Српски парламент изабрао нову Владу Републике Србије

Нова Влада Србије поред премијера, има 28 министара, од којих су тројица без портфеља.

Србија 26.10.2022 | 20:10
Српски парламент изабрао нову Владу Републике Србије

- Скупштина Србије изабрала је вечерас нову Владу са Аном Брнабић на челу.

За Владу гласало је 157 од 225 присутних посланика, док је 68 посланика било против. Међу оним који су гласали није било суздржаних.

Нова Влада Србије поред премијера, има 28 министара, од којих су тројица без портфеља.

Први потпредсједник владе и министар спољних послова је Ивица Дачић, на мјесту министра финансија остао је Синиша Мали, а на мјесту министра културе реизабрана је Маја Гојковић.

Своје министарске позиције и ресоре задржали су министар правде Маја Поповић, заштите и животне средине Ирена Вујовић, просвјете Бранко Ружић и министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Министарство одбране Србије од сада ће водити Милош Вучевић, а досадашњи шеф дипломатије Никола Селаковић прелази на мјесто министра за рад, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић биће задужена за бригу о породици и демографији, а Томислав Момировић из саобраћаја прелази у ресор унутрашње и спољне трговине.

Нови су и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, који је до сада био на челу БИА, министар привреде Раде Баста који је дошао са мјеста директора "Београдских електрана", а министар саобраћаја биће Горан Весић биће доскорашњи замјеник градоначелника Београда.

Нови министар за европске интеграције је Тања Мишчевић, министар управе и локалне самоуправе је Александар Мартиновић, Томислав Жигманов преузима ресор људских права, а љекар Даница Грујичић биће министар здравља.

Бивши тренер одбојкашке репрезентације и предсједник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић изабран је за министра спорта.

Министар пољопривреде је Јелена Танасковић, енергетику је преузела Дубравка Ђедовић Негре, а министарство науке Јелена Беговић. Министарство туризма водиће Хусеин Мемић, а Министарство информисање и телекомуникације Марко Благојевић.

Министри без портфеља су Новиц Тончев, Ђорђе Милићевић и Един Ђерлек.

Брнабићева је у експозеу навела да ће ова Влада имати много веће изазове него што су могли да замисле и да ће ово бити Влада континуитета.

(Срна Фото: Новости/Д. Миловановић)

Коментари / 0

Оставите коментар