Сутра рок за објаву резултата - ЦИК најавио сједницу

Хоће ли бити испоштован рок за објаву утврђених резултата? И хоће ли бити уврштени и они за предсједника и потпредсједника Републике Српске. Из ЦИК-а данас шуте, али за сутра најављују сједницу.

Босна и Херцеговина 21.10.2022 | 19:50
Сутра рок за објаву резултата - ЦИК најавио сједницу

Завршава се бројање гласова по наредби ЦИК-а за различите нивое власти. И обједињују резултати. Сутра је рок за проглашење утврђених резултата општих избора. Који су више пута до сада окарактерисани као избори историјских крађа.

“Ми већ 20 дана немамо изборне резултате за 2 и по милиона грађана ове земље. Нема начина да се то разумије. Али има обавеза нечија да спријечи такав облик догађања. Је ли то Европа, је ли то демократски запад, је ли то ОХР или високи представник, ко год да је има обавезу да спријечи мангупе да манипулисање изборном вољом грађана”, каже социолог Есад Бајтал.

Незванично, ЦИК ће сутра објавити утврђене резултате. Али ће изостати они за предсједника и потпредсједника Републике Српске. Јер бројање гласова за тај ниво из појединих општина и градова још траје. Они који нису подржали одлуку ЦИК-а о поновном бројању кажу, ти резултати биће нелогични.

“Када се објаве сутра прелиминарни резлтати избора, онда тек се могу улагати приговори и онда теку рокови за странке да могу улагати приговоре, а онда касније и жалбе Апелационом суду БиХ. Не знам какву ће одлуку донијети ЦИК али ако се пониште избори, и то потврди Суд БиХ онда ЦИК мора поновити изборе на тим бирачким мјестима гдје су поништени резултати избора”, каже Вехид Шехић, бивши члан ЦИК-а.

Шехић вјерује да ће изборни резултати, они финални, бити објављени на вријеме. Сутра се очекује сједница ЦИК БиХ, након које ће можда бити јасније је ли остало довољно времена да се преброје преостали гласови, размотре приговори политичких субјеката али и евентуалних приговора на одлуке ЦИК-а.

У међувремену, државно тужилаштво ради на пријавама и оним пристиглим из ЦИК БиХ али и оним пријава поднесеним против ЦИК-а.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Татар

21.10.2022 18:11

Доиста ова држава тоне све више и дубље.Некада се 7дана прије избора знало тко ће победити а сада ево месец након избора немамо резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БНРТРС

21.10.2022 18:23

И сад напокон ево неких резултата, шта ћемо сад, Сви знамо какви су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

21.10.2022 18:32

Ако опет буде гласање, треба по хитној процедури увести електронско гласање и бројање, као и скенирање листића. А чланове гласачких одбора гдје су утврђене неправилности привремено затворити

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

22.10.2022 05:16

Ако дође до поновног гласања неће бити 30 кандидата него само 2. Бирачки одбори и посматрачи неће бити од скоро 40 политичких субјеката него само оних који чине коалицију око 2 кандидата. За надат је се да ће многи који су 2 октобра чинили кривична дјела бити иза решетака? Тако би поновљени избори имали смисла.

Name

Илија

21.10.2022 18:59

Ма ЦИК ће ту нршто да измува у корист Милорада само ће те нешто виђети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

21.10.2022 19:32

Несто се кува у лонцу, бице верге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.10.2022 20:14

2.5 милиона. 500 000 отисло за владања СДА и СНСД. Бијаху некад преко 3 милиона. Једно јаце индијанско племе које не зна имати своју заједницу са економским и другим просперитетима. Ниво опстине неког свјетског града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобо

22.10.2022 08:05

Запад је отворио три фронта у Европ;Украјина,Косово и БиХ,у Азији;Сјеверна Кореја,Тајван,Тачикистан-Киргистан,Јерменија-Азербејџан,Грузија,Ирак,Иран,Сиријаи Курдистан,у Америци;Колумбија,Венецуела,Никарагва,Куба,Хаити....Ако би се икада Путину исплатило бацити атомску бомбу,онда сад !

ОДГОВОРИТЕ