Rasipništvo Vlade Srpske najviše košta građane

Prihodi od indirektnih poreza veći su za čak milijardu i 194 miliona maraka, u odnosu na prethodnu godinu, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Međutim čini se da Vladi Srpske ni to nije dovoljno pa se konstantno zadužuje. Posljednje u nizu zaduženja teško je čak 30 miliona maraka i to sa kamatnom stopom od pet odsto.

Republika Srpska 16.10.2022 | 20:00
Rasipništvo Vlade Srpske najviše košta građane

Sedam emisija obveznica i četiri aukcije trezorskih zapisa, ukupno 355,62 miliona maraka zaduženja u ovoj godini. I pored 19 odsto većih prihoda u budžetu u odnosu na prethodnu godinu, od kojih 30 odsto priada Republici Srpskoj, Vlada Srpske nastavlja da se zadužuje. Pri tom nije jasno naznačeno za šta su namijenjena sredstva od zaduženja.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je osnovna stvar da je potpuno netransparentno kako se Vlada zadužuje.

"Druga stvar je da bi trebalo da postoje informacije makar od strane Vlade prema medijima koja je namena sredstava koja se prikupljaju po osnovu obveznica ili blagajničkih zapisa, kako bi se na neki način moglo utvrditi opravdanost zaduženja. Jer kompletna situacija sa ponašanjem Vlade koja se zadužila dva puta više nego Vlada entiteta Federacija BiH je vrlo nejasna", kaže Pavlović.

Pored 400 miliona prihoda od poreza, budzet se puni i po osnovu direktnih poreza od povećanja plata. Tako prihodi u budzet rastu iz mjeseca u mjesec, ali sudeći po broju zaduženja Srpske, Vladi su ovi prihodi nedovoljni. Pavlović smatra da novo zaduženje ima veze sa izborima, ali i njihovim rezultatima.

"Rekao bih da je ovo samo pokušaj da se u zadnji momenat izmire neke obaveze koje su po nekom osnovu nastale, a koje ako dodđe do promene Vlade naravno da neće biti plaćene“, kazao je Pavlović.

- Što je narodu gore, Vladi je bolje, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

"Pored borbe za opstanak, usljed inflatornih udara, građani će morati da ispaštaju i zbog šteta koje je Vlada pravila", kaže Milojević.

On konstatuje da to traje preko već 20 godina i uvijek u ekonomiji računi stižu na naplatu i sve se mora platiti i počeli su prvi računi da stižu na naplatu u formi provale inflacije koje su tek početni koraci.

"Znači nas tek očekuje ogromna inflacija, jer sve štete koje je Vlada napravila za ovih 20 godina narod mora da plati padom svog životnog standarda, odnosno mora da plati povećanim siromaštvom, povećanom inflacijom“m naveo je on.

Zaduživanje za kupovinu izborne volje građana kroz jednokratne pomoći, građani će višestruko vratitri kroz poreze i inflaciju, kaže potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić.

"Cijela izborna godina bila je obilježena isplatama, kako god su to nazvali režim, jednokratne pomoći ili kako god su nazivali i to je dolazilo iz toga. Ja sam tada komentarisala da se ljudima vraća 100 maraka ili 200, a svi znaju vrlo dobro koliko su platili kroz porez zbog viših cijena. I evo ljudi u Republici Srpskoj vrlo dobro znaju šta je PDV, vrlo dobro znaju kada odu u prodavnicu koliko danas nešto košta, a koliko je koštalo prije godinu dana“, kazala jeo na.

Netransparentno zaduživanje i trošenje, koštaće najviše građane. Sve više se zadužujemo, a privredna moć kao garant duga, sve je slabija, kaže struka. Sudeći prema iznosu javnog duga koji je veći od šest milijardi, dugove će otplaćivati i neke naredne generacije, a iduće godine na naplatu stiže rata predita od preko milijardu maraka.

