Боцан-Харченко: Нема трговине Косово за Донбас

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати Косовом у замјену за Донбас и друге територије немају никакве везе са стварношћу.

Србија 30.10.2022 | 15:26
Боцан-Харченко: Нема трговине Косово за Донбас

-Нема и не може бити говора ни о каквој „трговини” - поручио је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор је истакао да је став Русије по питању Косова и Метохије “принципијелан и досљедан, независан од коњунктуре”.

-Залажемо се за постизање одрживог, узајамно прихватљивог рјешења од стране Београда и Приштине, у међународноправним координатама, на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности УН”, рекао је Боцан-Харченко у интервјуу за “Политику”.

Он је навео да такво рјешење треба да одговара интересима Београда и српског народа и да буде одобрено у Савјету безбједности УН. “Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију”, рекао је Боцан-Харченко.

Одговарајући на питање зашто се Русија позива на преседан Косова у контексту специјалне војне операције у Украјини, Боцан-Харченко је указао на суштинске разлике између ситуације у Донбасу и “случаја Косова” које су, како каже, очигледне.

-Када је Приштина 2008. једнострано прогласила такозвану независност, безбједност косовских Албанаца није била угрожена. Становништво Донбаса је осам година било подвргнуто геноциду од кијевског режима. Ако се вратимо у 1999. годину, од првих дана варварске НАТО агресије на Југославију, цивилна инфраструктура је неселективно уништавана, укључујући и коришћењем муниције са осиромашеним уранијумом - навео је Боцан-Харченко.

Што се тиче Косова, каже Боцан-Харченко, предсједник Русије Владимир Путин оправдано наводи овај примјер као најјаснији доказ лицемерја и двоструких стандарда Запада.

Поводом све већих притисака на Србију да уведе санкције Русији и пријетњи “тешком батином”, Боцан-Харченко је рекао да на Западу директно поручују да ће Србија наводно скупо платити ако не буде слиједила агресивни русофобни курс Вашингтона и Брисела.

Истакао је да Русија високо цијени што руководство Србије не подлијеже “дрским провокацијама и чврсто и храбро се одупире најјачим спољним притисцима”.

-Сматрамо да су пријетње и уцјене контрапродуктивне, а у односу на Србију бесперспективне. Штавише, у нашем виђењу етике и морала, понижавајуће су за страну која прибјегава таквим методама. Она, очигледно, не може да понуди ништа интелектуалније. Запад никада није разумио Србију, нити карактер српског народа  - рекао је Боцан-Харченко.

(СРНА/Политика)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дзо

30.10.2022 14:59

Овај није нормалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.10.2022 15:46

Нормалан ите како укреаина се одцепила од руса уз нато као и косово то се мора вратит.

Name

Ре

30.10.2022 18:14

Ма зели Русија сто висе кризних подруција за своје интересе

Name

Добој

30.10.2022 22:05

Добар одговор!!! Стока америцка растурила је и Југу и Совјетски савез. Лицемјери и погани, то су они!!!

Name

Ма

30.10.2022 15:39

Цесто сте ви нама забили к...., а наса љубав према Русији је искрена,и сви наси проблеми су због љубави према вама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2022 15:47

И ста ти то говори?

Name

Прњавор

30.10.2022 15:54

Ни 1 није ваше..зато ни нема

ОДГОВОРИТЕ