Veća kamatna stopa oborila evro u odnosu na dolar

Euvo je pao više od 1% u četvrtak, ponovno pavši ispod pariteta s dolarom, nakon što je Evropska središnja banka (ECB) podigla kamatne stope, a podaci iz SAD-a pokazali da se najveća svjetska ekonomija oporavila više od očekivanog u trećem tromjesečju

Svijet 28.10.2022 | 09:20
Veća kamatna stopa oborila evro u odnosu na dolar

ECB je podigla svoju kamatnu stopu za 75 baznih bodova na 1,5%, što je najviše od 2009. godine, u nastojanju da spriječi da se brzi rast cijena ukorijeni.

Dalja povećanja stopa gotovo su sigurna, ali s obzirom na slabljenje ekonomije, tempo je predmet rasprave.

Dok su se rizici za izgled za rast eurozone pomaknuli prema dolje, centralna banka postigla beznačajan napredak u uklanjanju monetarnog prilagođavanja kroz tri uzastopna povećanja stopa, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde na konferenciji za novinare.

"Uopštenito gledano, čini se da je Lagarde naznačila zaokret, a da to nije eksplicitno rekla", rekli su devizni stratezi u TD Securities.

Evro je pao s jednomjesečnog najvišeg nivoa od 1,0094 u odnosu na dolar ranije tog dana da bi se vratio ispod pariteta s američkim dolarom nakon odluke ECB-a o stopi.

Jedinstvena valuta oslabila je 1,1 posto na 0,9969 u 3:20 ujutro. EDT (1920 GMT).

Dolar je ojačao nakon što su podaci pokazali da je bruto domaći proizvod SAD-a porastao po godišnjoj stopi od 2,6 posto u prošlom tromjesečju, okončavši dva uzastopna tromjesečna smanjenja proizvodnje koja su izazvala zabrinutost da je ekonomija u recesiji.

(Agencije  Foto:Pixabay)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

To i jeste

28.10.2022 07:49

Sva poenta.

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

28.10.2022 13:01

Banke podigle kamatnu stopu da sprijece brzi rast cijena...Ma koga vi farbate,gdje je tu logika.Prestanite vi bespotrebno stampati ogromne kolicine novca,pa ces vidjeti kako cijene prestaju rasti.Ali,jbg,kako umiriti narod kad ste napravili sr.nje sa koronom i Ukrajinom,nego davanjem nekakvih bonusa u vidu novcane pomoci.To samo moze proci kod zatucanog naroda na zapadu...

ODGOVORITE
Name

Zatucan narod

29.10.2022 07:51

Gdje,? Na Zapadu. E to je nešto novo. Zatucani su na Balkanu, zatucani su i u Rusiji, jer imaju totalitarni režim. Pa ti Ilija mora da si Miroslav.