Sutra rok za objavu rezultata - CIK najavio sjednicu

Hoće li biti ispoštovan rok za objavu utvrđenih rezultata? I hoće li biti uvršteni i oni za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. Iz CIK-a danas šute, ali za sutra najavljuju sjednicu.

Bosna i Hercegovina 21.10.2022 | 19:50
Sutra rok za objavu rezultata - CIK najavio sjednicu

Završava se brojanje glasova po naredbi CIK-a za različite nivoe vlasti. I objedinjuju rezultati. Sutra je rok za proglašenje utvrđenih rezultata opštih izbora. Koji su više puta do sada okarakterisani kao izbori istorijskih krađa.

“Mi već 20 dana nemamo izborne rezultate za 2 i po miliona građana ove zemlje. Nema načina da se to razumije. Ali ima obaveza nečija da spriječi takav oblik događanja. Je li to Evropa, je li to demokratski zapad, je li to OHR ili visoki predstavnik, ko god da je ima obavezu da spriječi mangupe da manipulisanje izbornom voljom građana”, kaže sociolog Esad Bajtal.

Nezvanično, CIK će sutra objaviti utvrđene rezultate. Ali će izostati oni za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. Jer brojanje glasova za taj nivo iz pojedinih opština i gradova još traje. Oni koji nisu podržali odluku CIK-a o ponovnom brojanju kažu, ti rezultati biće nelogični.

“Kada se objave sutra preliminarni rezltati izbora, onda tek se mogu ulagati prigovori i onda teku rokovi za stranke da mogu ulagati prigovore, a onda kasnije i žalbe Apelacionom sudu BiH. Ne znam kakvu će odluku donijeti CIK ali ako se ponište izbori, i to potvrdi Sud BiH onda CIK mora ponoviti izbore na tim biračkim mjestima gdje su poništeni rezultati izbora”, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a.

Šehić vjeruje da će izborni rezultati, oni finalni, biti objavljeni na vrijeme. Sutra se očekuje sjednica CIK BiH, nakon koje će možda biti jasnije je li ostalo dovoljno vremena da se prebroje preostali glasovi, razmotre prigovori političkih subjekata ali i eventualnih prigovora na odluke CIK-a.

U međuvremenu, državno tužilaštvo radi na prijavama i onim pristiglim iz CIK BiH ali i onim prijava podnesenim protiv CIK-a.

(N1)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Tatar

21.10.2022 18:11

Doista ova država tone sve više i dublje.Nekada se 7dana prije izbora znalo tko će pobediti a sada evo mesec nakon izbora nemamo rezultate.

ODGOVORITE
Name

BNRTRS

21.10.2022 18:23

I sad napokon evo nekih rezultata, šta ćemo sad, Svi znamo kakvi su.

ODGOVORITE
Name

Ich

21.10.2022 18:32

Ako opet bude glasanje, treba po hitnoj proceduri uvesti elektronsko glasanje i brojanje, kao i skeniranje listića. A članove glasačkih odbora gdje su utvrđene nepravilnosti privremeno zatvoriti

ODGOVORITE
Name

11903

22.10.2022 05:16

Ako dođe do ponovnog glasanja neće biti 30 kandidata nego samo 2. Birački odbori i posmatrači neće biti od skoro 40 političkih subjekata nego samo onih koji čine koaliciju oko 2 kandidata. Za nadat je se da će mnogi koji su 2 oktobra činili krivična djela biti iza rešetaka? Tako bi ponovljeni izbori imali smisla.

Name

Ilija

21.10.2022 18:59

Ma CIK će tu nršto da izmuva u korist Milorada samo će te nešto viđeti.

ODGOVORITE
Name

Xxx

21.10.2022 19:32

Nesto se kuva u loncu, bice verge.

ODGOVORITE
Name

Goran

21.10.2022 20:14

2.5 miliona. 500 000 otislo za vladanja SDA i SNSD. Bijahu nekad preko 3 miliona. Jedno jace indijansko pleme koje ne zna imati svoju zajednicu sa ekonomskim i drugim prosperitetima. Nivo opstine nekog svjetskog grada.

ODGOVORITE
Name

Cobo

22.10.2022 08:05

Zapad je otvorio tri fronta u Evrop;Ukrajina,Kosovo i BiH,u Aziji;Sjeverna Koreja,Tajvan,Tačikistan-Kirgistan,Jermenija-Azerbejdžan,Gruzija,Irak,Iran,Sirijai Kurdistan,u Americi;Kolumbija,Venecuela,Nikaragva,Kuba,Haiti....Ako bi se ikada Putinu isplatilo baciti atomsku bombu,onda sad !

ODGOVORITE