Санкције додатно опет дижу цијене горива у БиХ

Због санкција Европске уније и забране увоза руске нафте, у наредном периоду могло би доћи до још већег поскупљења овог енергента, како у свим европским земљама, тако и у Босни и Херцеговини, сматрају саговорници "Независних новина".

Босна и Херцеговина 27.10.2022 | 09:24
Санкције додатно опет дижу цијене горива у БиХ

Наиме, БиХ велики дио нафте и нафтних деривата увози преко Србије, а од 1. новембра овој земљи забрањен је увоз руске сирове нафте, што ће се одразити на увоз овог енергента из других земаља, по вишој цијени.

Подсјећамо, увођењем осмог пакета санкција Европске уније Русији, Србија више неће моћи да увози руску нафту преко Јадранског нафтовода (ЈАНАФ).

Зорана Михајловић, досадашња министарка рударства и енергетике Србије у техничком мандату, подсјетила је прије неколико дана да ће Нафтна индустрија Србије (НИС) од 1. новембра увозити само неруску нафту, и то 80 одсто, док ће преосталих 20 одсто бити нафта коју Србија већ има.

Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику, објашњава за "Независне" да од новембра ступа генерална обустава увоза руске нафте за Европу.

"Реално је очекивати да цијене барела нафте на свјетском тржишту доживе свој даљи раст, јер ова цијена од 90 долара по барелу није она таргет цијена, посебно из разлога смањења квота производње за два милиона барела које су увеле земље ОПЕК-а.

У новембру нас сусрећу три фактора у вези с нафтом и очекивања су да се дође до цијене од 120 долара по барелу, колику и желе земље извознице овог енергента", казао је Бечаревић.

Додаје да се, према свим прогнозама и анализама, веома лако може десити да се у току новембра или децембра драстично повећа цијена нафте и у БиХ и то посебно, јер долази сезона гријања.

"Сигурно је да ће се највећи поремећаји десити у вези са дизел горивом, што се у Хрватској већ дешава.

Да нема субвенција и ограничења цијена горива од Владе Хрватске, цијена дизела би тамо била 4,10 или 4,20 када рачунамо у конвертибилним маркама.

Ово је огроман удар и очекује се да ће се талас повећања цијена преселити у БиХ.

Ако дође до повећања цијена барела, како се прогнозира, у наредних мјесец-два, ниједан дериват неће бити испод три КМ, а кретали би се до четири КМ, све зависи у којем периоду и који дериват", нагласио је Бечаревић.

Економиста Адмир Чавалић истакао је да је битно напоменути да, упркос забрани увоза руске нафте, неће доћи до несташице ових енергената.

"Постоје други извори снабдијевања. Мислим да је могуће да ће доћи до повећања цијена, али не вјерујем да ће то бити драстично повећање и да ће се та висока цијена одржати јер, понављам, неће бити несташице.

До раста цијена ће можда доћи и због чињенице да расту цијене и других енергената, природног плина, електричне енергије, као и огрева, пелета, угља и другог.

Све су то енергетске алтернативе и цијена једне алтернативе повећава цијену друге, тако да је веома реално очекивати високе цијене током зиме.

Морамо пратити и глобална дешавања, ОПЕК планира смањити производњу нафте, а Џо Бајден, предсједник САД, најавио је да ће активирати резерве.

Видјећемо како ће Европа на све ово реаговати, али чињеница је да ће и Европа бити у кризи", објаснио је Чавалић.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Босанац

27.10.2022 07:43

Код нас је довољан и мали повјетарац да би поскупило гориво,неможемо ништа боље очекиват кад имамо на власти олош и багру..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2022 08:30

Нећу пуно паметовати али да кажемо чињенице.Цјена дизела у нашем окружењу је највиша у Србији, која није увела санкције Русији, која има Руског произвођача нафте који узгред прерађује сано 20% Руске нафте.Како сада тих 20% може значајније да утиче на раст цјена горива код нас ја вас питам.За забрану се знало прије 6 мјесеци и нико није нашао другог добављача?Не вјерујем.Овај ваш текст подводим под спин.О томе која је таргетирана цјена свјетске нафте ови ваши саговорници из текста немају појма.Наше тржиште је минорно људи

Name

Ре босанац

27.10.2022 10:13

Шта си мислио,шпирић и радмановић опет реизабрани.

Name

Ре

27.10.2022 12:06

Захвалите се мајкицки сто није јефтиније за 40 фенинга.

Name

Дијаспора

27.10.2022 14:31

Треба Вас у БиХ јос притиснути, све док имате јос и малкице зрака!

Name

Дрзавне власти огранице цене

27.10.2022 07:50

док додик, цовиц и бакир нису власт него разбојницки киднапери и власти и народа у БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре

27.10.2022 09:47

Браво,одлицно си ово написао.Свака цаст.

Name

Сyднеy

27.10.2022 08:20

Па вама њемацка и еу одредују судбину и тразите да се иде у ЕУ Проблем је само сто њемацка својим граданима и фирмама је обезбједила помоц у износу од 200 милијарди и они и могу плацат скупље гориво Незнам ста це бједа у ЕУ и она бједа која хоце да уде у ту ЕУ Колико милијарди це та власт обезбједит својој бједи да плаца скупље гориво

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

27.10.2022 08:39

Мени није скупо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биће прескупо...

27.10.2022 10:38

Кад одлетиш са позиције на којој си. Ничија није до зоре сјала.

Name

Ре

27.10.2022 11:44

Није ни мени скупо,све до 5 € преко 5 € мозда опет нец бити скупо.

Name

Ре ГТИ

27.10.2022 15:06

Надимак говори да си голфољубац, а знамо да је сваки вw чађави пухомлат и највеће смеће на планети, по каркатеру возача и по квалитету. Удобни су само онима који су прешли у ауто из трактора.

Name

Посматрач

27.10.2022 09:07

Па будали је и море до кољена,мислим на оне који казу да им није скупо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђецооооооооо

27.10.2022 10:01

Ђецоооооооо оооооо ђецооооооооо! Дижиииииииииии цијенеееееее,избори су прошли! Шишаааааааааајјјјјјј багруууууууу! Ђецоооооо ооооо ђецооооооооооооо! Буууууушшшшшиииииииииииииииии!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмусс

27.10.2022 11:01

Најбоље да буде ТС рат кад вец не моземо зивјет нормално бар да се побијемо измедју себе. Ово не лици ба зивот вец на казну. Зарадис плату пола дас на гориво пола на кредит керов курац

ОДГОВОРИТЕ