Zašto plašite narod ako je zaista vaša pobjeda čista?!

Nažalost, naše društvo niti želi, niti mu dozvoljava, jer živimo u sistemu koji je spreman da uništi svakog ko mu na bilo koji način pokuša da stane na put.

Republika Srpska 22.10.2022 | 13:46
Zašto plašite narod ako je zaista vaša pobjeda čista?!

Piše: Branko Dokić, profesor emeritus

U svom autorskom članku od 16. 10. 2022. objavljenom na BN portalu univerzitetski profesor Đorđe Vuković pita se jesu li normalni oni koji bez ikakvog stida, brutalno i  bjesomučno politički i medijski linčuju univerzitetsku profesorku Jelenu Trivić, predsjedničkog kandidata na oktobarskim izborima ove godine.

Đorđe se s pravom pita je li moguće da niko iz akademske zajednice Srpske nije javno osudio taj orkestrirani, sramotni i anticivilizacijski progon naše koleginice, majke, supruge, kćerke.

U svakom društvu intelektualac bi trebalo da bude svijest i savjest tog društva. Pitanje je da li mu društvo to dozvoljava ili želi da on to bude.

Nažalost, naše društvo niti želi, niti mu dozvoljava, jer živimo u sistemu koji je spreman da uništi svakog ko mu na bilo koji način pokuša da stane na put. Tom poraznom činjenicom ne opravdavam akademsku zajednicu koja se nije oglasila povodom notornih laži protiv njene članice.

Ta zajednica je, nažalost, saučesnik stvaranja ovakvog sistema. Ona se nije oglasila kada nam je javno izrečena poruka „džaba vam diploma, ako niste u pravoj partiji“ ili što nam studenti generacije „obijaju“ biroe za zapošljavanje, a njihova mjesta zauzimaju razne „kursadžije“ ili oni sa sumnjivim diplomama, zaboravljajući pritom da su najveća nesreća civilizacije učeni glupani.

Izgleda da nam je inteligencija sve više vještačka, ali su diktatori i poltroni i dalje sto odsto prirodni.

Opšte je poznato da se u lovu i u predizbornoj kampanji najviše laže - u lovu radi smijeha, a u izborima radi osvajanja vlasti. U civilizovanim društvima postoje granice do kojih se može lagati. Sve iznad toga je kažnjivo. Кod nas zakonska ograničenja se ne poštuju, a moralna i civilizacijska kod nekih pojedinaca i ne postoje.

Jednostavno, cilj opravdava sredstvo, a cilj je „pobjeda“ po svaku cijenu.

Neljudskim i anticivilizacijskim sredstvima borbe za vlast treba stati u kraj. To je ono za šta se Jelena zalaže. Ona, kao univerzitetski profesor, želi da bude svijest i savjest svog društva, bez obzira na otpore i prijetnje sistema. Zato zaslužuje i zaštitu i podršku akademske zajednice.

Zaštitu od političkog i medijskog linča zasnovanog na notornim lažima.

Znaju oni da laž između ostalog može da uzrokuje bol sto puta veću negoli batina. Laž se, naime, ne ubija toljagom. Ona se provlači krvnim žilama poput otrova, polako i oprezno, pa se ne primjećuje kako djeluje.

Cilj laži je ne samo politička diskreditacija, već i likvidacija čovjeka, bilo udarom na njegovo zdravlje, bilo preko nekog zanesenjaka kakvih je nažalost sve više.

Štiteći Jelenu od laži univerzitet štiti sebe.

Zato je već morao da zatraži istragu o navodnim milionskim novčanim transakcijama. Кada to već nije uradio, za očekivati je da će podržati pravosudne organe ukoliko Jelena podnese krivičnu prijavu. Lažne optužbe o korumpiranim profesorima jednako optužuju profesore i univerzitet.

Akademska zajednica treba da podrži Jelenu Trivić u njenom nastojanju da se ispita sve što se dešavalo u izbornom danu i noći i privedu pravdi svi oni koji su eventualno činili propuste ili krivična djela. Na to ih obavezuju zakoni i Republike Srpske i BiH, ali i međunarodna Deklaracija o pravima čovjeka, po kojoj zakoni treba da budu jednaki za sve i kada štite i kada kažnjavaju.

Preispitivanje izbornog procesa trebalo bi da je u interesu i vladajuće koalicije.

I dosad su kružile priče o izbornim krađama. Ako su bile neosnovane, evo prilike da se opovrgnu i one iz prošlosti i ove aktuelne.

Pogotovo bi to trebalo biti u interesu onih koji su sigurni u svoju „čistu“ pobjedu. U čemu je problem da sačekaju desetak dana da se glasovi prebroje i otklone sve sumnje u to da li je ta pobjeda zaista „čista“?

Umjesto toga, oni prizivaju sukobe Srba i Srba, organizuju izlazak naroda na ulice. Sve to nedvosmisleno ukazuje na to da znaju šta su uradili i da ih je strah od rezultata istrage.

Upravo dok pišem ove redove dobih informaciju o peticiji podrške Dodiku koju su potpisali intelektualci iz Srbije, Srpske i svijeta.

