Automobilom oštetio najstariji toalet u Japanu!

Najstariji toalet u Japanu, star stotinama godina, oštećen je nakon što ga je slučajno zabio automobil kojim je upravljao zaposleni u organizaciji koja čuva kulturne relikvije.

Zanimljivosti 18.10.2022 | 16:26
Automobilom oštetio najstariji toalet u Japanu!

30-godišnji muškarac, koji radi za Udruženje za očuvanje baštine iz Kjota, oštetio je zajednički toalet, koji se nalazi unutar hrama Tofukudži u Kjotu, nakon što je greškom ubrzao dok je vozilo bilo u rikverc, udarivši u drvena vrata zgrade, prenose japanski mediji.

Muškarac, čije ime nije poznato, odmah je pozvao policiju nakon incidenta u ponedeljak ujutro. Niko drugi nije bio u zen budističkom hramu u trenutku nesreće,kao i vozač nije je bio nepovređen.

Tosu toalet, je važno kulturno dobro, izgrađen je tokom perioda Muromachi pre oko 500 godina za upotrebu od strane monaha pripravnika, prema javnom servisu NHK.

najstariji toalet Japan

Dvostruka vrata visoka 2 metra i unutrašnji stubovi su oštećeni u incidentu. U video snimku se vidi automobil Toyota WiLL Vi unutar zgrade okružen onim što je ostalo od drvenih vrata, prenosi Gardijan

Hram, koji može da primi do 100 monaha istovremeno, sadrži niz od oko 20 toaleta. Kako se kaže, pogodnosti još uvek bile u upotrebi tek na početku Meidži ere (1868-1912).

Na sreću nesrećnog vozača, koji je službeno posetio drevnu prestonicu, stručnjaci kažu da se šteta može popraviti.

Iako nisu imale funkcije bidea ili sušenja, toaleti hrama su se barem nalazili na pogodnom mestu za monahe koji su proveli mnogo sati pokušavajući da postignu zen prosvetljenje – odmah pored sale za meditaciju.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar