Колико у БиХ трају суђења за крађе на изборима?

У Тужилаштву Босне и Херцеговине и Окружном тужилаштву у Бањалуци, 17 дана након одржаних избора, налази се 176 кривичних пријава за изборне преваре. Кривичне пријаве је поднијела опозиција у Републици Српској. 

Босна и Херцеговина 24.10.2022 | 09:50
Колико у БиХ трају суђења за крађе на изборима?

Како је саопштено из Тужилаштва, тек требају испитати наводе и формирати предмете. 

То није први пут да политичке странке, невладине организације или Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ подносе казнене пријаве надлежним тужилаштвима због изборних пријевара.

Само након локалних избора, одржаних 2020. године, ЦИК БиХ је поднио пријаве против 647 чланова бирачких одбора широм земље. 

ЦИК БиХ нема информације колико је оптужница подигнуто и колико особа је осуђено након тога. Оно што знају је да је једна пријава, против предсједнице бирачког одбора у Фочи одбачена.

Тужилаштво Брчко Дистрикта након локалних избора у новембру 2020. године подигло је оптужнице против 15 особа, чланова бирачких одбора или кандидата на изборима, по разним основама.

Двије године касније донесено је десет правоснажних пресуда. Посљедње су изречене у мају 2022. године.

- Од десет правоснажно пресуђених, мислим да их је осам склопило споразуме о признању кривице, које је суд прихватио и изрекао затворске казне. Двије особе су неправоснажно осуђене, од чега је једној одређено поновљено суђење, а три чекају суђење - казао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) главни тужилац Брчко дистрикта БиХ, Зекерија Мујкановић.

Један од осуђених је и бивши посланик Чавићевог Народног демократског покрета (НДП) у Скупштини Брчко Дистрикта БиХ, Радослав Богичевић. С бившим страначким колегом и послаником Ненадом Којићем, проглашен је кривим за "покушај изборне пријеваре".

Њих двојица су, према оптужници, уз помоћ других особа набављали личне документе суграђана и пријављивали их за гласање из иностранства, с намјером да гласају за њих и НДП. Заузврат су обећавали радна мјеста.

- Ја сам то (суђење) завршио, заборавио и не желим тога више да се сјећам. Добио сам четири мјесеца затвора. Споразумно сам то направио, нећу се ни ја жалити, ни тужилац - казао је Богичевић за РСЕ.

Бивши посланик Хрватске сељачке странке у Скупштини Брчко Дистрикта БиХ Пејо Мендеш осуђен је на шест мјесеци затвора за исто кривично дјело. Осуђени су и његови помагачи Јасмин Равкић и Мато Глухаковић на четири, односно два мјесеца затвора.

- Било некад. Завршено је све - казао је Мендеш за РСЕ не желећи говорити о детаљима. 

Тренутно је пред брчанским судом у току суђење Драгани Остојић, која је оптужена за "покушај изборне пријеваре".

- Процес траје око годину дана. Тренутно је на реду вјештачење и изношење доказа одбране - казао је њен адвокат Осман Мулахалиловић за РСЕ.

Након доношења пресуде, ако се тужилаштво  или одбрана буду жалили, процес се наставља на Апелацијском суду Брчко Дистрикта БиХ.

(РСЕ)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Зена борац

24.10.2022 08:00

Судјење није ни поцело, бахата власт цува своје послуснике, преко послусних тузиоца и судија. У свакој дрзави је лопов осудјен код нас појо вук магарца. Дивље зивотиње, па ста цес, таква нам је и дрзава. Судјена трају дузе од зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ппоопп

24.10.2022 10:44

Које послушнике, ево у Братунцу оних који кажу да су вреће послате читаве. "Чланове изборних комисија у Братунцу чине ДНС, СДА и независни кандидат. У Шековићима СДС и два из ПДПа. Очигледна играрија служби са запада и Бошњака.

Name

Усорац

24.10.2022 12:17

Ипак Добој предњачи и по броју поднесених као и по броју потврђених оптужница.Прве пресуде се очекују 2048.кад унука тужитељке жељке наслиједи маму а мама је већ на корак да наслиједи баку.То је најприближнији термин који се може очекивати од ових честитих”носилаца правосудних функција”.

Name

БАЊА ЛУКА

24.10.2022 08:09

Комплет секту осудити све сами неписмени шљам и дезертери !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА ОВОМ ВЛАСТИ

24.10.2022 08:09

100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

24.10.2022 08:30

Тузбе це стајати док траје ова власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

24.10.2022 10:20

КАКО ЋЕ САМИ СЕБЕ ОСУДИТИ, ПА ДА ОДУ У ЗАТВОР.

Name

Судија

24.10.2022 08:52

Кривица пријава и против тузиоца и судија ста се цека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслић

24.10.2022 09:29

Па кад су били избори у Теслићу? Доказан покушај крађе и појео вук магарца. Тако је кад сви имају ораха у џепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

24.10.2022 09:42

Трају до застаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

24.10.2022 13:09

Трају до смрти оптуженог, или нагодба, па 4 мијесеца мурије. Људи моји па то је смијурија. Питај како прођу нпр у Америци за несто слицно?

Name

Ре

25.10.2022 07:25

Корумпирани ЦИК одбили понављање избора знаци поптлацени сте крај прице јос само додика да прогласите за преседника

ОДГОВОРИТЕ