Odgođena odluka ministara EU o kupovini gasa

Države članice Evropske unije (EU) odložile su za mjesec dana odluku u vezi sa prevazilaženjem dubokih razlika oko mjera za zaštitu građana od energetske krize.

Svijet 25.10.2022 | 22:38
Odgođena odluka ministara EU o kupovini gasa

Na sastanku 25. oktobra ministara energetike zemalja članica EU, donesena je odluka da se Evropska komisija zaduži da pripremi prijedloge koji bi bili spremni za usvajanje na vanrednom sastanku 24. novembra.

Iako nije donesena nikakva tehnička odluka, predsjedavajući Jozef Sikela, zamjenik premijera Češke, rekao je da postoji konsenzus da zemlje članice treba da se fokusiraju na zajedničku kupovinu gasa kako bi izbjegle da se takmiče među sobom u nabavci tog energenta.

Na prošlonedeljnom samitu EU nije postignut dogovor o mjerama, ali su učesnici tvrdili da postoji osjećaj zajedničkog interesa po tom pitanju.

Kako se približava zima, računi za struju su sve viši za domaćinstva, a neka preduzeća su na ivici bankrota, zbog čega mnogi pozivaju države EU da se što prije dogovore o mjerama.

Cijene gasa pale su posljednjih dana, usred blagog vremena i dok su zemlje punile rezervoare ovog energenta.

Međutim, neki zvaničnici EU rekli su da je i dalje potrebno ograničenje kako bi se zaštitili od potencijalnih skokova cijena dok Evropa ulazi u zimu.

(RSE Foto: Tanjug/Ilustracija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Beta 2

26.10.2022 05:05

Uskoro pa potpuni raspad neokolinijalisticke tvorevine..

ODGOVORITE
Name

realnost

26.10.2022 05:49

EU je kao balon, svakog casa treba da prsne!

ODGOVORITE