Правили фантомске странке због бирачких одбора

Од 31 политичке партије која се борила за 83 фотеље у Парламенту Српске, њих чак 20 није успјело да пређе ни цензус. Кад се саберу њихови гласови, добили су повјерење тек нешто више од 11 хиљада бирача.

Република Српска 15.10.2022 | 19:07
Правили фантомске странке због бирачких одбора

Најмање гласова је отишло странци А – СДА за коју су гласала свега 62 бирача. У односу на опште изборе одржане 2018. године, за четири године појавило се и 14 нових политичких субјеката.

У опозицији кажу да је већ свима јасно да је основни циљ изборна крађа.

"Евидентно је циљ био да они добију паре. Ти људи који су добили паре, да у њихово име владајући постављају чланове бирачких одбора, да захваљујући њима преузму контролу бирачких мјеста, а онда на основу тога да имају ненормалну излазност, по 75, 80 одсто. И онда канидати владајућих имају 100 посто својих гласова, што је евидентно да је дописивано“, објашњава Младен Иванић, почасни предсједник ПДП-а.

За предсједника, односно потпредсједника Републике Српске, осим кандидата који су приједлози парламентарних партија са сједиштем у Српској, као што су Јелена Тривић, Милорад Додик, Радислав Јовичић, Неђо Ђурић, те други међу којима су Сенад Братић у име Покрета Држава и Давор Прањић као избор хрватских странака на челу са ХДЗ-ом, на гласачком листићу било је и 17 независних кандидата.

Једини од њих који су познати широј јавности су Иван Бегић и Ћамил Дураковић. Продаја бирачких одбора је већ постала пракса. И управо због тога, истражни органи морају да се позабаве овим питањем и припремамо материјал за кривичну пријаву, поручују из опозиције.

“Најмање 20 њих је потпуно невидљиво, није их било у кампањи, нико не зна за њих. Али су се регистровали, скупили 3.000 потписа и уплатили таксу 9 хиљада марака. И видјели смо како то иде, Јелени се упише нула гласова, а њима буде пребачено. То је све рађено у организованој мафијашкој хоботници да би ти људи добили једнак број чланова бирачких одбора као и остали политички субјекти“, поручује предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић.

"Довољно се запитати како неке странке попут Лијевог крила, Ребаланса, Круга и сличних, из изборног циклуса у изборни цуклус обезбједе по 20, 30 хиљада марака да учествују на изборима, а онда немају него један или ниједан глас по бирачком одбору. То су велики финансијски издаци, и иза тога нема ко стајати у РС осим режима“, каже Небојша Вукановић.

 Аналитичари сматрају да је потребна озбиљна реформа и другачији законски приступ приликом оснивања нових странака.

 "Мислим да се треба водити рачуна приликом регистрације и да се подигну критеријуми. Јер смо ми видјели по броју независних колико је то заправо уносан бизнис. Не само у смислу освајања неких мандата, него у смислу остваривања бенефита и евентуалне трговине“, поручује Тања Топић.

Топић сматра да су бирачки одбори најслабија карика у цијелом изборном процесу, те да углавном служе за предизборну манипулацију и изборну превару.