Da li neko mora umrijeti da bi nadležni reagovali?

Mladen je ismijavan i sniman kamerom tokom prijavljivanja na posao, nakon čega je snimak objavljen na društvenim mrežama. Motiv samoubistva nije poznat, ali šokirani korisnici društvenih mreža zahtijevaju da se ovaj slučaj u potpunosti istraži.

Republika Srpska 30.10.2022 | 14:19
Da li neko mora umrijeti da bi nadležni reagovali?

Ovaj tragedija šorkirala je BiH i region. Građani poručuju da je pređena crvena linija i da se mora utvrditi pozadina šokantnog slučaja. 

Dođeš na pumpu da napuniš rezervoar za 30 KM, vidis oglas za posao na vratima i odlučiš da probaš... Vapaj za radnom snagom u Republici Srpskoj odrazio se i na benzinske pumpe, radnika je sve manje.

Gorivo nikad skuplje pa voziš 30km kroz auspuh i ne osjetiš. Taj standardni “sipa za cvijet” danas vas može odvesti samo do sljedeće benzinske. Mladen Dulić, mladić koji je pokušao pošteno zaraditi koji dinar.

To je “Gligić” benzinska pumpa iz Laktaša, još jedna u nizu koja je primorana da traži radnike preko raznih oglasa. Na jednom od njih, koji je još uvijek otvoren, uz broj telefona piše da momak traži do 30 godina, a Mladen je bio takav, imao je samo 22 godine. Dakle, traže mladog momka, spremnog za učenje, dinamičnog i kako ovakvi oglasi obično završavaju:

“Dajemo vam mogućnost napretka. “

Jedan od onih koji ni za 20 godina nisu napredovali na ovoj pumpi je radnik ove pumpe Veljko Trisic zvani Žule. Nakon dva desetljeća noćnih smjena konačno je stigao igrati šefa.

Mladen je prijavu za posao shvatio vrlo ozbiljno, ali je neozbiljni Veljko uzeo telefon i počeo ga snimati, postavljajući mu pitanja kako bi ponizio i ismijavao ovog mladića. Jer eto, konačno je dobio svojih 5 minuta da bude nečiji šef.

“Ovdje morate napisati kojeg ste spola, muško ili žensko. Napiši jesi li spavao na poslu noću, i jesi li imao deku, jesi li se pokrio. To je naš upitnik, napišite ako jedete obične ćevape ili sa duplom lepinjom, ako ne jedete ćevape onda ne možete ovdje raditi i ostati bez hrane. 20 godina jedem ćevape. ”

Mladen je ostao nijem na ove provokacije, na kraju je izvadio 30 KM, platio svojih 8 litara goriva i napustio pumpu. Ono što nije znao je, da je na tapu, da će biti u eteru i cijelu godinu biti ismijavan samo zbog traženja posla. Blijedi i mutavi su juče probudili sve one koji su mu se rugali, Mladen nije trpio toliki pritisak i vidio je izlaz u konopcu oko vrata. Samo zakoračio u život, zakoračio i zauvijek izašao iz njega.

Umro je juče, a njegova smrt je direktno povezana s činjenicom da je dugo vremena bio izložen nasilju na internetu, komentarima mržnje, seksizmu, koji nije prestao ni na dan smrti.

Ipak, ovdje nije kriv samo Veljko Trišić koji je snimio video, to je jedna lančana reakcija i propast cijelog društva, svi oni koji su lajkovali video, komentirali i podijelili. Na Tik-Tok platformi gdje bi sve trebalo biti što kraće i što gluplje, video je postao viralan kada ga je objavio Dražen Kudra, koji ga je juče htio izbrisati.

O maltretiranju koje se nekada događalo u školskom dvorištu ili na radnom mjestu, znali su samo školski drugovi i nekoliko radnih kolega. Sada se sve događa na internetu 24 sata na dan i tu je ogromna publika. Sada to može vidjeti puno više ljudi, a publika je potpuno nepoznata. Nikad ne znate ko je sve vidio napad, i to je ono što ovakvo maltretiranje čini još gorim. Možda ovo ne bih trebala pisati, ali video je toliko uznemirujući da jednostavno moram, dok nekome ne odleti glava zbog neovlaštenog snimanja i objavljivanja na društvenim mrežama, ništa se neće promijeniti.

A glave već lete, nažalost samo nedužne.