(BN) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tatar

16.10.2022 18:26

Bez obzira na tako veliki priliv novca stanovništvu je svaki dan teže tako da se sam od sebe nameće zaključak šta se to dešava.Kradja pljačka otimačina eto šta se dešava.I neće stati dok narod ne ustane i ne zaustavi sve to jer opozicija nema ni snage ni volje ni znanja da se izbori sa ovim

ODGOVORITE
Name

Re

16.10.2022 22:44

Treba misliti glavom i bit objektivan. Sto ce Srpskoj tolika ministarstva i razne direkcije to su izmisljene pozicije koje nemaju nikakvu svrhu a placamo mi dok oni dizu kredite i zadužuju nasu djecu. Ima brate vjece ministara koje em sto je nadležno ima i medjinarodne kontakte i tezinu. Kome ces to objasniti kada je narod zaveden da mnoga ministarstva i ovolike direkcije ne sluze nicemu sem sto papir dalju na ovlaštene institucije BiH

Name

Re

17.10.2022 06:40

Glomazna administracija koja nema nikakve svrhe, od raznih ministarstava do direkcija itd. Da bi se to sve platilo zadužuje se narod. Tesko je to narodu objasniti zato se i izmisljaju institucije koje nemaju veze sa funkcionsanjem

Name

Re

17.10.2022 07:02

Treba vratiti što je uloženo u izbornu krađu. Ogroman je to novac uložen na razne načine.

Name

RS

16.10.2022 18:39

RS je mirna dok penzioneri imaju penzije, prosvjeta, policija i zdravstvo platu! Medjutim blizi se dan kada se ovo vise nece moci finansirati, a tada ce biti sveopsti ustanak.

ODGOVORITE
Name

???

16.10.2022 20:28

Kada bude taj ustanak, ja cu da sjedim kod kuce sa zadovoljstvom. Ne bih se sa uhljebima udruzio ni za sta na svijetu. Radije se odselim odavde. Sada, dok im je lijepo oni nemaju nikakav problem da saucestvuju u unistavanju cijelog drustva. Kada njima zagusti, ja cu da proslavljam kod kuce: ne bih sa njima izasao na ulicu taman to znacilo da se moja visedecenijska agonija od zivotarenja mora jos produziti. Ja sam navikao, a za uhljebe nemam ni malo saosjecanja. Nisu zaradili.

Name

GRADSKI PARK

16.10.2022 21:49

UVRIJEME PREDIZBORNE AKCIJE,DODIK SE PONASAO KAO PIJANI MILIONER,ISAO PO SKUPOVIMA I NA ULICI DIJELIO NOVAC SRPSKOJ DJECI,KO DA SU SIROCAD,RADNICIMA PO TUNELIMA DIJELIO POKLON OD 100 KM,U POSJETI MANASTIRIMA DIJELIO NOVAC KAO DA JE NJEGOV,A STO SU NJEGOVI AKTIVISTI IZ AUTOMOBILA DIJELILI SAKOM I KAPOM,I PORED NOVCA I OVE KRADJE NEZAPAMCENE U SVIJETU NIJ POBJEDIO,TO STO SE PROGLASIO POBJEDNIKOM JE PIROVA POBJEDA,SAMO CE NADRLJATI BIRACKI ODBORI KOJE JE KUKAVICKI ZLOUPOTREBIO.

Name

Juso iz Bavarske

16.10.2022 21:21

Dok se Vi "preprojite" Burle ce Vas financijski oderati do gole koze!

ODGOVORITE
Name

Petar

17.10.2022 04:52

Republika Srpska nema vladu kao ni druge institucije, u Republici Srpskoj je diktatura bolesnog vođe i njegovih slijepih sluga.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

17.10.2022 08:10

Vjerovatno nam u relativno bliskoj budućnosti slijedi bankrot države, koja će neminovno zbog nemogućnosti otplate silnoga duga, i kamate na taj dug, upasti u dužnićko ropstvo, a naravno zbog ovakve situacije vlada više neće moći da se kao do sada opet iznova zadužuje, i da novcem od tih novih zaduženja stvara privid ekonomske i finansiske stabilnosti! A iz ovoga neminovno slijedi hiperinflacija i opšti masovni pad standarda građana u RS, i drastićno povećanje opštega siromaštva!

ODGOVORITE