Potpuno je nejasno o kakvoj se podršci radi u toku provjere regularnosti izbora. Osnovane su sumnje da je bilo krađe glasova i to baš u korist Dodika.

Upozorenje da niko ne smije da mijenja i poništava izborne rezultate u ovom trenutku bi značilo da Centralna izborna komisija ne bi smjela da mijenja zapisnike sa izbornih mjesta u kojim je već ustanovljen niz propusta i krađe glasova.

Nevjerovatno je da toliki broj intelektualaca potpisuje peticiju za legalizovanje krađe. Da su potpisnici tražili podršku pravnoj državi, rado bih im se pridružio. Ovakva peticija, u ovom trenutku, nedvosmisleno pokazuje da se onaj koji ju je tražio boji istine.

Neki od potpisnika su dobro obmanuti. Poznato je da onaj ko obmanjuje često i sam postaje žrtva obmane.

(BN)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Space Lord

22.10.2022 11:52

Svaka čast Dokiću

ODGOVORITE
Name

Sramota

22.10.2022 14:00

Osim na vlastodrsce,posle ove peticije,sramota "intelektualaca",kakvi god biki je duplo veca od kradje izbora.Akademska zajednica podrzava ponavljaca razreda mesarske trogodisnje skole,a ne svok kolegu,studenta generacije Jelenu Trivic.Treba da se stide i zvanja i obraza.

Name

Ozrenac

22.10.2022 16:37

Hajde da vidimo koliko ima “hrabrih” među univerzitetskim profesorima i podrže razmišljanje prof.Dokića stavljajući svoj potpis idpod ovog teksta!Garantujem da ih danas nema više od desetak a kad režim padne svi će biti prvoborci revolucije.Svjedoci smo danas da režim podržava 100 tzv intelektualaca i da vrh SPC ćuti.Mene lično ne bi iznenadili i da stanu iza Dodiga i Željke.Nek pregladaju matične knjige i saopšte da li su i kad ovi lažni Srbi kršteni.Prije 20 godina nisu bili!Sramota je šta se dešava sa srpskim narodom.

Name

Sloboda

22.10.2022 12:01

Kriminalci i lopovi boje se da izgube vlast. CEKA IH ZATVOR!

ODGOVORITE
Name

BRAVO

22.10.2022 12:34

Bravo! Intelektualci dobro podmazani! “Para vrti gdje burgija neće”!

Name

Ich

22.10.2022 13:27

Od " intelektualaca" koji podržavaju dodika, barem njih pola je dobilo jake pozicije i plate zahvaljujući dodiku. Njima još jedino pertle vire iz tamne strane dodika. Dodik bi rađe zatatovao nego predao vlast. Prokletstvo je ubilo čovjeka to i dodik nekad davno bješe

Name

Ко је ко

22.10.2022 12:03

.....е овај текст професоров је далеко јачи од Додикових митингаша....овај текст брутално уништава ехо Додиковог митинга и прије него митинг почне његов ехо (ехо митинга) је мртав...

ODGOVORITE
Name

Невена

22.10.2022 12:03

Е ово је прави интелектуалац и професор! Један Докић подржава Јелену, а Ђајић Додика. То је та разлика.

ODGOVORITE
Name

Goran

22.10.2022 17:32

Pa nek te ovi onda lječe kad se razboliš nedaj bože

Name

11903

23.10.2022 05:40

Gorane! Radim u zdravstvu 34 godine. Možda sam toliko stariji od tebe. Ne komentariši ono što neznaš ili znaš vrlo oskudno. U proteklih 3 godine na ukc-u se desilo nekoliko samoubistava da je uprava morala da osigura prozore kao da se radi o kaznenopopravnom domu a ne o zdravstvenuoj ustanovi najvišeg ranga u RS.

Name

Milica

22.10.2022 12:03

Bravo profesore!

ODGOVORITE
Name

Mirko

22.10.2022 12:04

Branko Dokić je jedan od rijetkih hrabrih članova akademske zajednice. Nažalost, trebalo bi ih biti više

ODGOVORITE
Name

Jakov

22.10.2022 12:05

Gospodin! Prava vrijednost je podrška ovakvog čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Marko BANJALUČANIN

22.10.2022 12:05

Kapa dole, profesore!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

22.10.2022 12:07

Svaka vam čast profesore Branko Dokić i Đorđe Vuković, hvala vam što se oglasište u ime istine!!! Ostala "eiita" i takozvani "akademski građani" ćute znog ličnog interesa i pozicija.

ODGOVORITE
Name

Pravda

22.10.2022 12:17

Rijedak primjer gospodina i čovjeka!!!

ODGOVORITE
Name

Mile

22.10.2022 12:20

Kako se usuđuje jedna profesorica da ruši mafiju

ODGOVORITE
Name

TDI

22.10.2022 12:22

Zastrasivanje je njihov biznis, tako dobijaju vlast. Da nemaju to oni bi vec prije skoro 10 godina vec izgubili. A narod naivan.

