Кина која иде путем мирног развоја пружа прилике за свет

"Кина се увек придржавала спољнополитичке сврхе чувања мира у свету и промовисања заједничког развоја, и посвећена је промовисању изградње заједнице са заједничком будућношћу за човечанство", нагласио је Си Ђинпинг у извештају на отварању 20. Националног конгреса КПК-а.

Свијет 21.10.2022 | 10:22
Кина која иде путем мирног развоја пружа прилике за свет

Аналитичари сматрају да то преноси одлучност и поверење Кине да следи пут мирног развоја и модернизације, а КПК ће "наставити да даје већи допринос светском миру, напретку и просперитету".

Кина је за само неколико деценија, завршила процес индустријализације кроз који су развијене земље пролазиле стотинама година, стварајући два чуда брзог економског развоја и дугорочне социјалне стабилности.

То је резултат мукотрпне борбе кинеског народа коју предводи КПК, а лежи и у чињеници да је владајућа партија Кине увек схватала општи тренд развоја времена и придржавала се пута мирног развоја.

Пут мирног развоја не само да омогућава Кини да направи велике кораке ка модернизацији, већ и убризгава снажну позитивну енергију у светски мир и развој. Кина је увек предузимала конкретне акције да заштити мир у свету и промовише заједнички развој.

"Чување основних норми међународних односа и чување међународне праведности и правде, промовисање отворене светске економије и инсистирање на истинском мултилатерализму. Кина никада неће тражити хегемонију и никада се неће упустити у експанзију"... Ово је избор Кине и филозофија коју је Кина одувек практиковала.

Мир је предуслов развоја, а развој представља гаранцију мира. У извештају се истиче да се "Кина придржава основне националне политике отварања према спољном свету, чврсто води узајамно корисну и победничку стратегију отварања, и константно пружа нове могућности за свет новим развојем Кине". То значи да ће под вођством новог плана развоја, Кина и свет формирати бенигнију интеракцију.

У септембру прошле године, генерални секретар КПК-а Си Ђинпинг предложио је иницијативу за глобални развој када је присуствовао генералној дебати 76, чији је језгро промовисање заједничког развоја и изградња глобалне заједнице са заједничком будућношћу за развој. Иницијатива за глобални развој пружа "акцелератор" за унапређење Агенде УН-а за одрживи развој 2030.

Развијати се у очувању мира у свету, боље очувати светски мир и промовисати заједнички развој с властитим развојем, ово је пут мирног развоја који је Кина изабрала. На новом путу свеобухватне изградње модерне земље, КПК ће наставити да се развија и доприноси развоју света, преноси КМГ.

(БН Фото: КМГ) .

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Свака цаст

21.10.2022 08:39

Пут свиле це неки дозивјети као "свилени гајтан". Изванредно предоцено спајање два концепта,док постоје борци једног тотално против другог који су тотално супросрављени треци се намеце некако сам по себи и цини најприхватљивијим, мада мудри сваки искористе мудро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

21.10.2022 09:13

Само останите у Кини и развијајте се не носите нам "слободу" овамо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Игор

21.10.2022 10:30

Ми ћемо на запад, ми хоцемо демократију, не диктатуре.

Name

Ре

21.10.2022 10:48

Мирно кинези улазе у све земље и насељавају плански. Наравно и у Сибир. А многи ће се запитати шта то би када завладају свијетом. А владавина ће бити немилосрдна.

Name

томахавк

21.10.2022 09:48

Кад це бити смена власти? Стално исте њуске ко и код нас.Теско се народу који немозе променити диктаторе.

ОДГОВОРИТЕ