Корупција је уништила институције у Српској

Корупција јеу БиХ рак рана друштва. Због корумпиране власти институције су заробљене, а рјешења би подразумијевала велике потресе и процесуирање високих званичника, зато нема политичке воље да до тога дође, поручили су, између осталог, саговорници у Изазовима БН телевизије. 

Република Српска 28.10.2022 | 23:07
Корупција је уништила институције у Српској

Према индексу прецепције корупције у свијету од 180 земаља БиХ је једина држава у региону која пуну деценију биљежи константан пад. 

“Све остале државе су имале или благи раст или су некада стагнирале, међутим ми не успијевамо да се изборимо са корупцијом до те мјере да грађани је виде као највећу пошаст нашег друштва, гдје се не може наћи запослење без уплитања у коруптивне радње, гдје се млади исељавају управо због тога.”, каже Дамјан Ожеговић из Транспаренси интеренешнела БиХ. 

Бранко Тодоровић из Хелсиншког одбора за људска права, додаје да хиљаде младих одавде одлазе. “А олош необразовани и неспособни заузима неке високе позиције у министарствима, у Влади, да би као дио криминалне, мафијашке политичке групе да би пљачкали народ у Републици Српској.” 

Корупција почиње од прекомјерног запошљавања у јавном сектору, оцјењује економиста Алекса Милојевић. 

“Ми немамо изборе, имамо прекомјерна гласања, јер сви они који су прекомјерно запослени у јавном сектору плаше се промјене власти, јер ће изгубити посао. Људи који воде народ треба да буду свеци, а они су у суштини криминалци, а народ је криминализован, јер је уцијењен.”, каже Милојевић.

Ожеговић истиче да младима треба омогућити право на фер и поштено запошљавање. 

“Будући да ми у Репубилци Српској немамо у свим институцијама ни обавезу расписивање конкурса. Тамо гдје постоје, не мора да се запосли онај који је први на листи успјешних кандидата.”

Тодоровић, додаје да:

“Република Српска незаустављиво иде ка својој пропасти и мислим да ћемо врло брзо бити свједоци нестанка Републике Српске управо због корупције. Због неспособности власти у Републици Српској да успостави нормално функционисање институција.”

Носиоци коруптивних активности су уништили институције, створивши друштво једног лица, истиче професор  Зијад Бећировић из Љубљане. 

“Они се боје институција као ђавола и зато све раде да не постоје институције, тако да видимо да су институције заиста урушене. Или постоје такве институције којима само они могу управљати. Институције могу дјеловати на основу устава, закона и других прописа и да имамо професионални, репресивни систем да се свако може осјећати сигурним, а не да оде да пријави корупцију и да човјек додатно настрада., Једном је настрадао због коруптивних радњи према њему, а друго је што режим, односно те наводне институције покрену прогањање таквих људи, онда једноставно људи живе у страху.”

Зашто је пољуљана вјера у правосуђе, објашњава адвокат Миодраг Стојановић.

“Онај ко треба сутра да буде носилац правосудне функције тражи везу у ВСТС-у да прође интервју да би посао судија, да ли очекујете да се тај сутра бори против корупције? Толико је то болестан систем.”

Бећировић, наглашава да је суштина борбе против корупције тада када власт одлучи да процесуира носиоце корупције из својих редова. 

“Рецимо када би процесуирала предсједника Владе Републике Српске, министре, кантоналне премеијере, начелнике општина из владајућих структура, е тада би се показало да је власт одлучна да се супротстави корупцији.”

“Кад је у питању корупција сигурно да су нека развијенија друштва већ пребољела ту болест, дакле лијек постоји. Али је он толико захтјеван, комплексан са радикланим мјерама, ампутације појединих дијелова друштва да је питање да ли постоје снаге које могу користити тај лијек и извући ово друштво из суноврата корупције? “, наводи Стојановић.

Међутим, у БиХ функцонери се процесуирају, али без ефекта, јер на крају сви буду ослобођени, додаје Бећировић.  Саговорници у Изазовима су се усагласили да без ефикасног правосуђа нема правне сигурности у друштву. 

