Bocan-Harčenko: Nema trgovine Kosovo za Donbas

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da navodi zapadnih analitičara da će Moskva trgovati Kosovom u zamjenu za Donbas i druge teritorije nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Srbija 30.10.2022 | 15:26
Bocan-Harčenko: Nema trgovine Kosovo za Donbas

-Nema i ne može biti govora ni o kakvoj „trgovini” - poručio je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je istakao da je stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije “principijelan i dosljedan, nezavisan od konjunkture”.

-Zalažemo se za postizanje održivog, uzajamno prihvatljivog rješenja od strane Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim koordinatama, na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN”, rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za “Politiku”.

On je naveo da takvo rješenje treba da odgovara interesima Beograda i srpskog naroda i da bude odobreno u Savjetu bezbjednosti UN. “Nastavićemo prisnu koordinaciju sa Beogradom u zaštiti zakonitih prava Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo i Metohiju”, rekao je Bocan-Harčenko.

Odgovarajući na pitanje zašto se Rusija poziva na presedan Kosova u kontekstu specijalne vojne operacije u Ukrajini, Bocan-Harčenko je ukazao na suštinske razlike između situacije u Donbasu i “slučaja Kosova” koje su, kako kaže, očigledne.

-Kada je Priština 2008. jednostrano proglasila takozvanu nezavisnost, bezbjednost kosovskih Albanaca nije bila ugrožena. Stanovništvo Donbasa je osam godina bilo podvrgnuto genocidu od kijevskog režima. Ako se vratimo u 1999. godinu, od prvih dana varvarske NATO agresije na Jugoslaviju, civilna infrastruktura je neselektivno uništavana, uključujući i korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom - naveo je Bocan-Harčenko.

Što se tiče Kosova, kaže Bocan-Harčenko, predsjednik Rusije Vladimir Putin opravdano navodi ovaj primjer kao najjasniji dokaz licemerja i dvostrukih standarda Zapada.

Povodom sve većih pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i prijetnji “teškom batinom”, Bocan-Harčenko je rekao da na Zapadu direktno poručuju da će Srbija navodno skupo platiti ako ne bude slijedila agresivni rusofobni kurs Vašingtona i Brisela.

Istakao je da Rusija visoko cijeni što rukovodstvo Srbije ne podliježe “drskim provokacijama i čvrsto i hrabro se odupire najjačim spoljnim pritiscima”.

-Smatramo da su prijetnje i ucjene kontraproduktivne, a u odnosu na Srbiju besperspektivne. Štaviše, u našem viđenju etike i morala, ponižavajuće su za stranu koja pribjegava takvim metodama. Ona, očigledno, ne može da ponudi ništa intelektualnije. Zapad nikada nije razumio Srbiju, niti karakter srpskog naroda  - rekao je Bocan-Harčenko.

(SRNA/Politika)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dzo

30.10.2022 14:59

Ovaj nije normalan

ODGOVORITE
Name

re

30.10.2022 15:46

Normalan ite kako ukreaina se odcepila od rusa uz nato kao i kosovo to se mora vratit.

Name

Re

30.10.2022 18:14

Ma zeli Rusija sto vise kriznih podrucija za svoje interese

Name

Doboj

30.10.2022 22:05

Dobar odgovor!!! Stoka americka rasturila je i Jugu i Sovjetski savez. Licemjeri i pogani, to su oni!!!

Name

Ma

30.10.2022 15:39

Cesto ste vi nama zabili k...., a nasa ljubav prema Rusiji je iskrena,i svi nasi problemi su zbog ljubavi prema vama!

ODGOVORITE
Name

Re

30.10.2022 15:47

I sta ti to govori?

Name

Prnjavor

30.10.2022 15:54

Ni 1 nije vaše..zato ni nema

ODGOVORITE