Ноћас прелазимо на зимско рачунање времена

Да бисмо се прилагодили годишњем добу и да бисмо ускладили организам с вањским промјенама, помјерање сата двапут годишње чини се као добра идеја

Република Српска 29.10.2022 | 08:14
Ноћас прелазимо на зимско рачунање времена

Међутим, стручњаци који се баве здравственим факторима спавања нису толико сигурни да је то најбољи разлог помицања сата истичући разне здравствене посљедице као главни проблем ове праксе.

Имајући на уму проблеме који се могу појавити због помјерања сата, организам је могуће припремити да што мање осјети разлику која ће се догодити.

Усклађивање унутрашњег ритма спавања с вањским свјетлосним факторима је процес који увелико зависи од наших дневних животних навика и начина живота.

Ранији одлазак на спавање и постепено раније буђење такође могу олакшати пријелаз на зимско рачунање времена и тако прилагодити природни унутрашњи циклус спавања и будности.

За све оне који осјећају да их промјена времена значајније погађа, препоручује се избјегавање вожње рано ујутро, како би се смањио број саобраћајних несрећа, и кориштење јавног превоза.

Прилагођавање распореда спавања неколико дана раније и провођење јутарњих раздобља на отвореном, како би се надокнадила дневна свјетлост, су само неки од начина којима се могу надокнадити губици у касним поподневним сатима због ранијих залазака сунца.

Такође је препорука избјегавање кофеинских напитака најмање 6 до 8 сати прије одласка на спавање, као и смањење провођења времена испред екрана минимално 2 до 3 сата прије одласка на спавање.

Физичка активност је такође велики бенефит за овакве промјене.

Редовна физичка активност снажно дјелује против депресивних расположења, а свакодневно кретање (барем 30 минута дневно) је већ довољно да се осјети значајна разлика.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

РС

29.10.2022 07:45

Која сврха тога,нидје везе,само безвезе дан се крати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

29.10.2022 08:17

Сврха је , да будеш нервозан, уморан, у сталном страху и паници, да не спаваш, да немаш апетит, сексуалне жеље,..., е, на све то долазе и остале психичке и физичке болести, а ти онда лијепо у Апотекицу, па дајте ми таблете за ово, па дајте ми за оно ! За сваку грану привреде постоји Мафија, у овоме случају се ради о Фармацеутској !

Name

Ре Хе Хе

29.10.2022 08:41

Зато ти никада ниси ушао у апотеку, јер гдје би ти. То враћање времена јесте глупост, додуше нешто веће од твог образложења.

Name

Урар

29.10.2022 12:01

Ето видиш , "фармацеути" се одмах буне ! Могуће да се сат враћа, да Сатари имају посла, многи не знају руковати сатом, па га приликом враћања покваре !