Одгођена одлука министара ЕУ о куповини гаса

Државе чланице Европске уније (ЕУ) одложиле су за мјесец дана одлуку у вези са превазилажењем дубоких разлика око мјера за заштиту грађана од енергетске кризе.

Свијет 25.10.2022 | 22:38
Одгођена одлука министара ЕУ о куповини гаса

На састанку 25. октобра министара енергетике земаља чланица ЕУ, донесена је одлука да се Европска комисија задужи да припреми приједлоге који би били спремни за усвајање на ванредном састанку 24. новембра.

Иако није донесена никаква техничка одлука, предсједавајући Јозеф Сикела, замјеник премијера Чешке, рекао је да постоји консензус да земље чланице треба да се фокусирају на заједничку куповину гаса како би избјегле да се такмиче међу собом у набавци тог енергента.

На прошлонедељном самиту ЕУ није постигнут договор о мјерама, али су учесници тврдили да постоји осјећај заједничког интереса по том питању.

Како се приближава зима, рачуни за струју су све виши за домаћинства, а нека предузећа су на ивици банкрота, због чега многи позивају државе ЕУ да се што прије договоре о мјерама.

Цијене гаса пале су посљедњих дана, усред благог времена и док су земље пуниле резервоаре овог енергента.

Међутим, неки званичници ЕУ рекли су да је и даље потребно ограничење како би се заштитили од потенцијалних скокова цијена док Европа улази у зиму.

(РСЕ Фото: Тањуг/Илустрација)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бета 2

26.10.2022 05:05

Ускоро па потпуни распад неоколинијалистицке творевине..

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

26.10.2022 05:49

ЕУ је као балон, сваког цаса треба да прсне!

ОДГОВОРИТЕ