Društvene mreže su postale poligon za ovakve i slične stvari.

Sad svako može da se slika, snimi, objavi, napiše bilo šta bez sankcija, kazne, odgovornosti.

Samo za mjesec dana izgubili smo Gorana Karanovica iz Prnjavora a juče bez Mladena.

Goran je spasio živote stotina pasa, a mi nismo uspjeli ni jednog, njegovog.

Mladen je bio iskreno i neiskvareno ljudsko biće koje je samo željelo svoju zraku sunca pod ovim nebom.

Nije ga našla i zato… Zato što je neko odlučio da svoju dosadu, frustraciju ili šta već izleči igrajući se sa dečkom koji je iskreno želeo da zaradi koru hleba.

Nije krao, nije varao, nije se lažno predstavljao, nije htio učiniti ništa časno, samo je htio naći posao i zaraditi platu.

To je strašan gubitak, nepopravljiv. Veljko Trišić ima dvije godine više, a kako može čovjek koji ima i dvoje djece ovako. Mladenki dušu uzeli oni koji je nisu ni imali.

Ljudi sa potpunim odsustvom ljudskih emocija koji su u stvari tempirane bombe.

Dotakli smo dno i valjamo se duboko u blatu. Spremni smo na sve za neke svoje bolesne nagone i potrebe, sve za lajk. Svima je jasno da se Veljko nije šišao u frizerskom salonu “Biljana Srdić Trišić” u Laktašima koji vodi njegova supruga.

Najmanje što javnost može učiniti je da bojkotuje benzinsku pumpu “Gligić” i spomene frizerski salon, jer i Mladenovi roditelji danas čupaju kosu iz glave.

Ovaj slučaj je upozorenje svima. Niko od nas ne zna ko je sledeći monstrum sa benzinske pumpe i čije je dete sledeći Mladen Dulić. Nadležne institucije moraju reagovati na ovo ubojstvo s predumišljajem jer…

Mladen nije došao na pumpu da pljačka, samo je tražio posao...

(Autorski tekst)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

I Uhapsili

30.10.2022 13:54

tog idiota? A šta ćemo ako je istina da je taj momak prijavio policiji i da su ga i oni ismijali? Da li je ovo "hapšenje" samo pokušaj da se skrene pažnja sa odgovornih u policiji? Za ovakve stvari , naravno ako je gore navedeno tačno , ostavke podnose i direktor policije i ministar. To bi bilo normalno , zar ne? Samo ... , samo što to kod nas nije normalno jer se normalni proganjaju a nenormalni vladaju.

ODGOVORITE
Name

Prijatelju moj

30.10.2022 14:15

, šta očekivati od naše usrane policije?? Oni šta znaju, je zaustavljati narod, maltretirati, tražiti da mu daš neku paru i to je to. Kad je ovakav neki problem, boli njih ona stvar za tim. Pa ogroman procenat njih će se takođe ismijavati ovakvim mukama isto kao i ovaj smrdljivi Trišić. Šta njih zanima je l' ti prolaziš kroz neku torturu zbog neke budale ili ne. Pretežno pišaju po sirotinji i poštenom narodu.A kad je riječ o nekom guzonji, tu se može štošta odraditi. Kakva kur*eva policija kad kod nas nema ni z od zakona. Žal Bože ovako mladog života što ode, zbog jednog običnog smrdljivca, propalice koja ima i svoju djecu. Da li je ikad razmislio, da neko i njegovo nekad može da ismijava i 'ebe na ovakav način.

Name

Rade

30.10.2022 14:25

Uhspsili si obojicu i pustili. Mozda i bolje u zstvoru je zaštićen a ovako pitaj boga. Za obojicu dozivotna.

Name

Da

30.10.2022 14:32

I kad osjetiš da se trebaš požaliti nekome, ismijavaju, nema razuma, nema suosjećanja. Samo neljudskost, nevaspitanost, razuzdanost, bahatost! Krivi su loši uzori na vrhu piramide, bahati razbojnici koji sve mogu narodnim novcem.

