Srpski parlament izabrao novu Vladu Republike Srbije

Nova Vlada Srbije pored premijera, ima 28 ministara, od kojih su trojica bez portfelja.

Srbija 26.10.2022 | 20:10
Srpski parlament izabrao novu Vladu Republike Srbije

- Skupština Srbije izabrala je večeras novu Vladu sa Anom Brnabić na čelu.

Za Vladu glasalo je 157 od 225 prisutnih poslanika, dok je 68 poslanika bilo protiv. Među onim koji su glasali nije bilo suzdržanih.

Nova Vlada Srbije pored premijera, ima 28 ministara, od kojih su trojica bez portfelja.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, na mjestu ministra finansija ostao je Siniša Mali, a na mjestu ministra kulture reizabrana je Maja Gojković.

Svoje ministarske pozicije i resore zadržali su ministar pravde Maja Popović, zaštite i životne sredine Irena Vujović, prosvjete Branko Ružić i ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić.

Ministarstvo odbrane Srbije od sada će voditi Miloš Vučević, a dosadašnji šef diplomatije Nikola Selaković prelazi na mjesto ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Кisić Tepavčević biće zadužena za brigu o porodici i demografiji, a Tomislav Momirović iz saobraćaja prelazi u resor unutrašnje i spoljne trgovine.

Novi su i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je do sada bio na čelu BIA, ministar privrede Rade Basta koji je došao sa mjesta direktora "Beogradskih elektrana", a ministar saobraćaja biće Goran Vesić biće doskorašnji zamjenik gradonačelnika Beograda.

Novi ministar za evropske integracije je Tanja Miščević, ministar uprave i lokalne samouprave je Aleksandar Martinović, Tomislav Žigmanov preuzima resor ljudskih prava, a ljekar Danica Grujičić biće ministar zdravlja.

Bivši trener odbojkaške reprezentacije i predsjednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić izabran je za ministra sporta.

Ministar poljoprivrede je Jelena Tanasković, energetiku je preuzela Dubravka Đedović Negre, a ministarstvo nauke Jelena Begović. Ministarstvo turizma vodiće Husein Memić, a Ministarstvo informisanje i telekomunikacije Marko Blagojević.

Ministri bez portfelja su Novic Tončev, Đorđe Milićević i Edin Đerlek.

Brnabićeva je u ekspozeu navela da će ova Vlada imati mnogo veće izazove nego što su mogli da zamisle i da će ovo biti Vlada kontinuiteta.

(Srna Foto: Novosti/D. Milovanović)

Komentari / 0

Ostavite komentar