(БН)

 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Сyднеy

29.10.2022 03:04

Јос је једино остало да опозиција у своју помоц позову Ненада Цанка да он објасни србима у РС ста је најбоље за њих и мозда и успију доци до власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2022 08:27

Па за такве као Ти Ненад Чанак је доктор. Науци бар нешто осим сто понављас лажи резимских медија. Науци тамо гдје живиш да ли има Опозиције власти и чему служи?

Name

Сyднеy

29.10.2022 03:08

Кад је цик донио наредбу да се поново броје гласацки листици опозиција је тврдила да се одлуке цика морају постоват свидило се неком то или не Сад кад исти цик прогласи да је додик побједио опозиција прица како не призна одлуку Па не мозе данас овако а сутра онако у зависности дали вам годи или не одлука цика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте бас

29.10.2022 08:30

Додик каже да не признаје цик и да ће их тужити а онда кад га прогласе побједник ом све је реду и хвала ЦИКу. И још каже Живјела БиХ и ентитет РС. Мрс.

Name

ре

29.10.2022 08:32

Народ Републике Српске изабрао за предсједника особу која сваку другу ријеч слаже, прича небулозе, ради за интересе Хрватске, народу обећава немогуће -обећава утопију а у стварном животу економски уништава Републику Српску, расељава и економски уништи велику већину народа који ту живи. Изабра народ (бирачки одбори) зло и себи и свом потомству. Нека вам је сретно народе у Републици Српској.

Name

Ре Сyднеy

29.10.2022 09:38

Па Додик је рекао да не признаје ЦИК и да неце прихватити "Босњаке" и њихово бројање. Не мозе данас овако, сутра онако.

Name

Рада

29.10.2022 03:48

У сваком погледуРС је пропала а штета лијепа земља могло се лијепо живит у њој да није лопова који нас отјераше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

29.10.2022 05:04

Једном речју сви сте корумпирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АСТРОЛОГ

29.10.2022 05:34

Све додје на наплату, тако це и ова бахатост владе да се сруци на народ и да га потопи у мору проблема. Зивот цине реална видљива дјела од којих народ зиви боље , а не лијепа обецања и бајке .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

29.10.2022 06:05

Коментари су узалудни, за наредне 4 године сага се наставља..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

29.10.2022 06:15

Хелсиншки одбор то су вам гости добро нисте и Кандићку позвали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.10.2022 07:06

Дошао генерал и донио домаћу корупцију и сву прљавштину запада која ће нас засигурно угусити

Name

Ре Срб

29.10.2022 08:48

Можда је боље да нам дођу руски демократи и подијеле нам пушке у руке.

Name

W

29.10.2022 06:50

Браво за господина Стојановића. Паметан човек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

29.10.2022 07:22

Народ мора БОЈКОТОВАТИ изборе,који ничему не служе,садашњој власти омогућити да ради шта им воља,па и преписати им ову јадну ПРЋИЈУ,коју називају "ДРЖАВА",нека буде 1/1у власништву тајкуна,за које се грађани обавезују на бесплатан рад,без поговора.Они нека живе у срећи,и изобиљу,а грађани свеједно не заслужују ништа.Правосуђе и остале институције укинути,безкорисно је као шести прст на руци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

29.10.2022 07:53

Један је Милорад❤❤❤

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дедо

29.10.2022 09:30

Мило је нико, тј. ништа, нити једног дана стажа у привреди, вероватно незна решити нити квадрату једнаџбу, осладиле му се паре, нерад, пљачка. Фууууууј.

Name

Хегрмонија стањцаног

29.10.2022 09:36

Нестаје, један од највецих узроцника криминала и корупције у многим дрзавама са помахниталим измонтираним трулезом од система сиром свијета....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.10.2022 17:47

Корупција је највише уништила опозицију јер 5 пута за редом губи изборе и сво то вријеме не успијевају да се консолидују јер су очито корумпирани.

ОДГОВОРИТЕ