Затворен 20. Национални конгрес КПК-а, Си Ђинпинг одржао говор

20. Национални конгрес Комунистичке партије Кине (КПК) затворен је у суботу у Великој дворани народа у Пекингу, пошто су изабрани 20. Централни комитет КПК-а и 20. Централна комисија КПК-а за дисциплинску инспекцију и усвојене Резолуција о извештају 19. Централног комитета КПК-а, Резолуција о извештају о раду 19. Централне комисије за дисциплинску инспекцију и Резолуција о амандману статута КПК-а.

Свијет 22.10.2022 | 17:33
Затворен 20. Национални конгрес КПК-а, Си Ђинпинг одржао говор

Си Ђинпинг је у говору одржаном на завршној седници рекао да је 20. Национални конгрес КПК-а успешно завршен захваљујући заједничким напорима свих делегата. 

У извештају са 19. Централног комитета КПК-а, који је усвојен на Конгресу, придржавајући се марксизма-лењинизма, мисли Мао Цедунга, теорије Денг Сијаопинга, важне мисли о томе да КПК увек заступа развојне захтеве кинеских напредних продуктивних снага, као и оријентацију кинеске напредне културе и основне интересе најширих маса кинеског народа, научног изгледа развоја и свеобухватне имплементације мисли о социјализму са кинеским карактеристикама у новој ери, анализирана је међународна и домаћа ситуација, изнете су главне партијске теме и сумиран је рад у протеклих пет година.

Извештај је донео стратешке планове за свеобухватну изградњу модерне социјалистичке земље и свеобухватно промовисање подмлађивања кинеске нације, а такође је поставио смернице за деловање у правцу развоја Партије и земље у новој ери и остварење других стогодишњих циљева, истакао је Си Ђинпинг.

У извештају о раду Централне комисије КПК-а за дисциплинску инспекцију, који је усвојен на заседању, наводени су пракса и важни ефекти комисија КПК-а за дисциплинску инспекцију на свим нивоима под руководством Централног комитета КПК-а након 19. Националног конгреса КПК-а.

Поред тога, објашњен је значај строгог партијског управљања и изградње КПК-а у новој епохи за свестрану изградњу модерне социјалистичке земље и за велико подмлађивање кинеске нације.

Такође, у њему је представљен велики значај партијске револуције за друштвену револуцију, али је и приказана одлучност Партије у борби против корупције.

Амандман на статут партије, који је усвојен на заседању, представља резултат иновације теорије, праксе и система. Такође, у амандману су изнети захтеви да се ојача свестрано руководство Партије, строго партијско управљање, као и да се побољша партијска изградња и партијска револуција.

Чланови Сталног комитета Политбироа Централног комитета КПК-а 20. сазива обухватају врхунске кадрове и представнике из свих крајева, свих одељења, свих линија фронта и свих занимања. Одабир чланова је рационалан. Они су одабрани у складу са очекивањима Централног комитета КПК-а и у складу са очекивањима ширих народних маса, уз вођење рачуна о реалном избору кадровског тима.

Ови чланови ће засигурно сносити важну историјску одговорност у вођењу народа свих националности, као и у изградњи модерне социјалистичке земље и великом подмлађивању кинеске нације.

На заседању је изабрана нова Централна комисија КПК-а за дисциплинску инспекцију. Све смернице и резултати на заседању 20. Националног конгреса Партије ће засигурно играти важну улогу у обезбеђивању свестране изградње модерне социјалистичке земље, те у великом подмлађивање кинеске нације и у новој победи социјализма са кинеским карактеристикама.

„Као представници Националног конгреса КПК-а, имамо славну мисију и велику одговорност. Морамо имати на уму првобитну мисију Партије, јачати наше идеале и уверења и преносити велики дух партијске изградње. Морамо озбиљно проучавати и разумети партијске теорије, принципе и политику и спроводити стратешки план Централног комитета Партије за изградњу модерне социјалистичке земље на свестрани начин и промовисање великог подмлађивања кинеске нације на свестрани начин.

Морамо свесније проучавати, придржавати се, спроводити и одржавати Устав Партије и одржавати висок степен доследности са Централним комитетом Партије у идеологији, политици и деловању. Морамо имати на уму да су земља људи и да су људи земља. Неопходно је практиковати основну сврху служења народу свим срцем. Морамо увек бити уз народ, активно одражавати гласове вец́ине чланова Партије и народа, коректно обављати своје репрезентативне дужности и свесно прихватити надзор над Партијом и народом.

Морамо повећавати политичко расуђивање и разумевање, те преузети вођство у очувању ауторитета и централизованог и јединственог руководства Централног комитета Партије, али и преузети вођство у поштовању политичке дисциплине и политичких правила. Исто тако морамо преузети вођство у побољшању партијског духа и трудити се да сву своју мудрост и снагу усмеримо како би допринели стварима које се тичу Партије и народа, као и да свим члановима Партије дамо пример и оправдавамо поверење вец́ине чланова Партије“, истакао је Си Ђинпинг.

Он је нагласио да је Комунистичка партија Кине прошла век борбе и да је кренула новим путем за полагање испита. „Током протеклих 100 година, Партија је ујединила и водила народ свих етничких група у земљи до великих победа у новодемократској револуцији, социјалистичкој револуцији и изградњи, реформи и отварању према свету, као и у социјалистичкој модернизацији.

Партија нас је увела у нову еру социјализма са кинеским карактеристикама“, навео је Си. 

„Потпуно смо сигурни и способни да створимо нова и вец́а чуда која ц́е импресионирати свет у новој ери и у новом путовању. Цела Партија мора да се уједини око Централног комитета Партије, као и да високо држи велику заставу социјализма са кинеским карактеристикама, али и да ради на јачању историјског самопоуздања, да се усуђује да се бори, да се усуђује да победи, да напорно ради и да иде напред, да се уједини и поведе припаднике свих етничких група у земљи да теже остварењу циљева и задатака које је поставио 20. Национални конгрес Комунистичке партије Кине“, рекао је Си Ђинпинг.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ли Мун

22.10.2022 22:53

Јест се налапрдо, ко це му то цитати. Као он паметан, ето да нема њега не би било ни кинеза......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2022 22:57

Да нема њега, не би било ни планете, ни ријека, ни цвјетица, 113%!

Name

Рамбо

22.10.2022 23:00

Ови фасизоидни комплексаси се бас накотили. Кина, русија, сјеверна кореја, Камбодза, сад и по бакинцима расту ко пелцоване паприке...

ОДГОВОРИТЕ