За злочин у Штрпцима укупно 91 година затвора

- Суд БиХ осудио је првостепеном пресудом на укупно 91 годину затвора седморицу бивших припадника Војске Републике Српске /ВРС/ за учешће у отмици путника из воза у Штрпцима 27. фебруара 1993, који су убијени на подручју Вишеграда, док је Лука Драгичевић ослобођен оптужбе да је издао наређење за одвођење цивила.

Босна и Херцеговина 21.10.2022 | 12:18
За злочин у Штрпцима укупно 91 година затвора

Обрад и Новак Полуга, Петко Инђић, Радојица Ристић, Драган Шекарић, Оливер Крсмановић и Миодраг Митрашиновић осуђени су на по 13 година затвора јер су као саизвршиоци учествовали у убиству 20 цивила који су изведени из воза на линији Београд – Бар, пренијела је Балканска истраживачка мрежа /БИРН/.

Драгичевић је у наведено вријеме био командант Друге подрињске бригаде из Вишеграда, а Инђић командант Интервентне чете ове бригаде, док су остали оптужени били припадници чете.

Рјешењем суда Обраду и Новаку Полуги, Инђићу, Ристићу и Митрашиновићу одређен је притвор у трајању најдуже до девет мјесеци, а Драгичевићу су укинуте мјере забране.

Раније је у предмету са оптуженима био и Бобан Инђић, у односу на којег је поступак раздвојен, док се Крсмановић и Шекарић налазе на издржавању казне у одвојеним предметима који су вођени против њих.

Због смрти је обустављен поступак против Вука Ратковића, који је такође био оптужен за злочин у Штрпцима.

Оптужени Мићо Јовичић постигао је са Тужилаштвом БиХ споразум о признању кривице.

Оптужница у овом предмету подигнута је у мају, а суђење је почело у октобру 2015. године.

На ову пресуду постоји могућност жалбе.

(Срна Фото: АА/Илустрација) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тото

21.10.2022 10:36

Свака цаст, али требало је јос и строзије. Отети недузне људе, људе који су посли на пос'о, па их затим убити, није ниста друго него крволоцност. Зато треба овакве строзије казњавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2022 11:12

Ста се цека са дудаковицем?

Name

Реалиста

21.10.2022 12:58

А шта ћемо са Насером и Атифом? Сви побијени Србски цивили њсу битни?

Name

Лија

21.10.2022 11:12

Сви они који су чинили злочине морају одговарати, али сви без обзира ко су или коме су припадали. Нажалост и овој назови држави није тако. Ко је одговарао за убиство цивила у селу Ледици??? Зашто се ме приведе правди убица војника у великом парку у Сарајеву који ужива заштиту у Холандији?? Ко је убио двије девојчице у насељу Грбавица а зна се да је снајпериста из дијела Сарајева под контролом арбих????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

21.10.2022 12:59

Братунац? То су све Србске жртве то није битно.

Name

Борац

21.10.2022 13:08

Гдје је правда за убијене Србе у Сребреници и око Сребренице, коме се криви Срби ,село моје кравице,на њихов највеци празник Бизиц, убијени на спавању у својим куцама

Name

Рале

22.10.2022 06:53

Јос хајка за србима а србске зртве нису битне. Недај бозе да сам на мјесту оца убијеног дјецака све на ста би посветио остатак зивота било би да скинем главу орицу и ониј елфети. На неправедни суд се неби обазирао

ОДГОВОРИТЕ