Зашто плашите народ ако је заиста ваша побједа чиста?!

Нажалост, наше друштво нити жели, нити му дозвољава, јер живимо у систему који је спреман да уништи сваког ко му на било који начин покуша да стане на пут.

Република Српска 22.10.2022 | 13:46
Зашто плашите народ ако је заиста ваша побједа чиста?!

Пише: Бранко Докић, професор емеритус

У свом ауторском чланку од 16. 10. 2022. објављеном на БН порталу универзитетски професор Ђорђе Вуковић пита се јесу ли нормални они који без икаквог стида, брутално и  бјесомучно политички и медијски линчују универзитетску професорку Јелену Тривић, предсједничког кандидата на октобарским изборима ове године.

Ђорђе се с правом пита је ли могуће да нико из академске заједнице Српске није јавно осудио тај оркестрирани, срамотни и антицивилизацијски прогон наше колегинице, мајке, супруге, кћерке.

У сваком друштву интелектуалац би требало да буде свијест и савјест тог друштва. Питање је да ли му друштво то дозвољава или жели да он то буде.

Нажалост, наше друштво нити жели, нити му дозвољава, јер живимо у систему који је спреман да уништи сваког ко му на било који начин покуша да стане на пут. Том поразном чињеницом не оправдавам академску заједницу која се није огласила поводом ноторних лажи против њене чланице.

Та заједница је, нажалост, саучесник стварања оваквог система. Она се није огласила када нам је јавно изречена порука „џаба вам диплома, ако нисте у правој партији“ или што нам студенти генерације „обијају“ бирое за запошљавање, а њихова мјеста заузимају разне „курсаџије“ или они са сумњивим дипломама, заборављајући притом да су највећа несрећа цивилизације учени глупани.

Изгледа да нам је интелигенција све више вјештачка, али су диктатори и полтрони и даље сто одсто природни.

Опште је познато да се у лову и у предизборној кампањи највише лаже - у лову ради смијеха, а у изборима ради освајања власти. У цивилизованим друштвима постоје границе до којих се може лагати. Све изнад тога је кажњиво. Код нас законска ограничења се не поштују, а морална и цивилизацијска код неких појединаца и не постоје.

Једноставно, циљ оправдава средство, а циљ је „побједа“ по сваку цијену.

Нељудским и антицивилизацијским средствима борбе за власт треба стати у крај. То је оно за шта се Јелена залаже. Она, као универзитетски професор, жели да буде свијест и савјест свог друштва, без обзира на отпоре и пријетње система. Зато заслужује и заштиту и подршку академске заједнице.

Заштиту од политичког и медијског линча заснованог на ноторним лажима.

Знају они да лаж између осталог може да узрокује бол сто пута већу неголи батина. Лаж се, наиме, не убија тољагом. Она се провлачи крвним жилама попут отрова, полако и опрезно, па се не примјећује како дјелује.

Циљ лажи је не само политичка дискредитација, већ и ликвидација човјека, било ударом на његово здравље, било преко неког занесењака каквих је нажалост све више.

Штитећи Јелену од лажи универзитет штити себе.

Зато је већ морао да затражи истрагу о наводним милионским новчаним трансакцијама. Када то већ није урадио, за очекивати је да ће подржати правосудне органе уколико Јелена поднесе кривичну пријаву. Лажне оптужбе о корумпираним професорима једнако оптужују професоре и универзитет.

Академска заједница треба да подржи Јелену Тривић у њеном настојању да се испита све што се дешавало у изборном дану и ноћи и приведу правди сви они који су евентуално чинили пропусте или кривична дјела. На то их обавезују закони и Републике Српске и БиХ, али и међународна Декларација о правима човјека, по којој закони треба да буду једнаки за све и када штите и када кажњавају.

Преиспитивање изборног процеса требало би да је у интересу и владајуће коалиције.

И досад су кружиле приче о изборним крађама. Ако су биле неосноване, ево прилике да се оповргну и оне из прошлости и ове актуелне.

Поготово би то требало бити у интересу оних који су сигурни у своју „чисту“ побједу. У чему је проблем да сачекају десетак дана да се гласови преброје и отклоне све сумње у то да ли је та побједа заиста „чиста“?

Умјесто тога, они призивају сукобе Срба и Срба, организују излазак народа на улице. Све то недвосмислено указује на то да знају шта су урадили и да их је страх од резултата истраге.

