Тужилаштво БиХ ради на приговорима ЦИК-а у вези избора

Тужилаштво БиХ надлежно је за Предсједништво и Парламентарну скупштину БиХ, када је ријеч о пријавама у вези са општим изборима по приговорима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, а ради и на предмету пријаве против ЦИК БиХ.

Република Српска 20.10.2022 | 16:40
Тужилаштво БиХ ради на приговорима ЦИК-а у вези избора

Ово је изјавио данас новоименовани главни тужилац БиХ Миланко Кајганић.

Кајганић је појаснио да, евентуално може постојати проширење надлежности, али да је основна, изворна надлежност – ниво БиХ.

– Тужилаштво БиХ не одлучује о надлежности, него је она прецизирана законима БиХ и Законом о Суду БиХ – рекао је Кајганић новинарима у Сарајеву.

Он је напоменуо да је потребно учинити све да се обезбиједи интегритет избора у БиХ, те да су у неколико наврата одржани састанци свих тужилаштава у БиХ.

Кајганић је навео да су све пријаве распоређене тужиоцима.

– Када буде потребе за било каквом судском наредбом, Суда БиХ ће одбити наше захтјеве ако нисмо надлежни – рекао је Кајганић.

Он је додао да су се договорили да Суд и Тужилаштво заједнички раде и да им је у интересу да обезбиједе доказе.

– Радимо на свакој пријави која је достављена у рад Тужилаштву БиХ и више се неће десити да ће бити предмета у којима нису донесене одлуке, а дошло се до наредног изборног циклуса – истакао је Кајганић.

Он је нагласио да, упркос одређеним надлежностима, Тужилаштву БиХ се достављају пријаве чак и за локалне изборе.

Одговарајући на питање да ли је било тужилачких интервенција током изборног дана 2. октобра, он је рекао да не жели да оцјењује изборни процес јер је за то надлежан ЦИК.

– Тужилаштво је заједно са осталима предузело све, ја сам одредио дежурне тужиоце по регионалним канцеларијама Агенције за истраге и заштиту БиХ. Заплијењени су листићи који су били попуњени и унесени прије отварања гласачког мјеста – рекао је Кајганић.

Он је напоменуо да су тужиоци распоређени из превентивних разлога.

– Било је пријава, али сачекаћемо ЦИК да нас обавијести о свим нерегуларностима – рекао је Кајганић и додао да су надлежност Тужилаштва БиХ искључиво кривична дјела, а не прекршаји.

Он је рекао да су ЦИК и друге институције, као и појединци, доставили одређени број пријава у вези са општим изборима.

– Негдје око 27 пријава је било и свакодневно долазе, а тужилац који је добио пријаву која се односи на ЦИК сматра да је потребно извршити хитне радње како би се донијела тужилачка одлука, и то је једини разлог зашто јавност мисли да се у неким предметима поступа хитније, а у неким мање хитно. Тужилац аутоматском додјелом предмета одлучује о предмету и разматра све како би могао да донесе одлуку – објаснио је Кајганић.

Коментаришући то што је на данашњој сједници ВСТС било и критика док је излагао свој експозе, он је рекао да га то није изненадило и да му критика помаже више него подршка.

– Био сам спреман и сматрам да сам одговорио на сва питања која су ми била постављена – додао је Кајганић.

Говорећи о случају Павловић банке, он је нагласио да, упркос ургенцијама, Тужилаштво Србије још није доставило одређену документацију потребну тужиоцима.

– Што се тиче сарадње са тужилаштвима у региону, прошле седмице смо имали регионалну конференцију у Београду – подсјетио је Кајганић.

Он је оцијенио да је та сарадња добра, али да се труде да буде још боља.

– Тужилаштво у конкретном предмету није добило одговор по замолници за међународну правну помоћ, али је иначе сарадња одлична, нарочито у предметима организованог криминала. Особе које се баве криминалом користе чињеницу двојног држављанства – навео је Кајганић.

(БН/Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ре

20.10.2022 15:21

Не можете ви довести РС у ред, када сте на бурлином платном списку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада Попадиц

21.10.2022 16:07

Цим је госпон Кајганиц кренуо од полицајца знамо колики му је домет, мислим интелектом!

Name

Хмммм...

20.10.2022 15:45

Надам се да ће бар овог пута тужилаштво,и суд,да се држе слова закона,а не да суде по имену.Ма,ко да је направио кривично дјело,и то се докаже,праштања нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сина

20.10.2022 16:11

И овај је бурлин пијун, тако да нема ниста од истрага, нити од хапсења ! Поновних избора такодје неце бити И опет све по старом! Туго моја, који смо ми глуп и затуцан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

20.10.2022 16:25

Ко је више корумпиран, ти или институција на ћијем ћелу се налазиш??

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.10.2022 16:40

Опет це тузиоци зарадити новац на брзину.Додик не стеди народног новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тхомас

20.10.2022 17:18

Да је Миљенко прави.. одма би се Додик дигао и кренуо у медијску хајку против њега. Овако он је његов кадар па је тих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко ко се разумије

20.10.2022 18:00

М. Кајганић је обичан пајац. Прво именовање Тужилаштво БиХ. То све говори о томе ко је изабран за новог главног тужиоца у Тужилаштву БиХ.

ОДГОВОРИТЕ