Tužilaštvo BiH radi na prigovorima CIK-a u vezi izbora

Tužilaštvo BiH nadležno je za Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH, kada je riječ o prijavama u vezi sa opštim izborima po prigovorima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, a radi i na predmetu prijave protiv CIK BiH.

Republika Srpska 20.10.2022 | 16:40
Tužilaštvo BiH radi na prigovorima CIK-a u vezi izbora

Ovo je izjavio danas novoimenovani glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

Kajganić je pojasnio da, eventualno može postojati proširenje nadležnosti, ali da je osnovna, izvorna nadležnost – nivo BiH.

– Tužilaštvo BiH ne odlučuje o nadležnosti, nego je ona precizirana zakonima BiH i Zakonom o Sudu BiH – rekao je Kajganić novinarima u Sarajevu.

On je napomenuo da je potrebno učiniti sve da se obezbijedi integritet izbora u BiH, te da su u nekoliko navrata održani sastanci svih tužilaštava u BiH.

Kajganić je naveo da su sve prijave raspoređene tužiocima.

– Kada bude potrebe za bilo kakvom sudskom naredbom, Suda BiH će odbiti naše zahtjeve ako nismo nadležni – rekao je Kajganić.

On je dodao da su se dogovorili da Sud i Tužilaštvo zajednički rade i da im je u interesu da obezbijede dokaze.

– Radimo na svakoj prijavi koja je dostavljena u rad Tužilaštvu BiH i više se neće desiti da će biti predmeta u kojima nisu donesene odluke, a došlo se do narednog izbornog ciklusa – istakao je Kajganić.

On je naglasio da, uprkos određenim nadležnostima, Tužilaštvu BiH se dostavljaju prijave čak i za lokalne izbore.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo tužilačkih intervencija tokom izbornog dana 2. oktobra, on je rekao da ne želi da ocjenjuje izborni proces jer je za to nadležan CIK.

– Tužilaštvo je zajedno sa ostalima preduzelo sve, ja sam odredio dežurne tužioce po regionalnim kancelarijama Agencije za istrage i zaštitu BiH. Zaplijenjeni su listići koji su bili popunjeni i uneseni prije otvaranja glasačkog mjesta – rekao je Kajganić.

On je napomenuo da su tužioci raspoređeni iz preventivnih razloga.

– Bilo je prijava, ali sačekaćemo CIK da nas obavijesti o svim neregularnostima – rekao je Kajganić i dodao da su nadležnost Tužilaštva BiH isključivo krivična djela, a ne prekršaji.

On je rekao da su CIK i druge institucije, kao i pojedinci, dostavili određeni broj prijava u vezi sa opštim izborima.

– Negdje oko 27 prijava je bilo i svakodnevno dolaze, a tužilac koji je dobio prijavu koja se odnosi na CIK smatra da je potrebno izvršiti hitne radnje kako bi se donijela tužilačka odluka, i to je jedini razlog zašto javnost misli da se u nekim predmetima postupa hitnije, a u nekim manje hitno. Tužilac automatskom dodjelom predmeta odlučuje o predmetu i razmatra sve kako bi mogao da donese odluku – objasnio je Kajganić.

Komentarišući to što je na današnjoj sjednici VSTS bilo i kritika dok je izlagao svoj ekspoze, on je rekao da ga to nije iznenadilo i da mu kritika pomaže više nego podrška.

– Bio sam spreman i smatram da sam odgovorio na sva pitanja koja su mi bila postavljena – dodao je Kajganić.

Govoreći o slučaju Pavlović banke, on je naglasio da, uprkos urgencijama, Tužilaštvo Srbije još nije dostavilo određenu dokumentaciju potrebnu tužiocima.

– Što se tiče saradnje sa tužilaštvima u regionu, prošle sedmice smo imali regionalnu konferenciju u Beogradu – podsjetio je Kajganić.

On je ocijenio da je ta saradnja dobra, ali da se trude da bude još bolja.

– Tužilaštvo u konkretnom predmetu nije dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, ali je inače saradnja odlična, naročito u predmetima organizovanog kriminala. Osobe koje se bave kriminalom koriste činjenicu dvojnog državljanstva – naveo je Kajganić.

(BN/Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Re

20.10.2022 15:21

Ne možete vi dovesti RS u red, kada ste na burlinom platnom spisku.

ODGOVORITE
Name

Rada Popadic

21.10.2022 16:07

Cim je gospon Kajganic krenuo od policajca znamo koliki mu je domet, mislim intelektom!

Name

Hmmmm...

20.10.2022 15:45

Nadam se da će bar ovog puta tužilaštvo,i sud,da se drže slova zakona,a ne da sude po imenu.Ma,ko da je napravio krivično djelo,i to se dokaže,praštanja nema.

ODGOVORITE
Name

Sina

20.10.2022 16:11

I ovaj je burlin pijun, tako da nema nista od istraga, niti od hapsenja ! Ponovnih izbora takodje nece biti I opet sve po starom! Tugo moja, koji smo mi glup i zatucan narod.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

20.10.2022 16:25

Ko je više korumpiran, ti ili institucija na ćijem ćelu se nalaziš??

ODGOVORITE
Name

borac

20.10.2022 16:40

Opet ce tuzioci zaraditi novac na brzinu.Dodik ne stedi narodnog novca.

ODGOVORITE
Name

Thomas

20.10.2022 17:18

Da je Miljenko pravi.. odma bi se Dodik digao i krenuo u medijsku hajku protiv njega. Ovako on je njegov kadar pa je tih.

ODGOVORITE
Name

Neko ko se razumije

20.10.2022 18:00

M. Kajganić je običan pajac. Prvo imenovanje Tužilaštvo BiH. To sve govori o tome ko je izabran za novog glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH.

ODGOVORITE