Za zločin u Štrpcima ukupno 91 godina zatvora

- Sud BiH osudio je prvostepenom presudom na ukupno 91 godinu zatvora sedmoricu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima 27. februara 1993, koji su ubijeni na području Višegrada, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Bosna i Hercegovina 21.10.2022 | 12:18
Za zločin u Štrpcima ukupno 91 godina zatvora

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Кrsmanović i Miodrag Mitrašinović osuđeni su na po 13 godina zatvora jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvu 20 civila koji su izvedeni iz voza na liniji Beograd – Bar, prenijela je Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Dragičević je u navedeno vrijeme bio komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada, a Inđić komandant Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici čete.

Rješenjem suda Obradu i Novaku Polugi, Inđiću, Ristiću i Mitrašinoviću određen je pritvor u trajanju najduže do devet mjeseci, a Dragičeviću su ukinute mjere zabrane.

Ranije je u predmetu sa optuženima bio i Boban Inđić, u odnosu na kojeg je postupak razdvojen, dok se Кrsmanović i Šekarić nalaze na izdržavanju kazne u odvojenim predmetima koji su vođeni protiv njih.

Zbog smrti je obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, koji je takođe bio optužen za zločin u Štrpcima.

Optuženi Mićo Jovičić postigao je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u maju, a suđenje je počelo u oktobru 2015. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(Srna Foto: AA/Ilustracija) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Toto

21.10.2022 10:36

Svaka cast, ali trebalo je jos i strozije. Oteti neduzne ljude, ljude koji su posli na pos'o, pa ih zatim ubiti, nije nista drugo nego krvolocnost. Zato treba ovakve strozije kaznjavati

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2022 11:12

Sta se ceka sa dudakovicem?

Name

Realista

21.10.2022 12:58

A šta ćemo sa Naserom i Atifom? Svi pobijeni Srbski civili njsu bitni?

Name

Lija

21.10.2022 11:12

Svi oni koji su činili zločine moraju odgovarati, ali svi bez obzira ko su ili kome su pripadali. Nažalost i ovoj nazovi državi nije tako. Ko je odgovarao za ubistvo civila u selu Ledici??? Zašto se me privede pravdi ubica vojnika u velikom parku u Sarajevu koji uživa zaštitu u Holandiji?? Ko je ubio dvije devojčice u naselju Grbavica a zna se da je snajperista iz dijela Sarajeva pod kontrolom arbih????

ODGOVORITE
Name

Realista

21.10.2022 12:59

Bratunac? To su sve Srbske žrtve to nije bitno.

Name

Borac

21.10.2022 13:08

Gdje je pravda za ubijene Srbe u Srebrenici i oko Srebrenice, kome se krivi Srbi ,selo moje kravice,na njihov najveci praznik Bizic, ubijeni na spavanju u svojim kucama

Name

Rale

22.10.2022 06:53

Jos hajka za srbima a srbske zrtve nisu bitne. Nedaj boze da sam na mjestu oca ubijenog djecaka sve na sta bi posvetio ostatak zivota bilo bi da skinem glavu oricu i onij elfeti. Na nepravedni sud se nebi obazirao

ODGOVORITE