Name

re

30.10.2022 14:37

Znate li koliko je ovakvih tragedija izbjegnto samo boziom pomoci ili slucajnoscu da je porodica i prijatelji reagovali na vrijeme (ne krivim ove roditelje ).Policija je nazalost reagovala podrskom nasilju,odnosno obrazlozenje svog ponasanja trazila u losem zakonu i proceduri!!!Tvrdim dokumentno da policija i sudovi koriste sve raspolozive zakonske i ljudske mogucnosti da stite nasilje ,zbog raznih interesa.Izgleda da smo dobro shvatili i to odavno,ako zelite da vam djeca rastu u miru i da ih odgajate u duhu pravde i slobode,nezlobivosti ,bjezite odavde!!!

Name

Aha

30.10.2022 16:01

Ministar policije da podnese ostavku!!! Draga gospođo, jeste li bi odavde?

Name

Danilo

30.10.2022 16:10

Tužilaštvo je u ime naroda dužno da zatraži najvišu moguću kaznu, a ne da polazi od najmanje. Novinari da isprate ovaj slučaj do kraja. Ovakva tragedija je mogla biti spriječena da je gazda pumpe reagovao i uticao na bahate radnike bez grama mozga. Djecu stalno nešto zlostavljaju i otežavaju im zaposlenje, prodaju se radna mjesta. Tome se mora stati u kraj i zaštititi mlade naraštaje jer izumiremo.

Name

Mara

30.10.2022 19:53

Molim sve društvene I tv mreže da svaka 2 sata objavljuju puno ime i prezime covjeka ubice koji je snimao Mladena na tako ponizan način,to treba objavljivati javno na svaka 2 sata dok i sam sebi nešto ne uradi kao Mladen jedino takvim javnim prozivkama možemo bar smanjiti ovaj bezobrazluk.

Name

Rezim

30.10.2022 14:03

Sustina zivota naročito u Burlestanu je da rezimi odgovaraju ucenjeni i osiromašeni narod. Da imamo pravnu državu i institucije bilo bi puno vise investicija i radnih mjesta vise nego nezaposlenih. Bilo bi slobode. Ovako i narod je sludjen i misle da im skot iz Bakinaca daje platu. A ista ta bitanga otme za sebe od naroda godišnje preko 56 mil.KM,isto ga toliko gromova udarilo. Da ih potroši uz pinku min.15posto. Naravno da je republika razbacana,sa ikebana institucijama i ministrima koje rastjeruje i domaći kapital a ino kapital zna političko mafijaški sistem. U takvim uslovima ljudski sljam buja i imamo tragedije koje su posljedica ove vlasti. Problem je sto ih je dobrim dijelom i narod birao. Nadam se da nije po sebi birao.

ODGOVORITE
Name

Mister No

30.10.2022 14:05

Krivi smo svi kao drustvo sto smo dozvolili da neciji video moze da ugrozi ljudski zivot. Da smo “normalni” predmet posmijavanja bi bio covjek koji je snimio i objevio ovaj video, a ne momak koji se upustio u razgovor sa “osobom” koja nije vrijedna nicije paznje, a ne nevinog ljudskog zivota.

ODGOVORITE
Name

Advokat D

30.10.2022 14:14

Ako je istina da je prijavljivao i da sluzbenicu PS Laktasi nisu reagovali, ako je u dnevniku dogadjaja registrovana prijava, to je najmanje nesavjestan rwd u sluzbi, to je gledano pravno. Ocu ovog djecaka savjetujem da: 1. Podnese zahtjev za pristup informacijama, da utvrdi da li je i kad zavedena prijava. 2. Ako je zavedena, traziti koja su OSL bila dezurna, koja su morala izvrsiti provjere i postupiti po prijavi. 3 Ako OSL nisu postupila po prijavi, podnijeti KP za nesavjestan rad u sluzbi. 4. Ako nista ne bude po tim prijavama, tj OJT donese narebu o obustavljanju ili neprovodnjeju istrage onda postupiti po takci 5. 5. Prebaciti iz nadleznosti OJT u nadleznost oca ovog djecaka, tj. primjeniti Dusanov zakonik. Iskreno saucesce porodici, djecace tebi su vrata carstva nebrskog otvorena, a ovog necovjeka ceka pakao, pa jedi cevape dole i pokrivaj se koliko god hoces, bice ti sigurno hladno.

ODGOVORITE
Name

rr

30.10.2022 15:09

Ko je prolazio kroz slicne probleme i pravdu i zastitu trazio kod organa koje vi spominjete,mora da zna da samo Dusanov zakon ,ostaje!A kad i ko ce ga i na koga i kako primjenjivati ,to je visa stvar!!!