ODGOVORITE
Name

Pp

22.10.2022 12:24

Tekst odličan, al šta nam vrijedi kad ti potpisnici ponižavaju sebe uništavaju nas gradjane i podržavaju podobne Brankoviće.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

22.10.2022 12:28

Ima li još poštenih kao gosp. DOKIĆ I VUKOVIĆ????????

ODGOVORITE
Name

Arsa

22.10.2022 12:30

Konačno profesore bilo je vrijeme da neko stane iza Jelene,vi ste drugi na javnoj listi i svaka vam čast kao i prof.Vukovicu

ODGOVORITE
Name

Realno

22.10.2022 12:33

Dodikova i Cvijanovickina akademska zajednica spala na nivo Zmaja od Sipova i oni i pripadaju tim i takvima. To su njihovi akademici i sluge

ODGOVORITE
Name

Zena borac

22.10.2022 12:34

Respekt. Bravo za profesora. Sve receno bez uvijanja.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

22.10.2022 12:40

Pamtim ga kao vrlo korektnog i dobrog profesora.Pravi intelektualac,čija riječ ima težinu.

ODGOVORITE
Name

Nikakvo Čudo

22.10.2022 12:50

Oni baštine tradicije komunističke partije, u sve to su ubacili i sektaško mafijaških metoda ! Živimo u istom onom društvu, kada je Portir u Preduzeću, koji je bio član partije, bio veća faca od Inžinjera koji nije bio u partiji !

ODGOVORITE
Name

Linux

22.10.2022 12:59

Oni veze sa komunistima nemaju, preuzeli su od SDS-a nacionalističku retoriku kojom vladaju. A onu glupost o inženjeru i portiru može izreći samo antikomunizmom zatrovan mozak.

Name

Re

22.10.2022 13:30

Komunizam je imao mnogo loših strana koje je trebalo mijenjati, ali je ppet bio bolji od sve jednog vida turbonacionalizma koji smo dobili prokletim ratom

Name

He He

22.10.2022 16:07

Zanimljivo da neki dan danas brane komunizam, a sve ovo što se dešava danas, upravo su posledice komunizma !

Name

Re

22.10.2022 21:48

Ma opustite se,sve prolazi,pa i ovo.Biće i gori dana,narod se sa političarima posilio.Sve poslati u Vojsku na služenje vojnog roka i radne akcije.Vratiti monarhiju!

Name

Marko

22.10.2022 13:49

Akademska zajednica je nula,nula,nula.

ODGOVORITE
Name

Ja

22.10.2022 16:39

Za komentar o diplomama vas razumijem,ali evo pitanja "kako stati u kraj tome?" Možete li zatvoriti fakultete? Ne možete. Zašto? Ne akredituje ih Vlada. Možete li poništiti nelegalno stečene diplome? Ne možete. Da li korupcije ima samo na privatnim? Ne,ima i na državnim. Uzmite samo primjer kragujevačkog univerziteta i sve će vam biti jasno. Kriza časti i poštenja je svuda,zato kao društvo propadamo. Imate loše obrazovanje koje kreće još iz osnovne škole i to niko više ne zna kako vratiti na pravi put.

ODGOVORITE
Name

Goran

22.10.2022 17:33

OOOO Zemljo otvori se i ova grebalica se javila ... Pa nema od šta se ovaj nije ogrebao i nafato

ODGOVORITE
Name

Istočno Sarajevo

22.10.2022 18:23

Ponosna sam što mi je profesor Dokić bio profesor. Umjeren, pravedan, profesor sa velikim znanjem i prije svega pravi čovjek. Svaka čast profesore, ovo što ste napisali ima veliku težinu i pogođeno pravo u srž problema.

Name

Banja Luka

20.04.2023 22:53

Apsolutno tačno

Name

Vladimir

22.10.2022 19:10

Ovaj Dorde Vukovic se uopste na razumje u realnu politiku.Djaba mu je sto je profesor.

ODGOVORITE
Name

Darko

22.10.2022 19:29

Bježte narode iz ove bijede dajteDodiku RS nek se najede on a mi bogami nećemo s njim samo što dalje to bolje.

ODGOVORITE
Name

BOBA

22.10.2022 20:13

SVAKA CAST PROFESORE.AKADEMSKA ZANEDNICA PRECUTNO POSMATRA SVE STO SE DESAVA NA POLITICKOJ SCENI KAO DA SE NE DESAVA NJIHOVOJ KOLEGINICI KANDIDATU ZA PREDSNEDNIKA.MNOGIMA OD NJIH OVO ODGOVARA.SVAKI DRUGI JE DOKTOR NAUKA NARAVNO ZA NOVAC I TO ONAJ KOJI OTIMAJU OD NARODA.

ODGOVORITE
Name

Ha, ha, ha

22.10.2022 21:28

Ako je majka, sebi je radjala, sta mi imamo s tim? Ako je profesor, opet njena privatna stvar, ali nije privatna stvar njeno pojavljivanje sutradan poslije ilzbora u ambasadi strane drzave! Neka objasni to!

ODGOVORITE