Аутомобилом оштетио најстарији тоалет у Јапану!

Најстарији тоалет у Јапану, стар стотинама година, оштец́ен је након што га је случајно забио аутомобил којим је управљао запослени у организацији која чува културне реликвије.

Занимљивости 18.10.2022 | 16:26
Аутомобилом оштетио најстарији тоалет у Јапану!

30-годишњи мушкарац, који ради за Удружење за очување баштине из Кјота, оштетио је заједнички тоалет, који се налази унутар храма Тофукуџи у Кјоту, након што је грешком убрзао док је возило било у рикверц, ударивши у дрвена врата зграде, преносе јапански медији.

Мушкарац, чије име није познато, одмах је позвао полицију након инцидента у понедељак ујутро. Нико други није био у зен будистичком храму у тренутку несрец́е,као и возач није је био неповређен.

Тосу тоалет, је важно културно добро, изграђен је током периода Муромацхи пре око 500 година за употребу од стране монаха приправника, према јавном сервису НХК.

najstariji toalet Japan

Двострука врата висока 2 метра и унутрашњи стубови су оштец́ени у инциденту. У видео снимку се види аутомобил Тоyота WиЛЛ Ви унутар зграде окружен оним што је остало од дрвених врата, преноси <а хреф="хттпс://www.тхегуардиан.цом/wорлд/2022/оцт/18/јапанс-олдест-тоилет-дамагед-ас-дривер-бацкед-уп">Гардијан

Храм, који може да прими до 100 монаха истовремено, садржи низ од око 20 тоалета. Како се каже, погодности још увек биле у употреби тек на почетку Меиџи ере (1868-1912).

На срец́у несрец́ног возача, који је службено посетио древну престоницу, стручњаци кажу да се штета може поправити.

Иако нису имале функције бидеа или сушења, тоалети храма су се барем налазили на погодном месту за монахе који су провели много сати покушавајуц́и да постигну зен просветљење – одмах поред сале за медитацију.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/З_YцВм-л6иQ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар