Распад заједничке истраге о хаварији Сјеверног тока

Осам метара широка рупа на цеви гасовода Северни ток може једино да буде резултат експлозије, тврде немачки истражитељи на основу фотографија које је на месту хаварије направио подводни дрон Бундесвера. Шведска и Данска против заједничке истраге о експлозијама на Северном току 1 и 2.

Свијет 15.10.2022 | 16:53
Распад заједничке истраге о хаварији Сјеверног тока

Заједнички тим истражитеља из Немачке, Шведске и Данске престао је да постоји и пре него што је почела обједињена истрага догађаја који су довели до хаварије гасовода Северни ток 1 и 2, јављају немачки медији позивајући се на изворе из владе.

Заједнички истражни тим, који су накратко чинили стручњаци из Шведске, Немачке и Данске, више не постоји пошто су, прво Швеђани, а убрзо затим и Данци иступили из тела замишљеног као међународни механизам за спровођење истрага.

Разлог распада заједничке истраге је одбијање Шведске да дели поверљиве информације са другим државама, што би, према одредбама Европске агенције за сарадњу на пољу кривичног права, била обавеза владе у Стокхолму.

"Шведска је одбила предлог за формирање Заједничког истражног тима под окриљем агенције Евроџаст јер би таква заједничка истрага укључивала споразуме према којима би Шведска била обавезна да дели информације из сопствене истраге које сматра поверљивим", рекао је шеф шведског истражног тима Матс Љундквист.

"Овакве поверљиве информације из наше истраге директно су повезане са националном безбедношћу", рекао је Љундквист шведским медијима.

Одмах после Швеђана, из заједничког тима повукли су се и Данци, чиме је идеја да ће хаварију Северног тока истраживати било какав међународни тим неповратно пропала.

Немци на дну мора

Немачка федерална полиција окончала је прву фазу истраге саботаже Северног тока 1 и 2 и предала налазе на даљу анализу, рекла је портпаролка немачког министарства унутрашњих послова, четири дана пошто су се рониоци Бундесвера спустили на дно Балтика, како би покушали да прикупе доказе.

На фотографијама које су начинили подводни дронови Бундесвера виде се осам метара широке пукотине на цевима гасовода, што, како наводе немачки експерти, може бити једино резултат подметнутих експлозија, пишу немачки медији.

Одмах затим, немачко тужилаштво отворило је истрагу о "детонирању експлозивне направе", "противуставној саботажи", уз назнаку да се ради о истрази "од посебне важности".

Гасоводи Северни ток 1 и 2 су 26. септембра погодиле четири експлозије, које су забележили и сеизмички апарати. Према проценама, снага експлозија одговара детонацији 500 килограма тринитротолуола.

После експлозија, нетакнута је остала само једна цев гасовода Северни ток 2.

Експлозије су се догодиле у границама данске и шведске економске зоне на дубини од око 80 метара, што је стручњаке навело на закључак да је цела акција могла бити изведена на неколико начина.

Према првом сценарију, експлозије су резултат подводних мина, које су на цеви гасовода могли да поставе рониоци или подморнице и које могу бити активиране месецима или чак годинама пошто су постављене. Експлозије су, такође, могле бити резултат направа које су поставили подводни дронови.

Шта су на дну Балтика пронашли Швеђани

Шведски тим истражитеља потврдио је да су гасоводи Северни ток 1 и 2 оштећени у експлозијама, наводећи да је, током претходних дана, "појачана сумња" да се ради о саботажи.

"Потврђујемо да је било детонација на Северном току 1 и 2 унутар шведске економске зоне у којима је причињена знатна штета на гасоводу. Истрага места експлозије појачала је сумњу да се ради о саботажи", навео је шеф истражитеља Матс Љундквист.

Шеф шведских истражитеља је такође навео да су на месту експлозије пронађени докази који ће бити додатно испитани, истичући да се ради о "веома осетљивом случају".

Потврђене су раније тврдње сеизмолога у Шведској и Данској, који су одмах након ових догађаја 27. септембра регистровали снажне подводне експлозије. У истрази, која је почела пре недељу дана, учествовали су и полиција, Обалска стража и оружане снаге.

Швеђани, за сада, нису идентификовали могуће починиоце саботаже, наводећи да ће у наставку истраге бити јасно да ли ће бити покренути судски процеси.

Двадесет дана за руски захтев за покретање истраге

Руско министарство спољних послова затражило је у четвртак објашњења од Данске, Шведске и Норвешке због чега власти у Москви и компанија "Гаспром" нису укључени у истрагу о експлозијама у којима су онеспособљени гасоводи Северни ток 1 и 2.

