Расипништво Владе Српске највише кошта грађане

Приходи од индиректних пореза већи су за чак милијарду и 194 милиона марака, у односу на претходну годину, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ. Међутим чини се да Влади Српске ни то није довољно па се константно задужује. Посљедње у низу задужења тешко је чак 30 милиона марака и то са каматном стопом од пет одсто.

Република Српска 16.10.2022 | 20:00
Расипништво Владе Српске највише кошта грађане

Седам емисија обвезница и четири аукције трезорских записа, укупно 355,62 милиона марака задужења у овој години. И поред 19 одсто већих прихода у буџету у односу на претходну годину, од којих 30 одсто приада Републици Српској, Влада Српске наставља да се задужује. При том није јасно назначено за шта су намијењена средства од задужења.

Економиста Зоран Павловић каже да је основна ствар да је потпуно нетранспарентно како се Влада задужује.

"Друга ствар је да би требало да постоје информације макар од стране Владе према медијима која је намена средстава која се прикупљају по основу обвезница или благајничких записа, како би се на неки начин могло утврдити оправданост задужења. Јер комплетна ситуација са понашањем Владе која се задужила два пута више него Влада ентитета Федерација БиХ је врло нејасна", каже Павловић.

Поред 400 милиона прихода од пореза, будзет се пуни и по основу директних пореза од повећања плата. Тако приходи у будзет расту из мјесеца у мјесец, али судећи по броју задужења Српске, Влади су ови приходи недовољни. Павловић сматра да ново задужење има везе са изборима, али и њиховим резултатима.

"Рекао бих да је ово само покушај да се у задњи моменат измире неке обавезе које су по неком основу настале, а које ако додђе до промене Владе наравно да неће бити плаћене“, казао је Павловић.

- Што је народу горе, Влади је боље, каже економиста Алекса Милојевић.

"Поред борбе за опстанак, усљед инфлаторних удара, грађани ће морати да испаштају и због штета које је Влада правила", каже Милојевић.

Он констатује да то траје преко већ 20 година и увијек у економији рачуни стижу на наплату и све се мора платити и почели су први рачуни да стижу на наплату у форми провале инфлације које су тек почетни кораци.

"Значи нас тек очекује огромна инфлација, јер све штете које је Влада направила за ових 20 година народ мора да плати падом свог животног стандарда, односно мора да плати повећаним сиромаштвом, повећаном инфлацијом“м навео је он.

Задуживање за куповину изборне воље грађана кроз једнократне помоћи, грађани ће вишеструко вратитри кроз порезе и инфлацију, каже потпредсједник ПДП-а Јелена Тривић.

"Цијела изборна година била је обиљежена исплатама, како год су то назвали режим, једнократне помоћи или како год су називали и то је долазило из тога. Ја сам тада коментарисала да се људима враћа 100 марака или 200, а сви знају врло добро колико су платили кроз порез због виших цијена. И ево људи у Републици Српској врло добро знају шта је ПДВ, врло добро знају када оду у продавницу колико данас нешто кошта, а колико је коштало прије годину дана“, казала јео на.

Нетранспарентно задуживање и трошење, коштаће највише грађане. Све више се задужујемо, а привредна моћ као гарант дуга, све је слабија, каже струка. Судећи према износу јавног дуга који је већи од шест милијарди, дугове ће отплаћивати и неке наредне генерације, а идуће године на наплату стиже рата предита од преко милијарду марака.

(БН) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Татар

16.10.2022 18:26

Без обзира на тако велики прилив новца становништву је сваки дан теже тако да се сам од себе намеће закључак шта се то дешава.Крадја пљачка отимачина ето шта се дешава.И неће стати док народ не устане и не заустави све то јер опозиција нема ни снаге ни воље ни знања да се избори са овим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.10.2022 22:44

Треба мислити главом и бит објективан. Сто це Српској толика министарства и разне дирекције то су измисљене позиције које немају никакву сврху а плацамо ми док они дизу кредите и задужују насу дјецу. Има брате вјеце министара које ем сто је надлежно има и медјинародне контакте и тезину. Коме цес то објаснити када је народ заведен да многа министарства и оволике дирекције не слузе ницему сем сто папир даљу на овлаштене институције БиХ

Name

Ре

17.10.2022 06:40

Гломазна администрација која нема никакве сврхе, од разних министарстава до дирекција итд. Да би се то све платило задужује се народ. Теско је то народу објаснити зато се и измисљају институције које немају везе са функционсањем

Name

Ре

17.10.2022 07:02

Треба вратити што је уложено у изборну крађу. Огроман је то новац уложен на разне начине.

Name

РС

16.10.2022 18:39

РС је мирна док пензионери имају пензије, просвјета, полиција и здравство плату! Медјутим близи се дан када се ово висе неце моци финансирати, а тада це бити свеопсти устанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

16.10.2022 20:28

Када буде тај устанак, ја цу да сједим код куце са задовољством. Не бих се са ухљебима удрузио ни за ста на свијету. Радије се одселим одавде. Сада, док им је лијепо они немају никакав проблем да сауцествују у униставању цијелог друства. Када њима загусти, ја цу да прослављам код куце: не бих са њима изасао на улицу таман то знацило да се моја виседеценијска агонија од зивотарења мора јос продузити. Ја сам навикао, а за ухљебе немам ни мало саосјецања. Нису зарадили.

Name

ГРАДСКИ ПАРК

16.10.2022 21:49

УВРИЈЕМЕ ПРЕДИЗБОРНЕ АКЦИЈЕ,ДОДИК СЕ ПОНАСАО КАО ПИЈАНИ МИЛИОНЕР,ИСАО ПО СКУПОВИМА И НА УЛИЦИ ДИЈЕЛИО НОВАЦ СРПСКОЈ ДЈЕЦИ,КО ДА СУ СИРОЦАД,РАДНИЦИМА ПО ТУНЕЛИМА ДИЈЕЛИО ПОКЛОН ОД 100 КМ,У ПОСЈЕТИ МАНАСТИРИМА ДИЈЕЛИО НОВАЦ КАО ДА ЈЕ ЊЕГОВ,А СТО СУ ЊЕГОВИ АКТИВИСТИ ИЗ АУТОМОБИЛА ДИЈЕЛИЛИ САКОМ И КАПОМ,И ПОРЕД НОВЦА И ОВЕ КРАДЈЕ НЕЗАПАМЦЕНЕ У СВИЈЕТУ НИЈ ПОБЈЕДИО,ТО СТО СЕ ПРОГЛАСИО ПОБЈЕДНИКОМ ЈЕ ПИРОВА ПОБЈЕДА,САМО ЦЕ НАДРЉАТИ БИРАЦКИ ОДБОРИ КОЈЕ ЈЕ КУКАВИЦКИ ЗЛОУПОТРЕБИО.

Name

Јусо из Баварске

16.10.2022 21:21

Док се Ви "препројите" Бурле це Вас финанцијски одерати до голе козе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.10.2022 04:52

Република Српска нема владу као ни друге институције, у Републици Српској је диктатура болесног вође и његових слијепих слуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

17.10.2022 08:10

Вјероватно нам у релативно блиској будућности слиједи банкрот државе, која ће неминовно због немогућности отплате силнога дуга, и камате на тај дуг, упасти у дужнићко ропство, а наравно због овакве ситуације влада више неће моћи да се као до сада опет изнова задужује, и да новцем од тих нових задужења ствара привид економске и финансиске стабилности! А из овога неминовно слиједи хиперинфлација и општи масовни пад стандарда грађана у РС, и драстићно повећање општега сиромаштва!

ОДГОВОРИТЕ