Да ли неко мора умријети да би надлежни реаговали?

Младен је исмијаван и сниман камером током пријављивања на посао, након чега је снимак објављен на друштвеним мрежама. Мотив самоубиства није познат, али шокирани корисници друштвених мрежа захтијевају да се овај случај у потпуности истражи.

Република Српска 30.10.2022 | 14:19
Да ли неко мора умријети да би надлежни реаговали?

Овај трагедија шоркирала је БиХ и регион. Грађани поручују да је пређена црвена линија и да се мора утврдити позадина шокантног случаја. 

Дођеш на пумпу да напуниш резервоар за 30 КМ, видис оглас за посао на вратима и одлучиш да пробаш... Вапај за радном снагом у Републици Српској одразио се и на бензинске пумпе, радника је све мање.

Гориво никад скупље па возиш 30км кроз ауспух и не осјетиш. Тај стандардни “сипа за цвијет” данас вас може одвести само до сљедеће бензинске. Младен Дулић, младић који је покушао поштено зарадити који динар.

То је “Глигић” бензинска пумпа из Лакташа, још једна у низу која је приморана да тражи раднике преко разних огласа. На једном од њих, који је још увијек отворен, уз број телефона пише да момак тражи до 30 година, а Младен је био такав, имао је само 22 године. Дакле, траже младог момка, спремног за учење, динамичног и како овакви огласи обично завршавају:

“Дајемо вам могућност напретка. “

Један од оних који ни за 20 година нису напредовали на овој пумпи је радник ове пумпе Вељко Трисиц звани Жуле. Након два десетљећа ноћних смјена коначно је стигао играти шефа.

Младен је пријаву за посао схватио врло озбиљно, али је неозбиљни Вељко узео телефон и почео га снимати, постављајући му питања како би понизио и исмијавао овог младића. Јер ето, коначно је добио својих 5 минута да буде нечији шеф.

“Овдје морате написати којег сте спола, мушко или женско. Напиши јеси ли спавао на послу ноћу, и јеси ли имао деку, јеси ли се покрио. То је наш упитник, напишите ако једете обичне ћевапе или са дуплом лепињом, ако не једете ћевапе онда не можете овдје радити и остати без хране. 20 година једем ћевапе. ”

Младен је остао нијем на ове провокације, на крају је извадио 30 КМ, платио својих 8 литара горива и напустио пумпу. Оно што није знао је, да је на тапу, да ће бити у етеру и цијелу годину бити исмијаван само због тражења посла. Блиједи и мутави су јуче пробудили све оне који су му се ругали, Младен није трпио толики притисак и видио је излаз у конопцу око врата. Само закорачио у живот, закорачио и заувијек изашао из њега.

Умро је јуче, а његова смрт је директно повезана с чињеницом да је дуго времена био изложен насиљу на интернету, коментарима мржње, сексизму, који није престао ни на дан смрти.

Ипак, овдје није крив само Вељко Тришић који је снимио видео, то је једна ланчана реакција и пропаст цијелог друштва, сви они који су лајковали видео, коментирали и подијелили. На Тик-Ток платформи гдје би све требало бити што краће и што глупље, видео је постао виралан када га је објавио Дражен Кудра, који га је јуче хтио избрисати.

О малтретирању које се некада догађало у школском дворишту или на радном мјесту, знали су само школски другови и неколико радних колега. Сада се све догађа на интернету 24 сата на дан и ту је огромна публика. Сада то може видјети пуно више људи, а публика је потпуно непозната. Никад не знате ко је све видио напад, и то је оно што овакво малтретирање чини још горим. Можда ово не бих требала писати, али видео је толико узнемирујући да једноставно морам, док некоме не одлети глава због неовлаштеног снимања и објављивања на друштвеним мрежама, ништа се неће промијенити.

А главе већ лете, нажалост само недужне.

Друштвене мреже су постале полигон за овакве и сличне ствари.

Сад свако може да се слика, сними, објави, напише било шта без санкција, казне, одговорности.

Само за мјесец дана изгубили смо Горана Карановица из Прњавора а јуче без Младена.

Горан је спасио животе стотина паса, а ми нисмо успјели ни једног, његовог.

Младен је био искрено и неискварено људско биће које је само жељело своју зраку сунца под овим небом.

Није га нашла и зато… Зато што је неко одлучио да своју досаду, фрустрацију или шта већ излечи играјући се са дечком који је искрено желео да заради кору хлеба.

Није крао, није варао, није се лажно представљао, није хтио учинити ништа часно, само је хтио наћи посао и зарадити плату.

То је страшан губитак, непоправљив. Вељко Тришић има двије године више, а како може човјек који има и двоје дјеце овако. Младенки душу узели они који је нису ни имали.

Људи са потпуним одсуством људских емоција који су у ствари темпиране бомбе.

Дотакли смо дно и ваљамо се дубоко у блату. Спремни смо на све за неке своје болесне нагоне и потребе, све за лајк. Свима је јасно да се Вељко није шишао у фризерском салону “Биљана Срдић Тришић” у Лакташима који води његова супруга.

Најмање што јавност може учинити је да бојкотује бензинску пумпу “Глигић” и спомене фризерски салон, јер и Младенови родитељи данас чупају косу из главе.

Овај случај је упозорење свима. Нико од нас не зна ко је следећи монструм са бензинске пумпе и чије је дете следећи Младен Дулић. Надлежне институције морају реаговати на ово убојство с предумишљајем јер…

Младен није дошао на пумпу да пљачка, само је тражио посао...

(Ауторски текст)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

И Ухапсили

30.10.2022 13:54

тог идиота? А шта ћемо ако је истина да је тај момак пријавио полицији и да су га и они исмијали? Да ли је ово "хапшење" само покушај да се скрене пажња са одговорних у полицији? За овакве ствари , наравно ако је горе наведено тачно , оставке подносе и директор полиције и министар. То би било нормално , зар не? Само ... , само што то код нас није нормално јер се нормални прогањају а ненормални владају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пријатељу мој

30.10.2022 14:15

, шта очекивати од наше усране полиције?? Они шта знају, је заустављати народ, малтретирати, тражити да му даш неку пару и то је то. Кад је овакав неки проблем, боли њих она ствар за тим. Па огроман проценат њих ће се такође исмијавати оваквим мукама исто као и овај смрдљиви Тришић. Шта њих занима је л' ти пролазиш кроз неку тортуру због неке будале или не. Претежно пишају по сиротињи и поштеном народу.А кад је ријеч о неком гузоњи, ту се може штошта одрадити. Каква кур*ева полиција кад код нас нема ни з од закона. Жал Боже овако младог живота што оде, због једног обичног смрдљивца, пропалице која има и своју дјецу. Да ли је икад размислио, да неко и његово некад може да исмијава и 'ебе на овакав начин.

Name

Раде

30.10.2022 14:25

Ухспсили си обојицу и пустили. Мозда и боље у зствору је заштићен а овако питај бога. За обојицу дозивотна.

Name

Да

30.10.2022 14:32

И кад осјетиш да се требаш пожалити некоме, исмијавају, нема разума, нема суосјећања. Само нељудскост, неваспитаност, разузданост, бахатост! Криви су лоши узори на врху пирамиде, бахати разбојници који све могу народним новцем.

Name

ре

30.10.2022 14:37

Знате ли колико је оваквих трагедија избјегнто само бозиом помоци или слуцајносцу да је породица и пријатељи реаговали на вријеме (не кривим ове родитеље ).Полиција је назалост реаговала подрском насиљу,односно образлозење свог понасања тразила у лосем закону и процедури!!!Тврдим документно да полиција и судови користе све располозиве законске и људске могуцности да стите насиље ,због разних интереса.Изгледа да смо добро схватили и то одавно,ако зелите да вам дјеца расту у миру и да их одгајате у духу правде и слободе,незлобивости ,бјезите одавде!!!

Name

Аха

30.10.2022 16:01

Министар полиције да поднесе оставку!!! Драга госпођо, јесте ли би одавде?

Name

Данило

30.10.2022 16:10

Тужилаштво је у име народа дужно да затражи највишу могућу казну, а не да полази од најмање. Новинари да испрате овај случај до краја. Оваква трагедија је могла бити спријечена да је газда пумпе реаговао и утицао на бахате раднике без грама мозга. Дјецу стално нешто злостављају и отежавају им запослење, продају се радна мјеста. Томе се мора стати у крај и заштитити младе нараштаје јер изумиремо.

Name

Мара

30.10.2022 19:53

Молим све друштвене И тв мреже да свака 2 сата објављују пуно име и презиме цовјека убице који је снимао Младена на тако понизан начин,то треба објављивати јавно на свака 2 сата док и сам себи нешто не уради као Младен једино таквим јавним прозивкама можемо бар смањити овај безобразлук.

Name

Резим

30.10.2022 14:03

Сустина зивота нарочито у Бурлестану је да резими одговарају уцењени и осиромашени народ. Да имамо правну државу и институције било би пуно висе инвестиција и радних мјеста висе него незапослених. Било би слободе. Овако и народ је слудјен и мисле да им скот из Бакинаца даје плату. А иста та битанга отме за себе од народа годишње преко 56 мил.КМ,исто га толико громова ударило. Да их потроши уз пинку мин.15посто. Наравно да је република разбацана,са икебана институцијама и министрима које растјерује и домаћи капитал а ино капитал зна политичко мафијашки систем. У таквим условима људски сљам буја и имамо трагедије које су посљедица ове власти. Проблем је сто их је добрим дијелом и народ бирао. Надам се да није по себи бирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистер Но

30.10.2022 14:05

Криви смо сви као друство сто смо дозволили да нецији видео мозе да угрози људски зивот. Да смо “нормални” предмет посмијавања би био цовјек који је снимио и објевио овај видео, а не момак који се упустио у разговор са “особом” која није вриједна ниције пазње, а не невиног људског зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат Д

30.10.2022 14:14

Ако је истина да је пријављивао и да слузбеницу ПС Лактаси нису реаговали, ако је у дневнику догадјаја регистрована пријава, то је најмање несавјестан рwд у слузби, то је гледано правно. Оцу овог дјецака савјетујем да: 1. Поднесе захтјев за приступ информацијама, да утврди да ли је и кад заведена пријава. 2. Ако је заведена, тразити која су ОСЛ била дезурна, која су морала изврсити провјере и поступити по пријави. 3 Ако ОСЛ нису поступила по пријави, поднијети КП за несавјестан рад у слузби. 4. Ако ниста не буде по тим пријавама, тј ОЈТ донесе наребу о обустављању или непроводњеју истраге онда поступити по такци 5. 5. Пребацити из надлезности ОЈТ у надлезност оца овог дјецака, тј. примјенити Дусанов законик. Искрено сауцесце породици, дјецаце теби су врата царства небрског отворена, а овог нецовјека цека пакао, па једи цевапе доле и покривај се колико год хоцес, бице ти сигурно хладно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рр

30.10.2022 15:09

Ко је пролазио кроз слицне проблеме и правду и заститу тразио код органа које ви спомињете,мора да зна да само Дусанов закон ,остаје!А кад и ко це га и на кога и како примјењивати ,то је виса ствар!!!

Name

Добој

30.10.2022 15:40

Полиција се боји и стити нељуде за јос увијек ситно, колико бацис. Из лицног искуства .нигдје те пријаве нису евидентиране, велики је то посао за неписмена назови полицајца( говно).

Name

Wwww

30.10.2022 14:16

Са тим идијото доживотно. На робију. А дјетету лака земља и то морамо доживјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИЈА

30.10.2022 14:46

Бозе помози. То код путина нема одма затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

30.10.2022 14:53

Мозе се бар бојкотовати глигиц бензинска пумпа и тај фризерај,да дотицни добију отказе,да исто тако иду попуњавати упитнике за кору хљеба...битанге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

30.10.2022 14:57

Ту двоицу нељиди они су за мене без имена једноставно нељуди треба доживотно послати у затвор не остављати их на слободи да трују земљу ако су у стању да понижавањем једно младо биће натјерају да се убије они нису неко ко треба да се шета на слободи они су опасни за средину и за њих је само затвор и то самница да неби и у затвору некоме наудили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пик

30.10.2022 20:54

Сто бојкотовати пумпу која нема везе са тим мајмун само радио на њој напријави има лијепо бр тел. Влансик пумпе је један по један цовјек и комплетна фамилија није тајкунцина и све је рукама зарадио дјетету лака земља. Нису од трисица коња дјеца крива он је мајмун није ни зена нека раде ал будала нека се затвори. Уј бојкотовати. Да сте зена такве будале питао би вас ја.

Name

Бека

30.10.2022 15:04

Драго дјете нека ти је покој души ал ниси трбо себи живот одузети требао си убити оног кера па нек се онда кези ти би из роба икад а он из гроба неби никад а неби ни било штета јер и није човјек већ јајара

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

30.10.2022 15:06

МАЛО ЈЕ УХАПСИТИ. ЗАР ЋЕ ТАЈ МОЋИ ДАЉЕ ЖИВИЈЕТИ. ДИЈЕЦЕ ДВОЈЕ ИМА. И БОГ НЕКА МУ СУДУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

30.10.2022 16:03

Из личног искуства, полиција не ради свој посао за који је надлежна. Пријавити полицији било који вид насиља, осим ако је њима у интересу, ништа не значи. Када чујем како министар каже да је полиција дужна да штити грађане и њихову имовину, најежим се. Прво полиција је јако некултурна, непрофесионална, тако да и када покушате тражити заштиту, помоћ , испадате понижени њоховим бахатим одговорима. Зато се и дешавају овакве трагедије. Искрено саучешће породиции нека им Бог да снаге да ублажи бол за дјететом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искључиво

30.10.2022 16:08

Једини кривац , не само за овај случај , него за све негативно што се дешава у овом друштву је актуелни режим . Режим је све уништио , институције не функционишу , народ препуштен сам себи и на милост и немилост режима , који одлућује о животу и смрти сваког појединца . Тужно и жалосно шта нам се дешава , а ми само нијемо гледамо и немоћно посматрамо , као да нас се не тиче , а сутра је могуће да свакога овако нешто задеси , ако ниси припадник , или барем близак режиму .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин69

30.10.2022 19:38

Цијели свијет данас лици на Содому и Гомору. Ста ако нас Бог буде питао да надјемо 10 праведника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да,да,

31.10.2022 13:55

То је у овој ВУКОЈЕБИНИ Вукодерини од Система ту се то ради какав,Баја такви и мале бааје,Све је то закон Улице и моћи,;;Али моћи Мафије,,и покраденог Новца,Нема ту ко а ни С'ким да Се Појави и направи Народну. Револуцију и све ове угојене грбаве, БАЈЕ Бајазите ,и Бајиће са говнастим ТОЉАГАМА,Послати у Прељевну посуду из главне Септичке.

ОДГОВОРИТЕ