Poljoprivrednici u problemu, nadležni ne mare za to

Stalni nemar nadležnih institucija i dodatni rast cijena pred jesenju sjetvu dovode u pitanje domaću proizvodnju, a mnoge poljoprivrednike će otjerati sa sela, ponovo su na konferenciji za novinare upozorili iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Republika Srpska 14.10.2022 | 16:04
Poljoprivrednici u problemu, nadležni ne mare za to

Ove godina bila je katastrofalna za kukuruz, kažu semberski poljoprivrednici. Suša je uzela danak i zato se ne slažu sa procjenom komisije da je prinos kukuruza u Semberiji umanjen za oko 30 odsto, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

“Ja sam kao proizvođač, zajedno sa poljoprivrednicima iz udruženja, obišao sva sela u Semberiji. Vidjeli smo da je prinos kukuruza umanjen do 70 odsto, a negdje ima i do 90 odsto”, ističe Bakajlić.

Jesenja sjetva koja je na pragu ove godine će biti najskuplja u istoriji. Koliko, tek će se vidjeti. Poljoprivrednici su na muci: koliko zasijati i gdje pronaći novac za sjetvu jer sa svakim novim danom osvanu i novi cijene repromaterijala.

Goran Spasojević iz semberskog sela Brodac ističe da je situacija jako teška jer je gorivo u posljednja tri dana poskupilo dva puta, a poskupili su i rezervni dijelovi.

“Sjemenska pšenica je tri put skuplja od merkantilne. Košta od 180-200 KM, a mi smo našu pšenicu prodavali za 65 KM. Znači, trebalo je da damo 300 kg da bismo sada kupili 100 kg”, kaže Spasojević.

Muku muče i mljekari. Da je stanje loše pokazuje poražavajuća računica: koliko litara mlijeka je potrebno prodati da bi se kupio jedan litar dizela.

Da bi se proizvodnja mlijeka isplatila, cijena bi trebalo da bude 1,2 KM ili viša, kaže Radislav Ilić iz Glogovca kod Bijeljine, dodajući da je trenutna cijena mlijeka od 80-85 feniga.

“Mlijeko poskupljuje 2 feniga mjesečno u poslednja tri do četiri mjeseca, a gorivo 2-3 feniga svaki dan. Nek se neko zapita koliko litara mlijeka treba da prodam da obradim taj hektar zemlje”, poručuje Ilić.

U Udruženju poljoprivrednika sela Semberije i Majevice kažu da nisu zadovoljni ni radom direktora Agrarnog fonda Zlatana Lazarevića.

“Mi ćemo vjerovatno tražiti smjenu i ostavku direktora Agrarnog fonda jer on nije uradio ništa sem što se u izbornoj kampanjai hvalio kako negdje nešto asfaltira, kao da mu je to djedovina”, jasan je Bakajlić.

Poljoprivrednici su poručili da se bore ali da će, ukoliko se nastavi nemar nadležnih institucija po pitanju zaštite domaće proizvodnje, BiH ostati ne samo bez hrane i poljoprivrednika, već i bez stanovnika.

(BN Foto: BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Potop

14.10.2022 14:34

Barem posteno i slobodno zivite i radite, a u gradu i drzavi to je rijetko,

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2022 15:36

Ovo više nije udruženje poljoprivrednika, nego žalopojki. Kao babe narikače. Da li ste ikada vidjeli šta i kako rade udruženja u EU a koja imaju mnogo puta bolje uslove od naših.

Name

Ich

14.10.2022 15:34

Zar su nadležni ikada marali za išta drugo sem za sebe lično. Pa i ptice na grani znaju da mi nemamo nadležne već parazite uhljebe

ODGOVORITE
Name

Tatar

14.10.2022 17:02

Najbolje za vas je proizvedite samo za sebe .