У Сингапуру отворен небодер са 80.000 биљака и стабала!

У Сингапуру пре пар недеља отворен заиста необичан и занимљив небодер (зграда) са биљкама и стаблима! Проналажење простора за зелене површине је изазов у ​​сваком граду, а камоли у најгушц́е насељеним на свету.

Занимљивости 18.10.2022 | 15:26
У Сингапуру отворен небодер са 80.000 биљака и стабала!

Дакле, у центру Сингапура, свако ко тражи нови парк за шетњу можда ц́е морати да се окрене ка небу. ЦапитаСпринг је само један од неколико приватних биофилних зграда које су отворене у Сингапурском округу Доwнтоwн Цоре последњих година

Трец́ина пута до недавно завршеног торња ЦапитаСпринг, висока стаклена и алуминијумска фасада наизглед пуцају и откривају биљке и дрвец́е које расте стотинама стопа изнад земље.

На нивоу улице, пролазници и канцеларијски службеници могу да стану у ред за лифт који води до ове такозване „Зелене оазе“ — спиралне баштенске стазе која вијуга поред опреме за вежбање, клупа и столова на свом путовању кроз четири спрата тропске флоре.

Са 280 метара, небодер ЦапитаСпринг је сада један од највиших небодера азијских градова-држава. Небодер је у приватном власништву гиганата за некретнине Цапиталланд и Митсубисхи Естате, са инвестиционом банком Ј.П. Морган међу њеним корпоративним закупцима.

Али у складу са настојањем владе да осигура да пословни кварт Сингапура нуди становницима више од обичног пословног простора, инвеститор је отворио неке од уређених подручја торња за јавност.

Има још тога изнад Оазе: На последњем спрату зграде посетиоци могу да прошетају кроз фарму на крову од 418.0637 квадратних метара која снабдева воц́ем, поврц́ем, зачинским биљем и јестивим цвец́ем три ресторана на лицу места. Урбани фармер који чува башту проценио је да она производи 70 до 100 килограма, производа сваког месеца.

Укупно, зграда од 51 спрат садржи преко 80.000 стабала и биљака на 90.000 квадратних метара уређене површине, која такође укључује сеновити наткривени трг у свом подножју.

Према данској фирми Бјарке Ингелс Гроуп (БИГ), која је дизајнирала торањ у сарадњи са Царло Ратти Ассоциатијем, вец́ина биљних врста које се налазе широм локалитета су аутохтоне у Сингапуру и тако прилагођене топлоти и влажности током целе године.

Архитекте описују ЦапитаСпринг, који се појавио 2018. године, као “биофилан”, све популарнији термин који описује интеграцију природе и дизајна. Фирма је у саопштењу за штампу рекла да постављање зеленила “имитира хијерархију биљака тропских прашума“, при чему оне које захтевају најмање директног светла леже испод „кроха“ виших стабала пише ЦНН.

“Због јединственог карактера сингапурског урбанизма и изузетно густог и зеленог одлучили смо да дизајн учинимо вертикалним истраживањем тропског урбанизма. То је визија будуц́ности у којој град и село, култура и природа могу коегзистирати“, рекао је оснивач БИГ-а, Бјарке Ингелс, у изјави.

У земљи која окупља скоро 6 милиона људи на подручју мањем од половине Лондона, изградња зелених површина није само чин корпоративне великодушности – то је законски услов у неким областима.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар