Пољопривредници у проблему, надлежни не маре за то

Стални немар надлежних институција и додатни раст цијена пред јесењу сјетву доводе у питање домаћу производњу, а многе пољопривреднике ће отјерати са села, поново су на конференцији за новинаре упозорили из Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице.

Република Српска 14.10.2022 | 16:04
Пољопривредници у проблему, надлежни не маре за то

Ове година била је катастрофална за кукуруз, кажу семберски пољопривредници. Суша је узела данак и зато се не слажу са процјеном комисије да је принос кукуруза у Семберији умањен за око 30 одсто, каже Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице.

“Ја сам као произвођач, заједно са пољопривредницима из удружења, обишао сва села у Семберији. Видјели смо да је принос кукуруза умањен до 70 одсто, а негдје има и до 90 одсто”, истиче Бакајлић.

Јесења сјетва која је на прагу ове године ће бити најскупља у историји. Колико, тек ће се видјети. Пољопривредници су на муци: колико засијати и гдје пронаћи новац за сјетву јер са сваким новим даном освану и нови цијене репроматеријала.

Горан Спасојевић из семберског села Бродац истиче да је ситуација јако тешка јер је гориво у посљедња три дана поскупило два пута, а поскупили су и резервни дијелови.

“Сјеменска пшеница је три пут скупља од меркантилне. Кошта од 180-200 КМ, а ми смо нашу пшеницу продавали за 65 КМ. Значи, требало је да дамо 300 кг да бисмо сада купили 100 кг”, каже Спасојевић.

Муку муче и мљекари. Да је стање лоше показује поражавајућа рачуница: колико литара млијека је потребно продати да би се купио један литар дизела.

Да би се производња млијека исплатила, цијена би требало да буде 1,2 КМ или виша, каже Радислав Илић из Глоговца код Бијељине, додајући да је тренутна цијена млијека од 80-85 фенига.

“Млијеко поскупљује 2 фенига мјесечно у последња три до четири мјесеца, а гориво 2-3 фенига сваки дан. Нек се неко запита колико литара млијека треба да продам да обрадим тај хектар земље”, поручује Илић.

У Удружењу пољопривредника села Семберије и Мајевице кажу да нису задовољни ни радом директора Аграрног фонда Златана Лазаревића.

“Ми ћемо вјероватно тражити смјену и оставку директора Аграрног фонда јер он није урадио ништа сем што се у изборној кампањаи хвалио како негдје нешто асфалтира, као да му је то дједовина”, јасан је Бакајлић.

Пољопривредници су поручили да се боре али да ће, уколико се настави немар надлежних институција по питању заштите домаће производње, БиХ остати не само без хране и пољопривредника, већ и без становника.

(БН Фото: БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Потоп

14.10.2022 14:34

Барем постено и слободно зивите и радите, а у граду и дрзави то је ријетко,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2022 15:36

Ово више није удружење пољопривредника, него жалопојки. Као бабе нарикаче. Да ли сте икада видјели шта и како раде удружења у ЕУ а која имају много пута боље услове од наших.

Name

Ицх

14.10.2022 15:34

Зар су надлежни икада марали за ишта друго сем за себе лично. Па и птице на грани знају да ми немамо надлежне већ паразите ухљебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.10.2022 17:02

Најбоље за вас је произведите само за себе .