Вучић: Рекао сам Квинти и ЕУ да је то ноторна лаж

Председник Србије обраћа се медијима након седнице Савета за националну безбедност, која је хитно одржана након писма Срба с КиМ.

Србија 27.10.2022 | 11:26
Вучић: Рекао сам Квинти и ЕУ да је то ноторна лаж

Он је на почетку рекао да је саслушао све што су му јутрос на састанку рекли представници Срба са КиМ. До сада је 17 лица пререгистровало своја возила, односно оно што од њих тражи Куртијев режим.

Такав акт, међународни не постоји, али кога брига, додао је он, прочитавши сваку тачку споразума потписаног између Београда и Приштине, у складу с претњом Приштине да ће наставити с том акцијом, што угрожава мир и функционисање нашег народа.

"Ми смо пре неколико дана добили демарш, ставове земаља Квинте и земаља ЕУ, усаглашене. У тачки два се каже да треба да разумемо да је косовска акција у вези са таблицама легитимна и да је проблем у времену и методама", рекао је он.
 
Вучић је рекао да је обавестио и амбасадоре Квинте којима је рекао да је реч о лажима, ноторним, јер то нигде не пише. То нигде не пише, истакао је он, и подвукао да је сваки папир прочитао и да сваки параграф зна. Такође је прочитао све тачке споразума које се тичу промене регистрационих таблица.

Вучић је објаснио да је суштина у томе да је из споразума из 2011. свугде наведено да је реч о КС таблицама, које су, како је истакао, статусно неутралне, али да Приштина сада то негира. "Све време ми о томе инсистирамо, ми кажемо КС таблице, а они да нема више КС траблица јер су их укинули", рекао је он и објаснио да Приштина захтева РКС таблице, што је недопустиво, јер није статусно неутрално, пошто РКС значи Ребублика Косово.

Седница Савета почела је јутрос у 10 часова, одмах након састанка Вучића са представницима Срба са КиМ. Тај састанак почео је у девет сати, а након што је завршен медијима се обратио Горан Ракић, функционер Српске листе.

Ракић је рекао да су Срби са КиМ донели одлуку да, ако Косовске безбедносне снаге крену у одузимање возила Србима који нису преузели косовске регистрације, крећу у блокаде свих улаза и излаза са тзв. Косова.

Како је најавио, председник Србије Александар Вучић обратиће се нацији након седнице Савета за националну безбедност.

(Б92   Фото: Пинк)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ре

27.10.2022 12:55

У којој год држа и живите на Балкану ту је срање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОМ

27.10.2022 13:32

КОСОВО ЈЕ НАСА СВЕТА ЗЕМЉА тј КОСОВО Је СРБИЈА и ТАЦКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

27.10.2022 21:17

Лова у питању као и у Р.С избори .Питај попове јеси ли спреман за тракторијаду на Косову коњу ко и Вуциц.

Name

МеНАГЕР

27.10.2022 14:22

Е нека си им рекао Вјероватно је било остро

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.10.2022 17:20

ОВДЈЕ НАМ НИКАДА НЕ ДАЈУ ДА МИРНО ЖИВИМО. А КОД СЕБЕ ЗАПАД НЕ РАТУЈЕ. САМО НА ТУЂОЈ ЗЕМЉИ. ИЛА ЛИ ВЕЋЕГ ЗЛОЧИНА, НЕПРАВДЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