U Singapuru otvoren neboder sa 80.000 biljaka i stabala!

U Singapuru pre par nedelja otvoren zaista neobičan i zanimljiv neboder (zgrada) sa biljkama i stablima! Pronalaženje prostora za zelene površine je izazov u ​​svakom gradu, a kamoli u najgušće naseljenim na svetu.

Zanimljivosti 18.10.2022 | 15:26
U Singapuru otvoren neboder sa 80.000 biljaka i stabala!

Dakle, u centru Singapura, svako ko traži novi park za šetnju možda će morati da se okrene ka nebu. CapitaSpring je samo jedan od nekoliko privatnih biofilnih zgrada koje su otvorene u Singapurskom okrugu Downtown Core poslednjih godina

Trećina puta do nedavno završenog tornja CapitaSpring, visoka staklena i aluminijumska fasada naizgled pucaju i otkrivaju biljke i drveće koje raste stotinama stopa iznad zemlje.

Na nivou ulice, prolaznici i kancelarijski službenici mogu da stanu u red za lift koji vodi do ove takozvane „Zelene oaze“ — spiralne baštenske staze koja vijuga pored opreme za vežbanje, klupa i stolova na svom putovanju kroz četiri sprata tropske flore.

Sa 280 metara, neboder CapitaSpring je sada jedan od najviših nebodera azijskih gradova-država. Neboder je u privatnom vlasništvu giganata za nekretnine Capitalland i Mitsubishi Estate, sa investicionom bankom J.P. Morgan među njenim korporativnim zakupcima.

Ali u skladu sa nastojanjem vlade da osigura da poslovni kvart Singapura nudi stanovnicima više od običnog poslovnog prostora, investitor je otvorio neke od uređenih područja tornja za javnost.

Ima još toga iznad Oaze: Na poslednjem spratu zgrade posetioci mogu da prošetaju kroz farmu na krovu od 418.0637 kvadratnih metara koja snabdeva voćem, povrćem, začinskim biljem i jestivim cvećem tri restorana na licu mesta. Urbani farmer koji čuva baštu procenio je da ona proizvodi 70 do 100 kilograma, proizvoda svakog meseca.

Ukupno, zgrada od 51 sprat sadrži preko 80.000 stabala i biljaka na 90.000 kvadratnih metara uređene površine, koja takođe uključuje senoviti natkriveni trg u svom podnožju.

Prema danskoj firmi Bjarke Ingels Group (BIG), koja je dizajnirala toranj u saradnji sa Carlo Ratti Associatijem, većina biljnih vrsta koje se nalaze širom lokaliteta su autohtone u Singapuru i tako prilagođene toploti i vlažnosti tokom cele godine.

Arhitekte opisuju CapitaSpring, koji se pojavio 2018. godine, kao “biofilan”, sve popularniji termin koji opisuje integraciju prirode i dizajna. Firma je u saopštenju za štampu rekla da postavljanje zelenila “imitira hijerarhiju biljaka tropskih prašuma“, pri čemu one koje zahtevaju najmanje direktnog svetla leže ispod „kroha“ viših stabala piše CNN.

“Zbog jedinstvenog karaktera singapurskog urbanizma i izuzetno gustog i zelenog odlučili smo da dizajn učinimo vertikalnim istraživanjem tropskog urbanizma. To je vizija budućnosti u kojoj grad i selo, kultura i priroda mogu koegzistirati“, rekao je osnivač BIG-a, Bjarke Ingels, u izjavi.

U zemlji koja okuplja skoro 6 miliona ljudi na području manjem od polovine Londona, izgradnja zelenih površina nije samo čin korporativne velikodušnosti – to je zakonski uslov u nekim oblastima.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar