност за напад, иако председник Хасан Шеик Мухамед окривљује исламистичку групу Ел Шабаб. Ројтерс напомиње да Ел Шабаб обично избегава да преузима одговорност за нападе у којима има много жртава.

Овај напад догодио се на истом месту где је био и највећи бомбашки напад у Сомалији, у којем је 2017. године, такође у октобру, убијено 500 људи.

Тада је камион-комба експлодирао испред познатог хотела, који се налази у делу града у којем су и државне канцеларије, ресторани, киосци.

(РТС, Ројтерс)

Коментари / 0

Оставите коментар