Name

Doboj

30.10.2022 15:40

Policija se boji i stiti neljude za jos uvijek sitno, koliko bacis. Iz licnog iskustva .nigdje te prijave nisu evidentirane, veliki je to posao za nepismena nazovi policajca( govno).

Name

Wwww

30.10.2022 14:16

Sa tim idijoto doživotno. Na robiju. A djetetu laka zemlja i to moramo doživjeti.

ODGOVORITE
Name

RUSIJA

30.10.2022 14:46

Boze pomozi. To kod putina nema odma zatvor

ODGOVORITE
Name

Mico

30.10.2022 14:53

Moze se bar bojkotovati gligic benzinska pumpa i taj frizeraj,da doticni dobiju otkaze,da isto tako idu popunjavati upitnike za koru hljeba...bitange

ODGOVORITE
Name

Ana

30.10.2022 14:57

Tu dvoicu neljidi oni su za mene bez imena jednostavno neljudi treba doživotno poslati u zatvor ne ostavljati ih na slobodi da truju zemlju ako su u stanju da ponižavanjem jedno mlado biće natjeraju da se ubije oni nisu neko ko treba da se šeta na slobodi oni su opasni za sredinu i za njih je samo zatvor i to samnica da nebi i u zatvoru nekome naudili

ODGOVORITE
Name

Pik

30.10.2022 20:54

Sto bojkotovati pumpu koja nema veze sa tim majmun samo radio na njoj naprijavi ima lijepo br tel. Vlansik pumpe je jedan po jedan covjek i kompletna familija nije tajkuncina i sve je rukama zaradio djetetu laka zemlja. Nisu od trisica konja djeca kriva on je majmun nije ni zena neka rade al budala neka se zatvori. Uj bojkotovati. Da ste zena takve budale pitao bi vas ja.

Name

Бека

30.10.2022 15:04

Драго дјете нека ти је покој души ал ниси трбо себи живот одузети требао си убити оног кера па нек се онда кези ти би из роба икад а он из гроба неби никад а неби ни било штета јер и није човјек већ јајара

ODGOVORITE
Name

+

30.10.2022 15:06

MALO JE UHAPSITI. ZAR ĆE TAJ MOĆI DALJE ŽIVIJETI. DIJECE DVOJE IMA. I BOG NEKA MU SUDU..

ODGOVORITE
Name

Iskreno

30.10.2022 16:03

Iz ličnog iskustva, policija ne radi svoj posao za koji je nadležna. Prijaviti policiji bilo koji vid nasilja, osim ako je njima u interesu, ništa ne znači. Kada čujem kako ministar kaže da je policija dužna da štiti građane i njihovu imovinu, naježim se. Prvo policija je jako nekulturna, neprofesionalna, tako da i kada pokušate tražiti zaštitu, pomoć , ispadate poniženi njohovim bahatim odgovorima. Zato se i dešavaju ovakve tragedije. Iskreno saučešće porodicii neka im Bog da snage da ublaži bol za djetetom.

ODGOVORITE
Name

Isključivo

30.10.2022 16:08

Jedini krivac , ne samo za ovaj slučaj , nego za sve negativno što se dešava u ovom društvu je aktuelni režim . Režim je sve uništio , institucije ne funkcionišu , narod prepušten sam sebi i na milost i nemilost režima , koji odlućuje o životu i smrti svakog pojedinca . Tužno i žalosno šta nam se dešava , a mi samo nijemo gledamo i nemoćno posmatramo , kao da nas se ne tiče , a sutra je moguće da svakoga ovako nešto zadesi , ako nisi pripadnik , ili barem blizak režimu .

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin69

30.10.2022 19:38

Cijeli svijet danas lici na Sodomu i Gomoru. Sta ako nas Bog bude pitao da nadjemo 10 pravednika?

ODGOVORITE
Name

Da,da,

31.10.2022 13:55

To je u ovoj VUKOJEBINI Vukoderini od Sistema tu se to radi kakav,Baja takvi i male baaje,Sve je to zakon Ulice i moći,;;Ali moći Mafije,,i pokradenog Novca,Nema tu ko a ni S'kim da Se Pojavi i napravi Narodnu. Revoluciju i sve ove ugojene grbave, BAJE Bajazite ,i Bajiće sa govnastim TOLJAGAMA,Poslati u Preljevnu posudu iz glavne Septičke.

ODGOVORITE