"Русија, наравно, неће признати квазирезултате такве истраге, уколико не буду укључени руски стручњаци", саопштило је руско министарство спољних послова након састанка да дипломатама из ове три државе.

Руска реакција је уследила пошто су данске власти обавестиле компанију "Норд стрим АГ", која је власник гасовода, да неће моћи да пошаље истражитеље до окончања званичних истрага.

"Уколико позиви на сарадњу и даље буду игнорисани, сматраћемо да ове три европске земље нешто крију или прикривају починиоце терористичког напада", саопштило је руско министарство спољних послова.

Немачки Шпигел је објавио да су САД летос упозориле неколико европских земаља да постоји могућност напада на Северни ток 1 и 2, али су та упозорења била неодређена и из њих се није могло закључити ко би то могао учинити.

Рад гасовода "Северни ток" обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом "Сименсових" турбина, али су цеви остале напуњене гасом. Друга траса овог гасовода, "Северни ток 2", вредна 11 милијарди долара, изграђена је прошле године, али због низа политичких разлога никада није пуштена у комерцијалну употребу.

Руски "Гаспром" је платио половину трошкова изградње, док су остатак трошкова финансирали британски Шел, аустријски ОМВ, француски Анжи, те немачке компаније Унипер и Винтершел ДЕА.

(РТС)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ста реци

15.10.2022 15:15

Кад земље цланице натоа недају једна другој да уцествује у истрази онда нам је све јасно. Ко стоји иза саботазе на гасоводу. Западна Европа постаје дивљи запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошман

15.10.2022 16:26

100 % си у праву Арсо. Тај фашистички шљам је толико провидан да су могућности учешћа у овој хаварији никакве, тј. једнаке нули.

Name

Хахаха

15.10.2022 15:21

Рекли шведи 'њет'...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

15.10.2022 15:45

Оно када руси неког оптузују да прикрива истину. Нароцито смесно када руси то говоре за озбиљне земље попут Сведске и Данске. Е моји руси, ниско сте пали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТНТ

15.10.2022 16:44

Дамире познамо те, што се потписујеш под другим именом?

Name

Арса

15.10.2022 16:09

Значи нешто крију шведски и данци или штите амере или су они умијешани треће нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

15.10.2022 16:42

си доказ да се АИДС преноси лизањем стражњице

Name

Арса

15.10.2022 17:15

Нешто крију Руси! Да није било. Швеђана не би била откривена чернобиљска катастрофа.

Name

Моника

15.10.2022 16:12

Договор НАТО гради. Потпуно је небитно коју ће улогу играти Њемачка, Шведска и Данска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

15.10.2022 16:44

Зна се ко је:-русси Тако су исценирали бомбашке нападе у руссији да би окривили чечене и напали чеченију. Тако су напали украјину јер тобоже хоће у НАТО.Што нису напали шведску и финску? Што гађају ракетама од пар милиона долара стубове и бандере који невреде 100 еура?па да прекину испоруку ел.енергије из Украјине за Европу..ФСБ исцениро напад на кримски мост,јер је оштечење незнатно,да би имали изговор за напад на неконвенционалне циљеве. Ко је оштетио северни ток?русси.зашто?па мислили зајбат еуропу..а еуропа се напунила плином и нафтом из других извора.Кога су онда русси зајбали?па сами себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.10.2022 07:06

Можда тебе,еxперту.

Name

Ре прњавор

15.10.2022 21:01

Мозеш ли објаснити , одкуд су американци још у августу знали , да це бити хаварија . Американци су били против изградње сјеверног тока два и против њеног пуштања у рад . Самим тим се добије одговор . Не треба навијачки гледати ни на овај узасни рат у Украјини . Читава Европа је губитник . Једини профитери у свему су опет прекоокеанци . Умјесто да раде на томе сви , да доде до мира и преговора , Оно супротно томе , шаље се орузје уводе се санкције . Мира нигдје на помолу . Зашто ? Коме одговара овај рат .?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОМ

16.10.2022 11:50

РАТ ОДГОВАРА АМЕРИМА И ЗАПАДНОЈ ВОЈНОЈ ИНДУСТРИЈ САДА ИМАЈУ ПОСЛА ПРЕКО ГЛАВЕ

Name

Немозе

17.10.2022 11:05

истрага заједно !!! А оце да ратују против Руса заједно ?‍♂️ ха ха ха ????

ОДГОВОРИТЕ