Већа каматна стопа оборила евро у односу на долар

Еуво је пао више од 1% у четвртак, поновно павши испод паритета с доларом, након што је Европска средишња банка (ЕЦБ) подигла каматне стопе, а подаци из САД-а показали да се највећа свјетска економија опоравила више од очекиваног у трећем тромјесечју

Свијет 28.10.2022 | 09:20
Већа каматна стопа оборила евро у односу на долар

ЕЦБ је подигла своју каматну стопу за 75 базних бодова на 1,5%, што је највише од 2009. године, у настојању да спријечи да се брзи раст цијена укоријени.

Даља повећања стопа готово су сигурна, али с обзиром на слабљење економије, темпо је предмет расправе.

Док су се ризици за изглед за раст еурозоне помакнули према доље, централна банка постигла безначајан напредак у уклањању монетарног прилагођавања кроз три узастопна повећања стопа, рекла је предсједница ЕЦБ-а Цхристине Лагарде на конференцији за новинаре.

"Уопштенито гледано, чини се да је Лагарде назначила заокрет, а да то није експлицитно рекла", рекли су девизни стратези у ТД Сецуритиес.

Евро је пао с једномјесечног највишег нивоа од 1,0094 у односу на долар раније тог дана да би се вратио испод паритета с америчким доларом након одлуке ЕЦБ-а о стопи.

Јединствена валута ослабила је 1,1 посто на 0,9969 у 3:20 ујутро. ЕДТ (1920 ГМТ).

Долар је ојачао након што су подаци показали да је бруто домаћи производ САД-а порастао по годишњој стопи од 2,6 посто у прошлом тромјесечју, окончавши два узастопна тромјесечна смањења производње која су изазвала забринутост да је економија у рецесији.

(Агенције  Фото:Пиxабаy)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

То и јесте

28.10.2022 07:49

Сва поента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

28.10.2022 13:01

Банке подигле каматну стопу да спријеце брзи раст цијена...Ма кога ви фарбате,гдје је ту логика.Престаните ви беспотребно стампати огромне колицине новца,па цес видјети како цијене престају расти.Али,јбг,како умирити народ кад сте направили ср.ње са короном и Украјином,него давањем некаквих бонуса у виду новцане помоци.То само мозе проци код затуцаног народа на западу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затуцан народ

29.10.2022 07:51

Гдје,? На Западу. Е то је нешто ново. Затуцани су на Балкану, затуцани су и у Русији, јер имају тоталитарни режим. Па ти Илија мора да си Мирослав.