Управо док пишем ове редове добих информацију о петицији подршке Додику коју су потписали интелектуалци из Србије, Српске и свијета.

Потпуно је нејасно о каквој се подршци ради у току провјере регуларности избора. Основане су сумње да је било крађе гласова и то баш у корист Додика.

Упозорење да нико не смије да мијења и поништава изборне резултате у овом тренутку би значило да Централна изборна комисија не би смјела да мијења записнике са изборних мјеста у којим је већ установљен низ пропуста и крађе гласова.

Невјероватно је да толики број интелектуалаца потписује петицију за легализовање крађе. Да су потписници тражили подршку правној држави, радо бих им се придружио. Оваква петиција, у овом тренутку, недвосмислено показује да се онај који ју је тражио боји истине.

Неки од потписника су добро обманути. Познато је да онај ко обмањује често и сам постаје жртва обмане.

(БН)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Спаце Лорд

22.10.2022 11:52

Свака част Докићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

22.10.2022 14:00

Осим на властодрсце,после ове петиције,срамота "интелектуалаца",какви год бики је дупло веца од крадје избора.Академска заједница подрзава понављаца разреда месарске трогодисње сколе,а не свок колегу,студента генерације Јелену Тривиц.Треба да се стиде и звања и образа.

Name

Озренац

22.10.2022 16:37

Хајде да видимо колико има “храбрих” међу универзитетским професорима и подрже размишљање проф.Докића стављајући свој потпис идпод овог текста!Гарантујем да их данас нема више од десетак а кад режим падне сви ће бити првоборци револуције.Свједоци смо данас да режим подржава 100 тзв интелектуалаца и да врх СПЦ ћути.Мене лично не би изненадили и да стану иза Додига и Жељке.Нек прегладају матичне књиге и саопште да ли су и кад ови лажни Срби крштени.Прије 20 година нису били!Срамота је шта се дешава са српским народом.

Name

Слобода

22.10.2022 12:01

Криминалци и лопови боје се да изгубе власт. ЦЕКА ИХ ЗАТВОР!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО

22.10.2022 12:34

Браво! Интелектуалци добро подмазани! “Пара врти гдје бургија неће”!

Name

Ицх

22.10.2022 13:27

Од " интелектуалаца" који подржавају додика, барем њих пола је добило јаке позиције и плате захваљујући додику. Њима још једино пертле вире из тамне стране додика. Додик би рађе зататовао него предао власт. Проклетство је убило човјека то и додик некад давно бјеше

Name

Ко је ко

22.10.2022 12:03

.....е овај текст професоров је далеко јачи од Додикових митингаша....овај текст брутално уништава ехо Додиковог митинга и прије него митинг почне његов ехо (ехо митинга) је мртав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невена

22.10.2022 12:03

Е ово је прави интелектуалац и професор! Један Докић подржава Јелену, а Ђајић Додика. То је та разлика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.10.2022 17:32

Па нек те ови онда љече кад се разболиш недај боже

Name

11903

23.10.2022 05:40

Горане! Радим у здравству 34 године. Можда сам толико старији од тебе. Не коментариши оно што незнаш или знаш врло оскудно. У протеклих 3 године на укц-у се десило неколико самоубистава да је управа морала да осигура прозоре као да се ради о казненопоправном дому а не о здравственуој установи највишег ранга у РС.

Name

Милица

22.10.2022 12:03

Браво професоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

22.10.2022 12:04

Бранко Докић је један од ријетких храбрих чланова академске заједнице. Нажалост, требало би их бити више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаков

22.10.2022 12:05

Господин! Права вриједност је подршка оваквог човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко БАЊАЛУЧАНИН

22.10.2022 12:05

Капа доле, професоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

22.10.2022 12:07

Свака вам част професоре Бранко Докић и Ђорђе Вуковић, хвала вам што се огласиште у име истине!!! Остала "еиита" и такозвани "академски грађани" ћуте зног личног интереса и позиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

22.10.2022 12:17

Риједак примјер господина и човјека!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

22.10.2022 12:20

Како се усуђује једна професорица да руши мафију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

22.10.2022 12:22

Застрасивање је њихов бизнис, тако добијају власт. Да немају то они би вец прије скоро 10 година вец изгубили. А народ наиван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пп

