Vučić: Rekao sam Kvinti i EU da je to notorna laž

Predsednik Srbije obraća se medijima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je hitno održana nakon pisma Srba s KiM.

Srbija 27.10.2022 | 11:26
Vučić: Rekao sam Kvinti i EU da je to notorna laž

On je na početku rekao da je saslušao sve što su mu jutros na sastanku rekli predstavnici Srba sa KiM. Do sada je 17 lica preregistrovalo svoja vozila, odnosno ono što od njih traži Kurtijev režim.

Takav akt, međunarodni ne postoji, ali koga briga, dodao je on, pročitavši svaku tačku sporazuma potpisanog između Beograda i Prištine, u skladu s pretnjom Prištine da će nastaviti s tom akcijom, što ugrožava mir i funkcionisanje našeg naroda.

"Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš, stavove zemalja Kvinte i zemalja EU, usaglašene. U tački dva se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija u vezi sa tablicama legitimna i da je problem u vremenu i metodama", rekao je on.
 
Vučić je rekao da je obavestio i ambasadore Kvinte kojima je rekao da je reč o lažima, notornim, jer to nigde ne piše. To nigde ne piše, istakao je on, i podvukao da je svaki papir pročitao i da svaki paragraf zna. Takođe je pročitao sve tačke sporazuma koje se tiču promene registracionih tablica.

Vučić je objasnio da je suština u tome da je iz sporazuma iz 2011. svugde navedeno da je reč o KS tablicama, koje su, kako je istakao, statusno neutralne, ali da Priština sada to negira. "Sve vreme mi o tome insistiramo, mi kažemo KS tablice, a oni da nema više KS trablica jer su ih ukinuli", rekao je on i objasnio da Priština zahteva RKS tablice, što je nedopustivo, jer nije statusno neutralno, pošto RKS znači Rebublika Kosovo.

Sednica Saveta počela je jutros u 10 časova, odmah nakon sastanka Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM. Taj sastanak počeo je u devet sati, a nakon što je završen medijima se obratio Goran Rakić, funkcioner Srpske liste.

Rakić je rekao da su Srbi sa KiM doneli odluku da, ako Kosovske bezbednosne snage krenu u oduzimanje vozila Srbima koji nisu preuzeli kosovske registracije, kreću u blokade svih ulaza i izlaza sa tzv. Kosova.

Kako je najavio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se naciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

(B92   Foto: Pink)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Re

27.10.2022 12:55

U kojoj god drža i živite na Balkanu tu je sranje

ODGOVORITE
Name

GROM

27.10.2022 13:32

KOSOVO JE NASA SVETA ZEMLJA tj KOSOVO Je SRBIJA i TACKA

ODGOVORITE
Name

Koroslav

27.10.2022 21:17

Lova u pitanju kao i u R.S izbori .Pitaj popove jesi li spreman za traktorijadu na Kosovu konju ko i Vucic.

Name

MeNAGER

27.10.2022 14:22

E neka si im rekao Vjerovatno je bilo ostro

ODGOVORITE
Name

+

27.10.2022 17:20

OVDJE NAM NIKADA NE DAJU DA MIRNO ŽIVIMO. A KOD SEBE ZAPAD NE RATUJE. SAMO NA TUĐOJ ZEMLJI. ILA LI VEĆEG ZLOČINA, NEPRAVDE I EKSPLOATACIJE.

ODGOVORITE