22.10.2022 12:24

Текст одличан, ал шта нам вриједи кад ти потписници понижавају себе уништавају нас градјане и подржавају подобне Бранковиће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

22.10.2022 12:28

Има ли још поштених као госп. ДОКИЋ И ВУКОВИЋ????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

22.10.2022 12:30

Коначно професоре било је вријеме да неко стане иза Јелене,ви сте други на јавној листи и свака вам част као и проф.Вуковицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

22.10.2022 12:33

Додикова и Цвијановицкина академска заједница спала на ниво Змаја од Сипова и они и припадају тим и таквима. То су њихови академици и слуге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зена борац

22.10.2022 12:34

Респект. Браво за професора. Све рецено без увијања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

22.10.2022 12:40

Памтим га као врло коректног и доброг професора.Прави интелектуалац,чија ријеч има тежину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никакво Чудо

22.10.2022 12:50

Они баштине традиције комунистичке партије, у све то су убацили и секташко мафијашких метода ! Живимо у истом оном друштву, када је Портир у Предузећу, који је био члан партије, био већа фаца од Инжињера који није био у партији !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линуx

22.10.2022 12:59

Они везе са комунистима немају, преузели су од СДС-а националистичку реторику којом владају. А ону глупост о инжењеру и портиру може изрећи само антикомунизмом затрован мозак.

Name

Ре

22.10.2022 13:30

Комунизам је имао много лоших страна које је требало мијењати, али је ппет био бољи од све једног вида турбонационализма који смо добили проклетим ратом

Name

Хе Хе

22.10.2022 16:07

Занимљиво да неки дан данас бране комунизам, а све ово што се дешава данас, управо су последице комунизма !

Name

Ре

22.10.2022 21:48

Ма опустите се,све пролази,па и ово.Биће и гори дана,народ се са политичарима посилио.Све послати у Војску на служење војног рока и радне акције.Вратити монархију!

Name

Марко

22.10.2022 13:49

Академска заједница је нула,нула,нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.10.2022 16:39

За коментар о дипломама вас разумијем,али ево питања "како стати у крај томе?" Можете ли затворити факултете? Не можете. Зашто? Не акредитује их Влада. Можете ли поништити нелегално стечене дипломе? Не можете. Да ли корупције има само на приватним? Не,има и на државним. Узмите само примјер крагујевачког универзитета и све ће вам бити јасно. Криза части и поштења је свуда,зато као друштво пропадамо. Имате лоше образовање које креће још из основне школе и то нико више не зна како вратити на прави пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.10.2022 17:33

ОООО Земљо отвори се и ова гребалица се јавила ... Па нема од шта се овај није огребао и нафато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

22.10.2022 18:23

Поносна сам што ми је професор Докић био професор. Умјерен, праведан, професор са великим знањем и прије свега прави човјек. Свака част професоре, ово што сте написали има велику тежину и погођено право у срж проблема.

Name

Бања Лука

20.04.2023 22:53

Апсолутно тачно

Name

Владимир

22.10.2022 19:10

Овај Дорде Вуковиц се уопсте на разумје у реалну политику.Дјаба му је сто је професор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

22.10.2022 19:29

Бјежте народе из ове биједе дајтеДодику РС нек се наједе он а ми богами нећемо с њим само што даље то боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

22.10.2022 20:13

СВАКА ЦАСТ ПРОФЕСОРЕ.АКАДЕМСКА ЗАНЕДНИЦА ПРЕЦУТНО ПОСМАТРА СВЕ СТО СЕ ДЕСАВА НА ПОЛИТИЦКОЈ СЦЕНИ КАО ДА СЕ НЕ ДЕСАВА ЊИХОВОЈ КОЛЕГИНИЦИ КАНДИДАТУ ЗА ПРЕДСНЕДНИКА.МНОГИМА ОД ЊИХ ОВО ОДГОВАРА.СВАКИ ДРУГИ ЈЕ ДОКТОР НАУКА НАРАВНО ЗА НОВАЦ И ТО ОНАЈ КОЈИ ОТИМАЈУ ОД НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха, ха, ха

22.10.2022 21:28

Ако је мајка, себи је радјала, ста ми имамо с тим? Ако је професор, опет њена приватна ствар, али није приватна ствар њено појављивање сутрадан послије илзбора у амбасади стране дрзаве! Нека објасни то!

ОДГОВОРИТЕ